V Posavju, na Dolenjskem in v Beli Krajini, v Zasavji in Podravju so območne in regionalne gospodarske zbornice v tem tednu proglasile najboljše inovacije in inovatorje ter jim podelile priznanja. 22 zlatih, 36 srebrnih in 17 bronastih priznanj ter 10 diplom je bilo tako podeljenih v tem tednu. Na teh izborih je sodelovalo 85 inovacij in 378 inovatorjev.

V nadaljevanju so navedene inovacije, ki so prejele zlato priznanje v posamezni regiji.

OZ Posavje
Za nacionalna priznanja sta nominirani modro označeni inovaciji.

Mulčer BOXER
Podjetje: INO Brežice d.o.o.
Avtorja: Tone Vogrin, Branko Kos
Mulčer BOXER je namenjen urejanju zelenih površin (parki, golf igrišča, urejanje okolice ipd.) ter za uporabo v vinogradništvu in sadjarstvu. Posebnost mulčerja je v vgrajenem dvospiralnem rotorju, ki je zmožen drobiti materiale (les) do debeline 5 cm. Obenem rotor za drobljenje potrebuje manjšo moč traktorja, s tem se porabi manj energije, traktor deluje mirneje, obremenitev na ležaje in sestavne dele traktorja pa je manjša. Mulčana masa se odpelje v košari, ki se za praznjenje odpre s hidravličnim cilindrom.

Ležajno ohišje K25L z lepljenimi obrabnimi ploščicami
Podjetje: Kovis d.o.o.
Avtorja: David Deržič, Jure Colarič
Inovacija je geometrijsko izboljšano in s tem 15% lažje ležajno ohišje, ki ga lahko podjetje izdela v krajšem času. Posodobljen je tudi način pritrditve obrabnih pločevin – nadgrajen je z novimi tehnologijami spajanja materialov (lepljenje). Z manjšo lastno težo izdelka upravitelji tirnih vozil za prevoz tovora porabijo manj energije, hkrati pa tudi privarčuje pri stroških vzdrževanja, kar izdelku daje konkurenčno prednost pred ostalimi. Izdelek kljub novim lastnostim ohranja svojo trdnost.

Gospodarska zbornica za Dolenjsko in Belo Krajino
Za nacionalna priznanja so nominirane modro označene inovacije.

Butični, mobilni in zložljivi šotori, namenjeni glampingu
Podjetje: ADRIA DOM, d. o. o.
Avtorji: Peter Cimermančič, Jernej Jazbec, Marta Kelvišar, Andrej Lovšin, Uroš Mavretić, Borut Kokelj (GLAMPro), Grega Vreš (Landscape)
Mobilni in zložljiv bivalni šotor večjih dimenzij lahko zloženega preprosto prevažamo z ladijskim zabojnikom, vlakom ali tovornjakom z relativno nizkimi stroški. Izdelan je iz vrhunskih in naravnih materialov. Sestavljen je iz zložljive in mobilne podkonstrukcije poda, palične aluminijaste ali lesene nadkonstrukcije ter kakovostnega in trpežnega šotorskega platna, ki je UV-obstojno, negorljivo in nepremočljivo. Je sorazmerno hitro sestavljiv in oblikovan tako, da ga tri osebe s pomočjo priloženih navodil in brez strokovne pomoči postavijo in sestavijo v manj kot šestih urah. Namenjen je hotelskim letoviščem in verigam, kampom in letoviščem za glamping ter ostalim uporabnikom.

