V letu, v katerem ekosistem mladih italijanskih in jugovzhodnoevropskih podjetij začenja močno kazati svojo vrednost, ima ScaleIT-ova sposobnost mreženja v kombinaciji z investicijskimi skladi vedno pomembnejšo vlogo pri pretvarjanju velikega potenciala v efektivno rast posla. ScaleIT ekipa je izbrala 15 inovativnih podjetij, ki bodo sodelovala na četrtem dogodku / platformi ScaleIT, ki bo združil in povezal najboljša italijanska in jugovzhodnoevropska scale up podjetja z mednarodnimi investitorji.

Lorenzo Franchini, ustanovitelj ScaleIT-a, poudarja: "Tokratna izvedba dogodka odseva vizijo, ki jo ScaleIT promovira že od svoje ustanovitve – izkoristiti konkretni potencial italijanskih podjetij za privabljanje tujih investicij. V prvi polovici leta 2018 so mlada inovativna italijanska podjetja pridobila investicije v skupni vrednosti 233 milijonov evrov (vir: Startup Italia). Od tega 176 milijonov predstavljajo investicije z vsaj enim tujim vlagateljem. Naša misija je z večanjem obsega investicij podpreti razvoj ekonomije v državah, v katerih smo prisotni. Podpora 30 pomembnih vlagateljev kaže, da smo naredili še en korak v pravo smer.”

Analizirali smo poslovanje 1000 podjetij iz ScaleIT-ove podatkovne baze in izbrali ter intervjuvali najbolj obetavna. Petnajsterico je izbral Svetovalni odbor pod vodstvom Lorenza Franchinija, v katerem med drugim sedijo novinar in podjetnik Emil Abirascid, angelski investitor Pietro De Nardis, imetnik tveganega kapitala Michele Novelli in investitor Niccolò Colussi. Od 15 izbranih podjetij jih 11 prihaja iz Italije in po eno iz Grčije, Makedonije, Slovenije in Bolgarije.

Predstavila se bodo v treh kategorijah: »ScaleUp« (podjetja, ki v celoti izpolnjujejo ScaleIT pogoje), »Later Stage« (podjetja, ki že beležijo več kot 10 milijonov evrov prometa), in prvič letos kategorija »Earlier Stage«, ki je posvečena podjetjem v zgodnji razvojni fazi, a z jasnimi indici rasti v kratkem času, zahvaljujoč svojim inovativnim poslovnim modelom in ambicioznim načrtom širjenja. Podjetja v zadnji kategoriji delujejo v sektorju »fintech-insurtech«, ki je eden najbolj dinamičnih in aktivnih. 

Slovenski predstavnik na četrtem ScaleIT dogodku je Visionect. Podjetje, ustanovljeno leta 2007, oblikuje in izdeluje digitalne prikazovalnike naslednje generacije. Visionect je razvil  unikatno, ultra nizkoenergetsko platformo, ki je 99 odstotkov bolj energetsko učinkovita kot katerakoli konkurenčna rešitev na trgu. Tehnološko dovršena platforma poganja delovanje interaktivnih brezžičnih digitalnih prikazovalnikov na osnovi e-papirja. Njihov najbolj uspešen izdelek je dlančnik Joan, rešitev za rezervacijo prostora in označevanje zasedenosti v sejnih in konferenčnih sobah ter učilnicah.

SEKCIJA »SCALEUP«:
- Codemotion (IT) – Inovativno vozlišče za razvijalce in platforma, ki povezuje podjetja in zaposlene na področju IT-ja s tehnološko skupnostjo.
- Direttoo (IT) – Spletna platforma za nakup in prodajo izdelkov za restavracije.
- Fite (US/BG) – Platforma za pretakanje (»streaming«) borilnih športov preko interneta.
- Greater Fool Media (IT) – Podjetje za distribucijo videa, specializirano za spletne vsebine, še posebej YouTube.
- InPlayer (UK/MCD) – Platforma za monetizacijo videa in digitalnih sredstev.
- Intale (GR) – Platforma za komunikacijo in poslovno inteligenco, ki povezuje operaterje v sektorju maloprodaje.
- Kippy (IT) – GPS lokator in storitvena platforma za domače ljubljenčke.
- Visionect (SLO) – Platforma in inovativni brezžični digitalni prikazovalniki, ki temeljijo na tehnologiji e-papirja.
- Wanderio (IT) – Aplikacija za rezervacije multimodalnih transportnih storitev.
- Xceed (IT/ES) – Platforma za upravljanje nočnih klubov in prodajo vstopnic javnosti.

SEKCIJA »LATER STAGE«:
- Bending Spoons (IT) – Programska oprema za oblikovanje in marketing mobilnih aplikacij.
- Safety21 (IT) – Italijansko podjetje, ki javnim agencijam in policiji pomaga izboljšati varnostne standarde na cestah.

SEKCIJA »EARLIER STAGE FINTECH-INSURTECH«:
- Oval Money (UK/IT) – Oval je aplikacija, ki uporabnikom omogoča spremljanje porabe in upravljanje prihrankov.
- Insoore (IT) – Platforma, ki oskrbuje zavarovalnice s fotografskim pregledom zavarovanih avtomobilov.
- InsurEngines (IT) – Glavna platforma za masovne podatke in strojno učenje v sektorju zavarovalništva, med drugim specializirana za internet stvari.

To so scaleup podjetja, ki bodo mednarodnim investitorjem predstavila svoje načrte rasti s ciljem, da pridobijo financiranje v vrednosti od 3 pa vse do 30 milijonov evrov. Med investitorji, ki so že potrdili udeležno na oktobrskem dogodku, so veliki skladi tveganega kapitala Insight Venture Partners, Accel, Index, Early Bird VC, Holtzbrinck Ventures, Idinvest, Partech, Acton, Aster, Iris in Nauta.

Dogodek, ki bo potekal 17. in 18. oktobra v Milanu, je edinstven. V svoji četrti izdaji dokazuje, da je postal pomembni igralec v poslovnem okolju in svetu tehnoloških inovacij. Glavni partner dogodka je Euronext, vodilni vseevropski borzni trg, ki v skladu s svojo strategijo podpira razvoj tehnoloških podjetij. Euronext vidi v podjetjih, izbranih za letošnji dogodek, visok potencial rast. Dogodku se pridružujejo novi partnerji McKinsey, Orrick, Docebo and Ludovici, Piccone & Partners, ponovno pa nas bodo podprla vodilna globalna podjetja kot so Generali, Amazon Web Services, Salesforce, Silverpeak in Badenoch & Clark.

Več informacij o organizatorju in programu dogodka ScaleIT 2018