Optius e-informator
7November 2019

Porto Morto (HR) + Kleemar live + dj set (SI)

07.11.2019 ob 21:00

Gala Hala

Porto Morto (HR) + Kleemar live & dj set (SI)
Četrtek / 7. november, ob 21h 
Gala Hala

Novembrsko sivino bodo pretrgali Porto Morto in Kleemar!

PORTO MORTO (HR)
Porto Morto je bend, o katerem se zadnje čase veliko govori. Bend, za katerega hrvaški glasbeni mediji pravijo da je next big thing. Bend, ki je letos spomladi izdal enega najboljših albumov regije. Skrajni čas, da zavzamejo oder Gala hale! Mini glasbeni orkester je nastal leta 2011 v Zagrebu znotraj neodvisne založbe in kolektiva bendov JeboTon. Leta 2016 so objavili prvi istoimenski album, s katerim so glasbeni sceni zadali resen, strokovni šamar in rekli: ''Tu smo, ne zajebavamo se.'' Album je bil kritiško opevan kot eden boljših  - ne samo v hrvaških medijih, ampak znotraj cele balkanske regije. Letos spomladi so izdali drugi album z naslovom Portofon, ta je njihov sloves še povečal, utrdil ter potrdil, da niso le one album wonder.

Njihova glasba je izredno premišljeno skomponirana, kar se tudi spodobi za osemčlanski bend s tročlansko brass sekcijo. Močan element glasbe so sintetizatorji, ki pogosto ''drajvajo'' komad in mu dajejo temelj ob podpori jazzish bobnanja, medtem ko kitara in brassi razprostirajo zvočno paleto. Klasični eighties zvoki sintov nas sprva spomnijo na stare, dobre bende osemdesetih iz Juge, vendar so Porto Morto ta zvok močno nadgradili z modernejšimi vplivi art rocka, indieja, progresive in kančkom eksperimentale. Mastermind benda Porto Morto je Roko Crnić, ki je tudi basist in vokalist. S svojimi teksti in vokali poveže celoten zvok benda, ga naredi unikatnega ter doda glasbi nezamenljiv hrvaški melos. Ni torej čudno, da je Porto Morto na singlu Hodaj gostil tudi Darka Rundka.

Bend je v zadnjih letih intenzivno koncertiral, še posebej na Hrvaškem in v Srbiji, kjer so igrali na najboljših prizoriščih in poletnih festivalih tipa Velvet, Tam Tam, Hoomstock, Ferragosto ipd. Letos jih je bilo v Sloveniji moč ujeti le v nabito polni Stari mestni elektrarni v sklopu festivala MENT ter aprila v Kinu Šiška, sedaj pa je skrajni čas, da obiščejo Gala halo in pokažejo, kako se klub razpali in razpleše!

KLEEMAR (SI)
In ni še konec, ne spustimo vas domov. Iz panonskih ravnic uletava ljubljenec ljubljanskega občinstva, Kleemar. Za nastop na dogodku pripravlja obilico svežega materiala in za after še plesno poslušalnico po svojem izboru. Kdor je bil avgusta pri nas, ve!

Vstopnina: 8 € z rezervacijo na www.galahala.com, 10 € na dan koncerta


Nazaj