Compact SLS – avtodom s spremenljivim bivalnim prostorom
Podjetje: ADRIA MOBIL, d. o. o., Novo mesto
Avtorji: Miroslav Bobnar, Uroš Dvornik, mag. Matjaž Grm, Anton Kastrevc, Mateja Kastrevc, Matjaž Krajnčič, Ivan Šegina
Adria Mobil je razvila svoj prvi avtodom s »slide out« bivalnim prostorom. Avtodom se v svojem stacionarnem stanju podaljša za 70 cm. S tem pridobimo posteljo standardnih dimenzij, z dvema ležiščema vzdolžno na smer vožnje. Inovativna rešitev Adrie »slide out« je v segmentu manjših, cenovno ugodnejših (kompaktnih) avtodomov dovoljene največje skupne teže 3500 kg. S tem so dostopni velikemu številu porabnikov. Pri tem je Adria razvila iztezanje zadnje stene. S to rešitvijo ostanejo bivalni prostori (kuhinja, dineta) nespremenjeni in vseskozi funkcionalni. Steno izvlečemo le za počitek. Mehanizem, ki izvleče steno, je kompakten, lahek in trden. Pogon mehanizma so štirje sinhronizirani linearni teleskopski aktuatorji, po eden v vsakem vogalu. Adria ima tudi učinkovito rešitev pred zamakanjem vode (water management), ki je velik izziv pri tovrstnih mehanizmih.

Revolucionarni izpuh iz titana za motocikle
Podjetje: Akrapovič, d. d.
Avtorji: Igor Akrapovič, Tadej Zadel, Marko Besal, Tomaž Ilovar, Cveto Zupančič, Luka Sadar, Aleš Borin, Tjaša Makovec, Dragomir Stanković, dr. Boštjan Veber
Najnovejša različica revolucionarnega izpuha je izdelana iz visoko odpornega titana, podobo zaokrožata ročno izdelana toplotni ščitnik in kapa iz ogljikovih vlaken. Uporaba titana je močno zmanjšala težo v primerjavi s serijskim sistemom za kar 25,9 %. Nov izpuh je skladen s homologacijskimi zahtevami EC/ECE. Konstrukcija dušilca skupaj z agregatom motocikla zagotavlja enakomerno podajanje moči in s tem izboljšanje voznih lastnosti, obenem pa dvigne moč motocikla za 0,9 kW ter doda edinstven, Akrapovičev zvok.

Razvoj nove sintezne poti in novih kristaliničnih oblik makrolidnega antibiotika za zdravljenje dihalnih okužb v veterinarski medicini
Podjetje: Farma GRS, d. o. o.
Avtorji: dr. Ana Bergant Simončič, dr. Jure Bezenšek, dr. Bojan Burja, Tadej Dolenc, dr. Alen Kljajić, dr. Anica Pečavar, dr. Miha Plevnik, Sabina Trošt, dr. Rok Zupet
Inovacija omogoča sintezo končne zdravilne učinkovine v samo treh stopnjah. Inventivne rešitve za čiščenje in izolacijo izdelka, tj. zdravilne učinkovine, omogočajo stroškovno in ekološko bistveno bolj ekonomično proizvodnjo ob zagotavljanju ustrezne in primerljive kakovosti ter ustreznih in primerljivih lastnostih izdelka s konkurenčnimi izdelki. Avtorji so zadnjo stopnjo sinteze optimirali tako, da poteka brez topil, kar omogoča enostavno regeneracijo uporabljenih reagentov, krajše reakcijske čase, lažjo izolacijo učinkovine in spada v sklop t. i. zelene kemije. V inovaciji opisana sinteza zaradi manj reakcijskih stopenj, manj stopenj čiščenja in zadnje stopnje, ki se izvaja brez topil, posledično proizvede manj odpadkov in je v primerjavi z znanimi postopki ob nespremenjeni kakovosti končne zdravilne učinkovine hitrejša. Izdelek se uporablja za zdravljenje bakterijskih okužb pri prašičih in govedu.

Sinteza in nove kristalinične oblike zdravilne učinkovine iz skupine analgetikov
Podjetje: Farma GRS, d. o. o.
Avtorji: dr. Ana Bergant Simončič, dr. Alen Kljajić, dr. Matej Pavli, dr. Anica Pečavar, dr. Elena Smirnova, dr. Rok Zupet
Med novejše močne analgetike spada zdravilna učinkovina iz skupine benzenoidnih opioidnih analgetikov, ki se uporablja za lajšanje zmernih do hudih akutnih, kroničnih in nevropatskih bolečin, povezanih s sladkorno boleznijo. Nove kristalinične oblike omogočajo razvoj patentno neodvisnega končnega izdelka, kar bo Krki, d. d., Novo mesto kot partnerici podjetja Farma GRS, omogočilo predčasno lansiranje izdelka na ključne trge in s tem pridobitev pomembnega tržnega deleža.

