Eurogarden
10Oktober 2022

GODALNI OKTET OBERTON

10.10.2022 ob 20:15

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

42. koncertna sezona / 1. koncert
GODALNI OKTET OBERTON
Jevgēnijs Čepoveckis, 1. violina, Veronika Vilar Brecelj, 2. violina, Israel Ignacio Gutierrez Vildosola, 3. violina, Alberto Stiffoni, 4. violina, Robert Senkiv, 1. viola, Samuel Sedano, 2. viola, Floris Fortin, 1. violončelo, Dorottya Standi, 2. violončelo
Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica, četrtek, 6. oktober 2022, ob 20.15

Ljubitelje klasične glasbe bo zagotovo razveselil prvi koncert 42. koncertne sezone Glasbenega abonmaja Kulturnega doma Nova Gorica. Prihodnji ponedeljek, 10. oktobra 2022, ob 20.15 bo kot prvi v sezoni nastopil mednarodni Godalni oktet Oberton. Edini tovrstni sestav v Evropi bo poustvaril dela Nielsa Gadeja, Andreasa Romberga in Felixa Mendelssohna Bartholdyja, kateremu je koncert pravzaprav tudi posvečen. Koncert je za Glasbeni abonma in izven, vabljeni!

Godalni oktet Oberton je edinstven tovrsten sestav v Evropi, sestavlja pa ga osem mladih vrhunskih glasbenikov, kot so Jevgēnijs Čepoveckis, 1. violina, Veronika Vilar Brecelj, 2. violina, Israel Ignacio Gutierrez Vildosola, 3. violina, Alberto Stiffoni, 4. violina, Robert Senkiv, 1. viola, Samuel Sedano, 2. viola, Floris Fortin, 1. violončelo in Dorottya Standi, 2. violončelo. Osmerici godalcev iz različnih držav je zasedba godalnega okteta – ena najbolj neobičajnih v komorni glasbi – nenehen umetniški izziv ter spodbuda za odkrivanje brezmejnih možnosti godal in repertoarne pestrosti. Oberton je od svoje ustanovitve leta 2015 nastopal na različnih pomembnih festivalih in gostoval tudi širše po svetu. Številne nastope zasedbe po Avstriji je posnela in predvajala avstrijska televizija ORF, njihova diskografija pa zajema tudi dve zgoščenki: Slavic Soul (založba ARS Produktion), ki je bila nominirana v treh kategorijah za prestižno nagrado Opus Klassik 2020, in Tangabile, ki je izšla marca 2021, z deli Astorja Piazzolle v čast njegovi 100-letnici rojstva. Za otvoritveni abonmajski koncert so člani okteta, v katerem igra tudi goriška violinistka Veronika Vilar Brecelj, izbrali zanimiv program, ki so ga opisali z besedami »V začetku je bil Mendelssohn«. Mendelssohn je bil namreč prvi, ki je napisal delo za godalni oktet in navdihnil druge skladatelje.

SPORED:
Niels Gade (1817–1890):
Oktet v F-duru, op. 17
Allegro molto e con fuoco, Andantino quasi allegretto
Scherzo. Allegro moderato e tranquillo, Finale. Allegro vivace

Andreas Romberg (1767–1821):
Dvojni kvartet v d-molu, op. post.

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809–1847):
Godalni oktet v Es-duru, op. 20 (prva verzija iz leta 1825)
Allegro moderato ma con fuoco, Andante
Scherzo. Allegro leggierissimo, Presto