14December 2017

Zbor in kvartet godal Slovenske filharmonije

14.12.2017 ob 20:15

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Dirigent Stojan Kuret

Dirigent Stojan Kuret

Zbor in kvartet godal Slovenske filharmonije
Četrtek, 14.12.2017, ob 20.15
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

Zbor Slovenske filharmonije in kvartet godal Slovenske filharmonije:
Janez Podlesek, Vera Belič, violina
Tomaž Malej, viola
Gregor Marinko, violončelo

Stojan Kuret, dirigent

Mariju in Srečku v poklon – Kogojeva ekspresivnost v iskanju resnice in Kosovel v zvenu sodobnih skladateljev.

Zbor Slovenske filharmonije je bil kot poklicni zbor ustanovljen leta 1991 z imenom Slovenski komorni zbor. Do jeseni leta 2009 ga je vodil njegov utemeljitelj dr. Mirko Cuderman. V sezoni 2012/2013 je Martina Batič v celoti prevzela umetniško vodenje zbora. Osrednje umetniško poslanstvo Zbora Slovenske filharmonije je izvajanje raznovrstne glasbe a cappella – v Vokalnem abonmaju in na drugih koncertih – ter izvajanje vokalno-instrumentalne glasbe z Orkestrom Slovenske filharmonije in drugimi slovenskimi in tujimi orkestri, pa tudi snemanje zborovske glasbe.

Diskografija Zbora Slovenske filharmonije šteje več kot osemdeset plošč v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba z antologijskim izborom naše zborovske, sakralne in posvetne glasbe. Konec leta 2014 je zbor pod vodstvom Martine Batič posnel zgoščenko posvetnih skladb Ambroža Čopija z naslovom Sanjam, za katero je skladatelj med drugim prejel nagrado Prešernovega sklada. Najnovejša  izdaja pa je avtorska zgoščenka skladatelja Damijana Močnika z naslovom Oratorium nativitatis/Božični oratorij iz leta 2016.

Zbor Slovenske filharmonije  je maja 2016 na mednarodni konferenci v Parizu dosegel članstvo v evropskem združenju profesionalnih pevskih zborov TENSO, kar pomeni veliko priznanje njegovemu delovanju.

Dirigent Stojan Kuret je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo, smer dirigiranje, in leto pozneje zaključil študij klavirja na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu. Že med študijem je ustanovil Mladinski pevski zbor Glasbene matice Trst ter leta 1991 znova ustanovil Zbor Jacobus Gallus. Leta 1984 je za izjemne dosežke na zborovskem področju prejel Gallusovo plaketo. Od sezone 1992/93 je bil deset let umetniški vodja in dirigent APZ Tone Tomšič v Ljubljani. Je soustanovitelj, umetniški vodja in dirigent Vokalne akademije Ljubljana, ustanovljene septembra 2008. Kuret je edini dirigent, ki mu je uspelo dvakrat osvojiti veliko zborovsko nagrado Evrope. Leta 2012 je za svoje delovanje na zborovskem področju prejel nagrado Prešernovega sklada. Med njegovimi zaslugami je tudi ta, da v repertoarje uvršča številna, tudi nova, dela slovenskih skladateljev.

Tudi tokratni spored bo predstavil uglasbitve poezij slovenskih pesnikov (Kosovela, Župančiča, Murna, Puclja), izpod peresa 'klasičnih' (Kogoj), že uveljavljenih (Čopi, Quaggiato, Černe, Rustja) in mlajših (Makor, Kastelic) slovenskih skladateljev. Jasna rdeča nit sporeda se zrcali tudi v njegovem naslovu: Mariju in Srečku v poklon – Kogojeva ekspresivnost v iskanju resnice in Kosovel v zvenu sodobnih skladateljev.

Vstopnina: 10 €, 7 € (člani kulturnih društev)

Več informacij


Nazaj