FREEHAND – naprava za uporabo v minimalno invazivni kirurgiji – laparoskopiji
Podjetji: HYB, d. o. o., in IN.Medica, d. o. o.
Avtorji: Alojz Simončič, dr. Jeremy Russell, Tadej Zarabec, David Špiler in drugi
Inovacija je elektromotorna roka za uporabo v minimalno invazivni kirurgiji – laparoskopiji, ki nadomešča pomočnika, roko upravlja kirurg z gibi glave in pritiskom na krmilni pedal. Ves čas operacije je na ekranu prikazana zelo stabilna slika, ki je bistven parameter za uspešno operacijo. Naprava Freehand je zelo enostavna za uporabo, namestitev ob operacijsko mizo je zelo hitra, kirurgu pa omogoča dovolj prostora za izvedbo operacije. Freehand rešuje pomanjkljivosti podobnih naprav na trgu, zaradi česar je njena prodajna zmožnost izredno velika. Od lansiranja na trg v lanskem letu do danes je nameščenih več kot 100 Freehand naprav v različnih državah po celem svetu.

Razvoj postopka hladne polimerizacije Kerrock umivalnikov in kuhinjskih pomivalnikov
Podjetje: KOLPA, d. d., Metlika
Avtorji: mag. Andrej Beličič, Branko Perušič, Peter Štukelj, Milena Težak
Novi tehnološki postopek hladne polimerizacije izdelkov ima naslednje prednosti:
- energetsko je veliko bolj ugoden (odpravljeno je segrevanje kalupov),
- večja je produktivnost izdelave,
- veliko bolj je fleksibilen glede novih modelov (10-krat cenejši kalupi/orodja),
- izdelki so še bolj kakovostni (gladka tudi hrbtna stran izdelka, boljše mehanske lastnosti).

Raztopina za kožni nanos za uporabo v veterinarski medicini
Podjetje: KRKA, d. d., Novo mesto
Avtorji: dr. Primož Benkič, Ivanka Kolenc, dr. Jernej Kužner, mag. Denise Leskovar, mag. Matej Luštek, dr. Špela Miklič, dr. Anica Pečavar, Matej Stergar, dr. Jaroslav Tihi, Urška Turk, dr. Darko Uršič, mag. Tanja Žibert
Raztopina za kožni nanos vsebuje dve zdravilni učinkovini, ki delujeta v preventivi oz. kurativi okužb živali z ektoparaziti. Da bi si zagotovilo hiter vstop na trg, je podjetje Krka, d. d., Novo mesto razvilo patentno neodvisno farmacevtsko obliko z visokim deležem zdravilnih učinkovin. To omogoča uporabo odmerka z majhnim volumnom zdravila. Topnost obeh zdravilnih učinkovin je zelo različna, zato je prav zagotovitev topnosti obeh v čim manjšem volumnu topil ob hkratni uporabi patentno neodvisnih in toksikološko sprejemljivih topil predstavljala velik razvojni izziv, ki so ga strokovnjaki v podjetju uspešno rešili. Z in vitro (laboratorijskimi) testi so dokazali, da je prodiranje učinkovin skozi kožo po nanosu Krkinega zdravila manjše kot pri nanosu originatorjeve oblike. S tem je zagotovljeno, da v krvni obtok živali pridejo minimalne količine apliciranih zdravilnih učinkovin, zmanjša pa se tudi možnost pojava negativnih stranskih učinkov pri zdravljenih živalih, ki so lahko posledica sistemske absorpcije z mesta nanosa zdravila. Dodatna prednost izdelka je v manjši toksičnosti uporabljene kombinacije topil, s čimer še povečamo varnost tako v proizvodnji zdravila kot za uporabnika in živali, ki jih zdravijo s Krkinim zdravilom. Učinkovitost in varnost farmacevtske oblike sta bili klinično dokazani.

