Kabi home office
30Maj 2023

MARKO ERZAR, bariton in TILEN LANCNER, kitara

30.05.2023 ob 20:00

Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici

GLASBA Z VRTOV SV. FRANČIŠKA | 27. koncertna sezona | 4. koncert
MARKO ERZAR, bariton in TILEN LANCNER, kitara
Torek, 30. maj 2023 | 20.00 |Dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici

V torek, 30. maja 2023, ob 20. uri bo v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici zazvenela glasba četrtega koncerta 27. sezone cikla Glasba z vrtov svetega Frančiška, na katerem bosta nastopila baritonist Marko Erzar in kitarist Tilen Lancner. Glasbenika bosta pod naslovom Pokrajina pesmi poustvarila dela avstrijskih pesnikov slovenskih korenin, ki jih je uglasbil kitarist in skladatelj Janez Gregorič. V Kulturnem domu Nova Gorica prirejajo cikel ob podpori Mestne občine Nova Gorica in v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom Kostanjevica, ki letos obeležuje Jubilejno leto 1623—1953—2023. Vstop je prost, vabljeni!

V dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica bo prihodnji torek, 30. maja 2023, ob 20. uri na sporedu četrti zmenek z Glasbo z vrtov sv. Frančiška. Baritonist Marko Erzar in klasični kitarist Tilen Lancner bosta pod naslovom Pokrajina pesmi poustvarila niz uglasbitev slovenske poezije od Prešernove pesmi Strunam prek slovenske koroške lirike 20. stoletja vse tja do koroških narodnih pesmi. Glasbenika bosta poustvarila skladbe za glas in kitaro, ki jih je uglasbil kitarist in skladatelj Janez Gregorič na izbranih besedilih koroških avtorjev.

Baritonist Marko Erzar je magistriral petje na Akademiji za glasbo, Univerze v Ljubljani v razredu Barbare Jernejčič Fürst, izobraževal se je tudi pri M. Robavsu, M. Finku, L. Tezieru, T. Hakali in V. Jansonsu. Od leta 2016, ko je debitiral v Mozartovih operah kot Govornik in Papageno v »Čarobni piščali«, Don Juan v »Don Juan« ter Figaro, se lahko pohvali s številnimi vlogami bogate svetovne glasbene zakladnice. Trenutno je član Zbora Slovenske filharmonije, kot zborist in solist pa redno sodeluje tudi s Slovenskim Komornim Glasbenim Gledališčem, Zavodom PerArtem, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Maribor, Glasbeno matico Ljubljana in Glasbeno mladino Slovenije. Je prejemnik Prešernove nagrade Akademije za glasbo UL ter več nagrad na mednarodnih pevskih tekmovanjih.

Klasični kitarist Tilen Lancner je svoje prve glasbene korake pričel na Glasbeni šoli Nova Gorica, skozi šolanje, ki ga je nadaljeval na Umetniški gimnaziji Koper, je sodeloval na različnih šolskih in izven šolskih koncertih, na tekmovanjih ter zaključnih nastopih. Sodeloval je tudi v kitarskem orkestru Glasbene šole Koper, v različnih komornih zasedbah ter v zboru Gimnazije Koper. V 4. letniku se je udeležil glasbenega tekmovanja TEMSIG, kjer je osvojil srebrno priznanje. Sledil je študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je septembra 2019 uspešno diplomiral iz programa glasbena umetnost, sedaj tam nadaljuje študij na magistrski stopnji, smer instrumentalna in pevska pedagogika. Udejstvuje se tudi v kitarskem orkestru AG ULJ, v komorni zasedbi z dvema violinama, v kitarskem duu, triu in kvartetu ter v duetu s sopranistko Rebeko Pregelj.

SPORED
JANEZ GREGORIČ (1965-): »Pokrajina pesmi«
1. Strunam (France Prešeren) |2. Prihodi II (Maja Haderlap) | 3. Grapa (Maja Haderlap)
4. Jaz sem več poezije (Fabjan Hafner) | 5. Kdor nima kaj povedati, govori o sebi (Fabjan Hafner)
6. Domača njiva (Gustav Januš) | 7. Doma (Gustav Januš) | 8. Napeto poslušam (Gustav Januš)
9. S telesnega roba (Gustav Januš) | 10. Lepa Vida (Martin Kuchling)
11. Kresna noč (Milka Hartman) | 12. Lipov cvet (Milka Hartman) | 13. Hrepenenje (Milka Hartman)
14. Pr Zile ruožce (Koroška narodna / Zila) | 15. Pojdam u Rute (Koroška narodna / Rož)
16. Ncoj je lep večer (Koroška narodna / Podjuna)