Moja zaposlitev e-informator
19Avgust 2017

Pesmi iz daljave

19.08.2017 ob 19:30

Muzej novejše zgodovine Slovenija – Cekinov grad

Spoštovani in spoštovane, vljudno vabljeni na koncert samospevov z naslovom "Pesmi iz daljave" v  soboto, 19.8. 2017 ob 19.30 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije (Cekinov grad).

Koncert samospevov z naslovom Pesmi iz daljave
Sobota, 19.8.2017 v Muzeju novejše zgodovine Slovenija – Cekinov grad
Sabina Cvilak – sopran
Nejc Lavrenčič – klavir

Program: samospevi F. Schuberta, F. S. Vilharja, R. Wagnerja, J. Pavčiča, R. Straussa in A. Lajovica

Mednarodno priznana slovenska umetnika, sopranistka Sabina Cvilak in pianist Nejc Lavrenčič, bosta na koncertu Pesmi iz daljave, koncertnega cikla Glas iz davnine, izvedla izbor priljubljenih slovenskih samospevov F. S. Vilharja, J. Pavčiča in A. Lajovica, samospeve sicer opernega giganta R. Wagnerja na poezijo njegove velike ljubezni M. Wesendonck.

Slišali bomo tudi uglasbitve monologov dveh tragičnih ženskih likov iz sveta dramatike in sicer Marjetke iz Goethejevega Fausta in Ofelije iz Shakespearovega Hamleta.

SABINA CVILAK - sopran
Sabina Cvilak je operna pevka, ki deluje doma in v mednarodnem prostoru. S svojim mojstrstvom in pojavnostjo prevzame tako najzahtevnejše občinstvo velikih svetovnih odrov kot intimnejše skupine. Njene glasovno perfekcionistično in odrsko celovito izdelane vloge so postale ena najmikavnejših novosti ne le slovenske, ampak tudi svetovne pevske kulture.

Po koncertih v londonskem Barbican Centru in newyorškem Avery Fishery Hall je nastopila z odmevnimi koncerti ob jubileju Benjamina Brittna z Vojnim rekviemom tudi v Madridu,  Parizu, v izjemni Kitara Hall v Sapporu,  bruseljskem Bozarju in znameniti londonski Royal Albert Hall ob spremljavi London Symphony Orchestra, BBC London, National Spanish Orchestra in drugimi.

Nastopila je v nekaterih najbolj poznanih opernih hišah, koncertnih dvoranah in festivalih. Kot koncertna pevka je sodelovala še z Dunajsko filharmonijo, filharmonijami Dresdna, Monte Carla, Bergna, Bratislave, Lillea, Zagreba, Beograda, Vilne, Carigrada in Edinburgha, s Kraljevim Škotskim orkestrom, Londonskim simfoničnim orkestrom, Belgijskim nacionalnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z orkestrom Hong Kong Sinfonietta, s Camerato Salzburg ter Francoskim nacionalnim orkestrom. Še posebej je treba omeniti sodelovanje z Orkestrom Slovenske filharmonije.

Študij petja je z odliko končala v Gradcu. Pozornost širše javnosti je pritegnila takoj po diplomi z debijem na Dunajskih slavnostnih tednih v Blochovi operi Macbeth. V sezoni 2004/2005 je bila tudi štipendistka Karajanovega sklada in članica Dunajske državne opere.

Nemalokrat jo kritiki označujejo za vodilni lirični sopran v svetovnem merilu, to pa vedno znova potrjuje s širokim naborom vlog, ki se gibljejo od železnega opernega repertoarja do sodobnejših stvaritev in koncertnih nastopov. Številne izjemne kritike je dobila kot Mimi v operi La Bohème, Liu v Turandot, Desdemona v Otellu, Nedda v Glumačih, Marženka v Prodani nevesti, Fiordiligi v Cosi fan tutte, Marjetica v Faustu, Thais v istomenski Massnejevi operi, Tatjana v Jevgeniju Onjeginu, Kitty v Doctor Atomic, Vittelia v Mozartovem Titusu, Janačkova Katja Kabanova, Blanche v Dialogi Karmeličank in številnih drugih vlogah. V prihodnje jo bomo lahko videli kot Jenufo in v prvih glavnih Wagnerjevih vlogah kot so Sieglinda in Gutruna v ciklu Nibelunški prstan, Elsa v Tannheuserju ter Strussovo Arabello in Salome.