Razvoj zdravilne učinkovine in njena uporaba v formulacijah s podaljšanim sproščanjem za zdravljenje shizofrenije in bipolarne motnje
Podjetje: KRKA, d. d., Novo mesto
Avtorji: mag. Irena Bobnar, dr. Polona Bukovec, Andrej Gartner, Iztok Klobčar, dr. Simon Kukec, dr. Roman Lenaršič, Gregor Ritlop, mag. Janika Slanc Vovk, dr. Elena Smirnova, dr. Jernej Zadnik
Inovacija temelji na inovativnih rešitvah sinteze in izolacije zdravilne učinkovine za zdravljenje shizofrenije in bipolarnih motenj ter njene uporabe v farmacevtski obliki filmsko obloženih tablet s specifično sestavo in zahtevnim farmacevtsko-tehnološkim procesom priprave, ki zagotavlja podaljšano sproščanje iz takšne farmacevtske oblike. Kemijski sintezi zdravilne učinkovine in zadnja faza izolacije sta bili optimizirani tako, da se v eni stopnji izolira visokoodmerno zdravilno učinkovino s primernimi lastnostmi za vgradnjo v farmacevtsko obliko. To je zaradi njenega velikega odmerka in s tem velikega deleža v tabletah pomemben izziv in prednost, saj ni potrebe po dodatnem čiščenju ali dodatni obdelavi delcev. Udejanjanje inovativnih rešitev tako v fazi priprave zdravilne učinkovine kot izdelave tablet s specifičnim in zahtevnim farmacevtsko-tehnološkim postopkom, podkrepljenim s sofisticiranimi analiznimi tehnikami, ter obsežno in zahtevno biofarmacevtsko vrednotenje sta podjetju omogočila, da smo pridobili dovoljenje za promet z zdravilom in ga med prvimi generiki lansirali na ključnih trgih Evropske unije.

Trdna farmacevtska oblika s kombinacijo statina in dihidropiridinskega derivata za terapijo kardiovaskularnih obolenj
Podjetje: KRKA, d. d., Novo mesto
Avtorji: dr. Tadeja Birsa Čelič, mag. Irena Bobnar, mag. Marjanca Breznik, Jernej Kos, dr. Roman Lenaršič, Eva Rožman, Urška Turk, dr. Jernej Zadnik
Inovacija temelji na inovativnih rešitvah lastne sinteze zdravilne učinkovine iz skupine statinov in optimizacije izolacije te zdravilne učinkovine. Razvojnemu timu v podjetju je uspelo ponovljivo izdelati bistveno bolj procesibilno zdravilno učinkovino, ki je zaradi fizikalno-kemijskih lastnosti primerna za vgradnjo v različne farmacevtske oblike, tudi v oblike s kombinacijami različnih zdravilnih učinkovin. Ključni del inovacije je vgradnja dveh različnih zdravilnih učinkovin, katerih kombinacije na trgu še ni bilo, v eno farmacevtsko obliko – tableto, kar je velika prednost tako s procesnega kot stroškovnega in okoljskega vidika. Končni izdelek je namenjen zdravljenju zvišanega krvnega tlaka in sočasno zvišane ravni holesterola v krvi. Zdravilo z dvema učinkovinama ima marketinško prednost, saj bolnik namesto dveh tablet vzame le eno.Zdravilo so v podjetju razvili v šestih kombinacijah z različnimi odmerki dveh zdravilnih učinkovin, kar omogoča dobro individualno odmerjanje in s tem prilagajanje potrebam posameznega bolnika glede na njegovo zdravstveno stanje oz. stopnjo bolezni. Zaradi različnega zunanjega videza tablet se bistveno zmanjša možnost, da bi bolnik vzel napačen odmerek ali da bi to zdravilo zamenjal z drugim. Podjetje je kombinacijo dveh zdravilnih učinkovin iz skupine statinov in dihidropiridinov prvo ponudilo na trgu, kar je novost tako za podjetje kot za generično farmacevtsko industrijo.

