Slovensko združenje za trajnostno gradnjo – GBC Slovenija bo zadnji četrtek v septembru izvedlo letno konferenco trajnostne gradnje, ki bo tokrat z aktualnimi vsebinami že četrta po vrsti. Udeležencem bo ponujala vpogled v najnovejše izsledke ter dosežke trajnostne gradnje v Evropi in v svetu. Namenjena je predstavnikom podjetij iz dejavnosti gradbeništva, tako proizvajalcem gradbenih materialov kot izvajalcem gradnje, pa tudi investitorjem in vsem drugim deležnikom, ki so strokovno ali upravljavsko, okoljsko in ekonomsko vpeti v trajnostno gradnjo.  

Zakaj trajnostni projekti v EU postajajo nujnost in kako se jih uspešno lotevajo v Italiji, nam bosta v prvem sklopu povedala Audrey Nugent iz evropske mreže ERN WGBC ter Marco Caffi iz italijanskega združenja za trajnostno gradnjo GBC Italia. O tem, kako pomembno vlogo in kakšen potencial imajo danes zgradbe v trajnostnem razvoju, nas bo seznanila gostja iz Bruslja, Josefina Lindblom, ki v EK deluje v okviru Direktorata za okolje. Govora bo o kazalnikih trajnostne gradnje Level(s), ki jih je kot orodje za odločanje in poročanje na podlagi smernic za trajnostno gradnjo ter akcijskega načrta za krožno gospodarstvo razvila Evropska komisija (EK). V Evropi se gradnji in uporabi zgradb pripisuje kar 40 % porabe vse razpoložljive energije ter približno 36 % izpustov CO₂, kar predstavlja veliko okoljsko obremenitev, zato bo za doseganje ciljev strateške agende Evropskega sveta 2019-2024 potrebno sprejeti novo evropsko direktivo za trajnostno gradnjo.

V drugem sklopu predavanj se bomo posvetili sistemskemu vrednotenju stavb v skladu z DGNB standardi. Nemški inštitut za trajnostno gradnjo - DGNB certificira različne tipe stavb po vsem svetu z namenom, da bi trajnostna gradnja postala standard v gradbeništvu. O teh vsebinah, trajnostni shemi ter trajnostno certificiranih soseskah bo udeležence seznanil Johannes Kreissig iz DGNB, Domen Ivanšek iz družbe Knauf Insulation pa bo podrobno predstavil še objekt KIEXC v Škofji Loki, ki je bil zgrajen po najvišjih možnih standardih trajnostne gradnje DGNB in se kot prvi pri nas ponaša s Platinastim DGNB certifikatom. 

V tretjem sklopu se bomo posvetili trajnostni gradnji v Sloveniji, zakonodajnim podlagam in pričakovanjem države na eni ter s primeri dobrih praks in strategij trajnostnega razvoja na drugi strani. Soustvarjali ga bodo predavatelji Saša Galonja iz MOP, Danijel Lisičič iz družbe JUB ter župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič. Vsakemu sklopu bo sledila panelna diskusija, ki jo bodo povezovali Vincent Briard iz družbe Knauf Insulation,  arhitekt Robert Smodiš, slovenski specialist za trajnostno certificiranje stavb, ter dr. Iztok Kamenski, predsednik GBC Slovenija. 

Program bo potekal od 9. do 15. ure. Vabimo vas k udeležbi.  


Nazaj