Vrtni traktorji in zmogljive kosilnice - Eurogarden
28Februar 2024

FriForma

28.02.2024 ob 20:00

Klub Gromka, AKC Metelkova mesto

FriForma: Sun-Dog (Isabelle Duthoit & eRikm) / Canning Kikiriki (Kikiriki & Rob Canning)
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto
28. 2. 2024 I 20.00

Sun-Dog (F)
· Isabelle Duthoit - glas, elektronika
· eRikm - gramofoni, elektronika

Sun-Dog, duet Isabelle Duthoit in eRikm, je ekspresivna, neločljiva entiteta, ki se giblje med statičnim in nemirnim ambientom. Duthoit s svojo posebno glasovno tehniko, ukoreninjeno v dihu in vršanju radikalno odpira nova obzorja. eRikm z elektronskimi napravami obravnava zvoke kot žive nenehno mutirajoče organizme. Ustvarja sugestivne in abstraktne, nezemeljske zvoke, s katerimi pretanjeno širi Isabellin vokalni obseg.

CANNING KIKIRIKI (SLO-IRL)
· Kikiriki – theremin, kasete, modularni in analogni sintetizatorji)
· Rob Canning – modularni sintetizatorji, electronika, algoritmični sistemi)

Mariborska ustvarjalca Kikiriki in Rob Canning bosta na FriFormi prvič nastopila v duetu, pričakujte nepričakovano s kopico analognih elektronskih naprav.

ISABELLE DUTHOIT, francoska vokalistka, izobražena kot klasična klarinetistka. Od nekdaj pa jo je zanimal glas, zato je kot samoukinja več kot dvajset let razvijala edinstveno vokalno tehniko, v kateri išče jezik pred jezikom, zanima jo izvor glasu pred artikulacijo besed. Sodelovala je z Georgesom Aperghisom, Gilbertom Amyjem, Danielom d'Adamo in Klausom Huberjem, nato pa se je usmerila v prosto improvizacijo in sodelovala s številnimi umetniki mednarodne eksperimentalne scene, kot so Phil Minton, Dieb13, Angelica Castello,Franz Hautzinger... Je članica več skupin: Hiatus, Système Friche, Where is the sun, Uruk, Iki, NYX. Redno nastopa na plesnih in gledaliških odrih. Od leta 1995 do 2005 je skupaj z Jacquesom Di Donatom kurirala festival Fruits de Mhere, festival eksperimentalne glasbe, plesa in filma. Od leta 1997 je profesorica klarineta in improvizacije na francoskem konservatoriju v Évry-Courcouronnes (Essonne). Since 1997 she has been professor of clarinet and improvisation at the French Conservatoire in Évry-Courcouronnes (Essonne).

ERIKM je francoski improvizator, skladatelj in vizualni umetnik, ki se z umetnostjo ukvarja od leta 1992. Znan je po svojem delu z gramofoni. Hitro se je uveljavil kot zvočni umetnik in bil prepoznan kot virtuoz na področju ustvarjanja z elektronskimi napravami. V svoji karieri deluje tako znotraj neodvisnih kot institucionalnih teritorijev. Hkrati je razvil odprt in ambiciozen pristop do tehnološkega medija – kot sredstvo za razvoj novega gospodarskega modela in kot instrument za ustvarjanje, proizvodnjo in razširjanje. Njegovo delo se nanaša tako na intimno kot na politično, tako na popularno kot na visoko kulturo. ErikM je najbolj znan po svojih improvizacijskih sodelovanjih z drugimi ustvarjalci, med bolj izpostavljene sodijo: Luc Ferrari, Christian Marclay, Jean-Luc Nancy, Thurston Moore, Mathilde Monnier, Bernard Stiegler, Les percussions de Strasbourg ali FM Einheit.

NINA F ali Kikiriki je že dvajset let dejavna v raznih glasbenih kolektivih. Najprej kot vokalistka, kasneje kot inštrumentalistka in od leta 2009 kot solo noise izvajalka. Osredotoča se na eksperimentiranje z v živo ustvarjenim zvokom iz večinoma analognih sintetizatorjev, kaset in elektronskih vezij domače izdelave. Sodelovala je v številnih projektih in naredila zvočne podlage za različne performanse, predstave, animacije, filme, dokumentarce, radio itd. Poleg samostojnega udejstvovanja je sodelovala tudi s številnimi drugimi zvočnimi umetniki, nastopila na večih festivalih in samostojnih dogodkih v Sloveniji in tujini, med drugim tudi na Ars Electronici v Linzu. Za sabo ima več albumov in EP-jev, poleg tega pa so njena dela izšla na številnih kompilacijah. Je tudi članica kolektiva modularnih sintetistov Clockwork Voltage. Poleg eksperimentalnega vijačenja se ukvarja tudi z didžejanjem, kjer se posveča predvsem dub-u.

ROB CANNING je irski glasbenik, intermedijski umetnik in pedagog. Produciral je glasbo za koncertno dvorano, gledališke, filmske in plesne produkcije ter delal v različnih kontekstih, specifičnih za spletno mesto, in improvizacijskih kontekstih. Njegove skladbe so bile izvedene po vsem svetu in predstavljene na konferencah, vključno z ICMC (International Computer Music Conference), LAC (Linux Audio Conference) in NIME (New Interfaces for Musical Expression). Njegovo delo se je od poznih 90. let opiralo izključno na uporabo (brezplačne in odprtokodne programske opreme). Kot zagovornik svobodne kulture in pedagog je tesno sodeloval z medijskim umetniškim kolektivom GOTO10, Openlabom, London Hackspaceom in SPC medialabom. Zdaj živi in dela v Sloveniji, kjer v okviru Zavoda Rizoma razvija program podeželske umetnosti. Je doktor glasbene kompozicije na Univerzi Goldsmiths v Londonu. Canningovi nastopi v živo vključujejo elemente temačnega ambienta, hrupa, proste improvizacije, drona in sodobne klasične glasbe, pogosto s časovnimi nastavitvami. Improvizacijo in stohastične procese prepleta s formalnimi determinističnimi strukturami v nenehno razvijajočih se potopitvenih zvočnih pokrajinah, ki nihajo med abrazivnostjo in harmonijo.

Vstopnine: 5-10 EUR

Produkcija: KUD Mreža / FriForma, Ljubljana & Inštitut ON Rizom, Ljubljana
Program kurirata: Nataša Serec & László Juhász
Grafično oblikovanje: Urša Rahne
Koncertni cikel FriForma podpirata Ministrstvo za kulturo RS & MOL – Oddelek za kulturo

FB: https://www.facebook.com/events/1043505580059386