Implementiranje »lightweight« konstrukcijske rešitve s pomočjo korektivne metode končnih elementov pri razvoju nosilca bloka elektronskega sistema za nadzor stabilnosti
Podjetje: TPV, d. d.
Avtorji: Boštjan Dobovšek, mag. Rajko Marinčič, Jože Pečavar
Pri implementiranju »lightweight« konstrukcijske rešitve s pomočjo korektivne metode končnih elementov je bila ključnega pomena popolna sinhronizacija platforme za 3D-modeliranje s platformo za 3D-simulacije. Popolno interaktivno delovanje obeh platform je omogočilo hitro pridobivanje povratnih informacij in s tem najboljše možne rešitve.

Končni rezultat je:
• znižanje teže za 55 %,
• zmanjšanje števila komponent sestave (odpadejo dva odpreška in tri varilne matice),
• zmanjšanje števila faz sestave (odpadejo varjenje med dvema odpreškoma, varjenje matic in dvotočkovna fiksna vijačna zveza),
• protikorozijska zaščita se izvede samo na enem izdelku (prej sta bila to dva ločena sestavna dela),
• zmanjšanje notranjih zalog zaradi manjšega števila proizvodnih faz.

Razvoj tankostenskega usmerjevalnika olja z implementacijo mehanskega oblikovnega spoja za povečanje trajno dinamične trdnosti
Podjetje: TPV, d. d.
Avtorji: Jurij Švegelj, Stane Nemanič, Miroslav Podpečan
Implementacija mehanskega hladnega spoja brez dodajanja materiala na usmerjevalniku olja je omogočila »lightweight dizajn« izdelka z uporabo tankih pločevin in ob znatnem znižanju mase (27 %) prispevala k občutnemu izboljšanju trajne dinamične trdnosti izdelka. Zanesljivost izdelka je ključna za zanesljivo in dolgotrajno delovanje avtomobilskega agregata, zato je naloga predstavljala še večji izziv. Inovativno so se lotili tudi zasnove proizvodnje izdelka, saj je ta v celoti izdelan v preoblikovalnem orodju. To so dosegli z integracijo elementov spajanja v orodju in uporabo pocinkane pločevine.  Glavni nalogi usmerjevalnika olja sta razpenjenje olja, kar se doseže s podaljšanim časom prehoda olja od gredi do sesalne cevi črpalke, in usmerjanje večje količine olja prav v sesalno območje. Ti dve funkciji sta zagotovljeni s posebno oblikovanimi prehodnimi kanali in usmerjevalnimi vodniki. Če spoj med elementi popusti, se ena od funkcij, ki jih usmerjevalnik nudi, poruši. Pri podaljšanju poti prehoda olja se doseže tudi hladilni učinek.

Območna zbornica Zasavje
Za nacionalna priznanja so nominirane modro označene inovacije.
Puzzle – Povezovanje doživetij!
Podjetje: Steklarna Hrastnik d.o.o.
Avtor: Grega Likar
Puzzle je prvi 3D steklen izdelek na svetu in je rezultat ideje, v kateri se prepleta estetska in uporabna vrednost izdelka. Uporabnikom omogočajo številne možnosti uporabe, jih popeljejo v lasten svet ustvarjanja in eksperimentiranja. Inovativnost se odlikuje v izjemni uporabnosti modularnega serviranja, saj jih je mogoče prilagajati v vse smeri po horizontalni ravnini, kot tudi nalaganje v višino. Puzzle lahko uporabimo v postavitvah različnih kompozicij ali samo posamezen element. Številne možnosti uporabe, kot skledica za postrežbo hrane, svečnik, odlagalo za sponke v pisarni, za shranjevanje nakita, cvetje in aranžmaje…. jim daje še poseben čar. Puzzle pa so lahko zaživele šele ob tehnično dovršeni izdelavi in trdnosti stekla, ki dosega lesk kristala in ne vsebuje težkih kovin. Velika prednost se kaže tudi v majhni shranjevalni površini. Je dobitnik RED DOT AWARD za leto 2016.

