Kabi CRM
14Februar 2024

VALENTINOV KONCERT

14.02.2024 ob 20:00

Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

VALENTINOV KONCERT: SON DU XANGÔ* feat. PATRICIO BONFIGLIO
Patricio Bonfiglio, bandoneon, Margherita Crisetig, saksofoni, Francesca Hrast, vibrafon, Riccardo Casanova, električna bas kitara, Alessandro Scolz, klavir in klaviature, Camilla Collet, bobni
Mala dvorana Kulturnega doma Nova Gorica| sreda, 14. februar 2024 |ob 20. uri

V Kulturnem domu Nova Gorica bo Valentinov koncert v znamenju sodobnega tanga in glasbe Astorja Piazzole, ki jo je z uvajanjem netradicionalnih instrumentov v argentinskem tangu razvijal v šestdesetih letih 20. stoletja. Prihodnjo sredo, 14. februarja 2024, ob 20. uri bo v intimi tamkajšnje male dvorane nastopila zasedba Son du Xangô, ki v svojo sredino postavlja argentinskega gosta, bandoneonista Patricia »Tripa« Bonfiglia. Cena vstopnice v redni prodaji znaša 19 €, do 12. februarja pa jih je mogoče v predprodaji dobiti po znižani ceni 14 €. Vabljeni!

Valentinov koncert bo v znamenju sodobnega tanga in glasbe Astorja Piazzole. Z uvajanjem instrumentov, ki se tradicionalno niso uporabljali v argentinskem tangu, jo je razvijal v šestdesetih letih 20. stoletja. Furlanski glasbeniki, kot so saksofonistka Margherita Crisetig, tolkalistka Francesca Hrast na vibrafonu, Riccardo Casanova na električni bas kitari, pianist in klaviaturist Alessandro Scolz ter bobnarka Camilla Collet, bodo predstavili projekt Astor Piazzolla – Reminiscence 1974, ki je nastal v sodelovanju z argentinskim bandoneonistom Patriciem »Tripom« Bonfigliem.

Astor Piazzolla je namreč leta 1974 v kritičnem trenutku svoje umetniške kariere zapustil Buenos Aires in na povabilo producenta Alda Paganija odšel v Italijo. Tam je posnel dva albuma, od katerih je prvi, Libertango, postal ikona svetovne glasbene scene, kljub negodovanju Argentincev, ki so ne meneč se za njegovo umetniško novost in vrednost menili, da je preveč komercialen. S tem albumom se je Piazzolla v Italiji, izven domovine končno lahko osvobodil tradicionalnega tanga in ustvaril novo glasbo z različnimi zvoki in instrumenti, s čimer je začel izvajati t. i. tango nuevo.

Italijanska zasedba Son du Xangô tako v Novo Gorico prinaša reinterpretacijo skladb, vzetih predvsem z dveh Piazzollovih albumov, posnetih v Italiji leta 1974. Prva je revolucionarna plošča Libertango, ki simbolizira prehod iz tradicionalnega tanga v tango nuevo. Drugi pa je album Summit – Reunion Cumbre, ki je plod sodelovanja med argentinskim bandoneonistom in ameriškim saksofonistom Gerryjem Mulliganom, na katerem se prepletajo tradicija, inovativnost, tango ter jazz.

Vstopnice so po znižani ceni 14 € v predprodaji še do 12. februarja 2024, sicer jih bo mogoče kupiti po redni ceni 19 €. Vabljeni!

Več informacij: https://kulturnidom-ng.si/events/son-du-xango-patricio-bonfiglio/

*Xangô je mitološki lik, bog ognja in groma, zelo razširjen v južnoameriški kulturi.