Kabi CRM
15Junij 2023

ZHLEHTET & ROUGE-AH

15.06.2023 ob 20:00

Gala hala

ZHLEHTET & ROUGE-AH
Četrtek, 15.6.2023 ob 20. uri / Gala hala

Zhlehtet s svojim novim albumom »Poletje Loops« v objemu letnega vrta Gala Hale! Zhlehtet je glasbeni kolektiv, ki deluje pod vodstvom Roka Zalokarja. Pojavlja se v različnih formatih in združuje dimenzije akustičnega in elektronskega zvoka. S koreninami v tradiciji spiritualnega jazza ostaja zvest sporočilu trenutka in medsebojnemu razumevanju.

Začetki kolektiva segajo v leto 2019, ko se je v kombinaciji živih nastopov in dela v glasbenem studiju izoblikoval značilen zvok. Dokumenta tega obdobja sta albuma Toyomi in Celica, ki združujeta elemente žive improvizacije in moderne glasbene produkcije. Naslednji album Portals Vol. 1 predstavlja kompozicije kolektiva, v formatu jazzovskega kvinteta. Slednji je bil izbran med najboljšimi ploščami leta 2022 v reviji Mladina in Radiu Študent. Trenutno deluje v naslednji sestavi:

Rok Zalokar – klaviature, bass, efekti
Lenart De Bock – saksofon, flavta
Žiga Smrdel – bobni

Za uvod bo poskrbela ena vidnejših predstavnic mlajše generacije domače eksperimentalne glasbene scene, mojstrica električne harfe rouge-ah, tudi del Zhlehteta in avtorica grafične podobe kolektiva. Leta 2018 je pri založbi Kamizdat izšel njen prvenec bare, sledili so številni nastopi na domačih in tujih festivalih, zadnje mesece pa je predvsem aktivna na berlinski glasbeni sceni, kjer trenutno nastopa v performansu Florentine Holzinger z naslovom Ophelia’s Got Talent.

Album Poletje Loops predstavlja nov mejnik spontane ustvarjalnosti kolektiva, kot se je razvijala in dokumentirala ob vrnitvi na odre poleti 2022. V tokratni trio formaciji Zhlehtet črpa navdih iz prostora samega in ga kanalizira skozi raznovrstne loope ritmov, melodij in harmonij. Posnetki na albumu so bili zajeti na raznovrstnih odrih, vse od jazz klubov, vrtov, poletnih teras do psy-trance festivalov. Vrt predstavlja domači habitat za predstavitev njihovega izraza. Tokratni dogodek je moment, ko Zhlehtet obrne nov list. Ceremonija, ko pošljemo v svet dokumentirane sonične drobce, jim pustimo svojo pot in nadaljujemo proti novim obzorjem. Naj zvok ostane živ.

Music policy: cosmic jazz/ambient/jazz electronica
Vstopnina: 10 €

*V primeru slabega vremena se koncert prestavi v dvorano