Talilni vložki za fotovoltaične sisteme "NHXL 1500V d.c. gPV"
Podjetje: ETI d.d. Izlake in RC eNeM d.o.o., Podružnica keramični materiali in varovalke
Avtorji: Brane Lebar, Viktor Martinčič, Anton Rome, Urban Kos
V zadnjih letih hiter razvoj doživljajo fotovoltaične elektrarne, ki pretvarjajo energijo sonca direktno v električno energijo. Enosmernega toka, ki ga generirajo, ne moremo direktno pošiljati v električno omrežje. Potrebno ga je pretvoriti v izmeničnega kar storimo s pretvorniki enosmernega toka v izmeničnega. Fotovoltaično polje priključimo na inverter preko NH gPV talilnih vložkov, ki so zelo pomembna zaščitna komponenta saj neposredno vplivajo na varnost celotnega fotovoltaičnega sistema pred požarom. Pomemben vpliv imajo tudi na samo investicijo, saj kvalitetni talilni vložki neposredno znižujejo ceno kabliranja in s tem strošek same investicije v PV elektrarno. ETI je tako postal še bolj prepoznaven na svetovnem trgu kot pomemben ponudnik na področju DC varovalk in si s tem utrdil in še celo izboljšal tržni položaj.

Kombinirano zaščitno stikalo KZS – EDI
Podjetje: ETI d.d. Izlake in NELA RC d.o.o.
Avtorja: Aleš Pograjc, Tadej Drnovšek
KZS-EDI je zaščitno stikalo na diferenčni tok z nadtokovno zaščito, z funkcijo LED indikacije stanja vzroka izklopa. Novo stikalo z jasno LED indikacijo omogoča enostavno identifikacijo tipa napake, zaradi katere je izdelek izklopil. Inovacija predstavlja radikalno odstopanje od do zdaj poznanega stanja konkurenčnih izdelkov. Izdelek predstavlja velik potencial, ker je poraba podobnih izdelkov v porastu. Pridobljen je patent na nacionalni ravni, vložena pa je tudi mednarodna patentna prijava. To je povsem nov izdelek s katerim si v ETI-ju predvsem ohranjajo trenutni tržni delež na globalnem trgu. Hkrati pa zaradi potenciala, ki ga ima izdelek zaradi inovativne rešitve indikacije vzroka odklopa stikala, povečujejo tržni delež za dodatne 3%.

Evropski prostovoljci (EVS) za višjo kakovost življenja v VDC Zagorje ob Savi
Podjetje: Varstveno delovni center Zagorje ob Savi
Avtorja: Domen Pociecha, Robert Lazar
Za kakovostno življenje 130 invalidnih zasavskih VDC-jevcev je poleg zaposlitvenih aktivnosti pomembno vseživljenjsko učenje, pridobivanje novih izkušenj in znanj, spoznavanje novih ljudi. Z evropskimi prostovoljci (EVS) pridobivamo vse to: znanja o tujih kulturah, znamenitostih, jezikih, običajih, organizaciji sistema socialnega varstva po Evropi. Invalidi dobijo prijatelje iz tujine, ki z druženjem in aktivnostmi (jezikovni tečaji, šport, plesne, kuharske delavnice…) popestrijo njihov vsakdan. Tudi zaposleni pridobivamo dodatne kompetence (komunikacija v angleščini, brezplačna izobraževanja EVS). Evropski prostovoljci so nam pomagali pri premostitvi več kot 30% kadrovskega primanjkljaja. Povečali so kakovost naše storitve in omogočajo proračunske prihranke v višini stroškov dela 2 zaposlenih (25.000 EUR letno oz. 5 % proračunskih sredstev za stroške dela).

Izkoriščanje odpadne pare
Podjetje: Xella Porobeton SI, d.o.o. Kisovec
Avtor: Jani Uranič
V tovarni Xella Porobeton SI v Kisovcu, so kot prvi na svetu povezali avtoklave (peči za porobeton) direktno z vsemi porabniki energije, ter s tem dosegli popolno izrabo odpadne toplote, ki nastane pri proizvodnji porobetona z minimalno investicijo, »zahvaljujoč« ogromnemu znanju njihovih zaposlenih. Z omenjeno inovacijo so z investicijo cca. 22.500 EUR v letu 2015 prihranili kar 85.000 EUR, kar znaša kar 11% dobička podjetja. Z uvedbo procesne inovacije so prispevali k znižanju letne emisije CO2 za kar 282 t. To je enakovredno emisijam CO2, ki jih letno povzroči 142 povprečno uporabljenih osebnih avtomobilov.