Sabina Cvilak je leta 2009 prejela nagrado Prešernovega sklada, kot članica SNG Opere in baleta Maribor je prejela tudi ugledno priznanje za najkulturnico mesta Maribor.

NEJC LAVRENČIČ - pianist
Pianist Nejc Lavrenčič je glasbeno šolanje začel v razredu Tatjane Dvoršak na Srednji glasbeni in Baletni šoli Maribor. Kasneje sta ga pod svoje okrilje sprejeli tudi pianistki Marina Horak in Saša Gerželj-Donaldson.

Na Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG 2005) je Nejc prejel 3. nagrado v klavirskem duetu in 2006 na Mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko kot solist osvojil 2. nagrado.

Snemal je za RTV Slovenija in igral v koncertnih hišah in dvoranah kot so Kennedy Center of Performing Arts v Washington D.C., BOZAR – Palais des beaux-arts v Bruslju, Le Petit Palais v Parizu, Beograjska filharmonija (Srbija), Sant Pau Recinte Modernista in ESMUC – L’Auditori v Barcelona, India International Center v New Delhiju,  Freiman Hall v Ottawi (Kanada), Kleber Hall v Luxemburgu, Mim – Music Instrument Museum v Bruslju, Kraljevi konservatorij v Bruslju (Belgija), Stainway & Sons Centre v Antwerpnu, Glazbeni zavod Zagreb (Hrvaška), Glazbena Matica Zagreb (Hrvaška), Opera Ljubljana, Opera Maribor, Rdeča dvorana in Narodna galerija v Ljubljani, Unionska dvorana v Mariboru in drugod.

Študiral je pod vodstvom Aleksandra Madžar-a na Kraljevem konservatoriju v Bruslju (Belgija). 2012 je končal magisterij v razredu Jana Michiels-a. Junija 2014 je končal še svoj drug magisterij iz komorne glasbe. Med 2011 in 2013 je prejemal štipendijo belgijske vlade.

​Oktobra 2011 je predstavljal "Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012." Ob tej priložnosti je v Bruslju izvajal dela slovenskih skladateljev, ki do takrat v Belgiji še niso bila slišana.

Nejc je prejel nagrado "Dr. Roman Klasinc" ta posebne dosežke in kreativnost.

Od 2010 do 2014 se je izobraževal in specializiral v interpretaciji samospeva pod vodstvom Udo Reinemann-a in njegovih gostujočih mojstrov samospeva (Peter Schreier, Julius Drake, Helmut Deutsch, Mitsuko Shirai, Christianne Stotijn, Hartmut Höll, Ursula Kryger, Konrad Richter, Jascha Nemtsov, Sir Thomas Allen, Maria Bayo, Wolfgang Holzmair, Ann Murray, Sergei Leiferkus, Michiel Tranchant, Jaroslav Mrazek, Joseph Breinl, David Selig and Markus Hadulla).

Nejc je aktiven kot solo pianist, komorni glasbenik in kot interpret samospeva.  Koncertno sodeluje z mednarodno priznanimi umetniki kot so Sabina Cvilak, Artur Rozek, Juliette de Massy, Cristina Segura Rodriguez, Mojca Vedernjak, Katja Konvalinka, Soumaya Hallak, Magdalena Sas, Isabelle Dunlop, Luka Železnik, Irena Preda in drugi.

V 2015 je prejemal delovno štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za doprinos k ohranitvi in razvoju interpretacije samospeva v Sloveniji.

Poleg pedagoškega dela je tudi soustanovitelj in umetniški vodja Kulturno umetniškega zavoda PerArtem in koncertnega cikla Glas iz davnine v Ljubljani.

Več informacij

Foto: Janez Kotar


Nazaj