15November 2019

Rapetek extra: Quelle Chris (ZDA)

15.11.2019 ob 22:00

Gala Hala

RAPETEK EXTRA: Quelle Chris (Mello Music Group/ZDA)
Petek / 15. november, ob 22h

Na krilih osupljive serije zaporednih albumskih potrgancij prihaja eden najaktualnejših rudarjev ameriškega podtalja! Quelle Chris je človek neštetih referenc. Že kot mladinec je močno zarezal v sceno Motornega mesta, pa naj gre za njegovo delovanje v navezi Crown Nation s kolegom Denmarkom Vesseyem ali produkcijo prvih projektov takrat "up and coming" detroitskega raperja Dannyja Browna. Chris je produciral večino Brownove plate The Hybrid, ki je začela njegov svetovni pohod, dostavil pa je tudi nekaj beatov za nadaljevanje XXX.

Kar se tiče samostojnih avtorskih zamahov, ga je leta 2011 ob izidu prvenca Shotgun & Sleek Rifle, na katerem slišimo tudi Roca Marciana in seveda Dannyja Browna, pod okrilje vzela neodvisna velikanka Mello Music Group. Kasneje so na njegovih platah gostovali še Alchemist, Guilty Simpson, Black Milk, Oh No, Homeboy Sandman, Mach-Hommy, Your Old Droog ... ... in seveda njegova žena Jean Grae. Chris je z nizom ploščkov osupljive konsistence v vrhunski večletni formi. Potem ko se je predlani z albumom Being You Is Great, I Wish I Could Be You More Often utrdil kot eden najbolj intrigantnih, domiselnih in agilnih ameriških pljuvačev, je sledilo nekaj še udarnejšega. Lani je namreč v navezi z Jean Grae izdal enega vrhuncev leta ameriškega rapa in ljubljenko svetovne glasbene kritike, ploščo Everything's Fine. In ni se ustavil, saj je letos izdal še hudobijo Guns, ki se vrti okoli koncepta orožja: od širšega fenomena nasilja, ameriške folklore masovnih strelskih pohodov, rasizma, opravičevanja fašizma z religijo, pa do abstraktnejšega razumevanja orožja kot "arsenala zvokov, stilov in subjektov".

Quelle Chris je raper s prepoznavno flegmatičnim, lenobno zrnatim tonom in zavidljivo artikulacijo, ki se svojih projektov nikoli ne loti polovičarsko, na katerih ima vedno hude featuringe in ki se zna spoprijeti s produkcijo tako vešče, da beatov ne dela samo zase, ampak jih je sklepal tudi za Pharoahe Moncha, Open Mika Eagla in omenjenega Dannyja Browna. Da Chrisa vleče v naše kraje, pa je pokazal že s tem, da je v komadu "Wait A Minute" semplal ljubljanski bend Predmestje.

✦ Vstopnina: 10 € v predprodaji (One Way Store, Gala hala na prireditvah), 12 € na dan koncerta
✦✦ Music policy: hip hop


Nazaj