Štajerska gospodarska zbornica
Za nacionalna priznanja so nominirane modro označene inovacije.

Multiplan večstransko skobeljno-profilirni stroj, opremljen z orodjem Ledinek Tool Manager
Podjetje: Ledinek Engineering, d.o.o.
Avtorji: Gregor Ledinek, Janez Robnik, Dušan Lačen
Visoko zmogljivo postrojenje za vzdolžno obdelavo produktov iz masivnega lesa, plastike, MDF-a in podobnih materialov je namenjeno za integracijo v proizvodnje linije v visoko zmogljivih industrijskih obratih. Omogoča precizno skobljanje, profiliranje in razrez ter enostaven in hiter prehod med različnimi nastavitvami in orodji, kar omogoča izjemno fleksibilnost pri proizvodnji različnih produktov. K stroju je bilo razvito tudi posebno programsko orodje LEDINEK Tool Manager, ki deluje kot posrednik med napravo za merjenje orodij (orodja se po vsakem brušenju izmerijo) in postrojenjem. Program poskrbi za hranjenje izmerjenih parametrov orodij in jih ob montaži orodij in vnosu njihovih identov ter lokacije na postrojenju prenese v glavni program.

Nova generacija eksplozijsko odpornih bankomatnih blagajn
Podjetje: Primat, d.d.
Avtorji: Tomaž Planinšič, Damjan Ribič, Boštjan Ferk, Zvonko Kolar, Aleš Čehič, Vesna Gobec
Nova konstrukcija eksplozijsko odpornih bankomatnih blagajn je izrednega pomena za podjetje – z njo so inovatorji zadovoljili vse zahteve naročnikov in postali še bolj konkurenčni na globalnem trgu varnostne opreme. S pomočjo novih rešitev so se zmanjšali stroški proizvodnje izdelka, s čimer se je povečala njegova dodana vrednost. Inovativne rešitve, ki so bile razvite v okviru projekta eksplozijsko odpornih bankomatnih blagajn, bodo smiselno prenesene tudi na druge izdelčne skupine.

Lumenova CCL06 - LED svetilka z reflektorsko optiko za javno razsvetljavo z življenjsko dobo do 100.000 ur in garancijo 20 let
Podjetje: Kreativni aluminij d.o.o. in VIP Virant d.o.o.
Avtorji: Robert Virant, Rajko Habjanič, Matjaž Bukšek
Inovativen svetilni modul LE06 je patentiran, hermetično zaprt modul z reflektorsko optiko in polnjen z inertnim plinom-argonom, ki preprečuje nastajanja kondensa in posledično oksidacije vitalnih delov elektronike. Modul je zasnovan modularno, s čimer je proces montaže in demontaže hitrejši, prav tako pa dodajanje modulov omogoča višjo svetilnost svetilk. Modul ima sposobnost samoregulacije - pri ekstremno visokih temperaturah se uravnovesi sam, povišana temperatura pa ne uniči življenjske dobe LED-diod. Modul je mogoče nadgraditi še z dodatnim sistemom pametne komunikacije, ki omogoča štetje prometa, zaznavanje prisotnosti CO2 v ozračju ter samodejno regulacijo, s katero zmanjšamo porabo električne energije.

Najboljše inovacije iz posameznih regij bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni, ki bodo podeljena v okviru Dneva inovativnosti 21. septembra 2016. V naslednjem tednu sledi podelitev v Primorsko-notranjski regiji. S podeljevanjem priznanj in diplom je pred dvajsetimi leti začela območna gospodarska zbornica Zasavje, kasneje so se ji pridružile tudi ostale območne in regionalne zbornice. Priznanja za najboljše inovacije so prerasle v vseslovensko promocijo inovacij, kjer danes sodelujejo vse območne in regionalne zbornice GZS.