Slovenija, 23.7. 2019 – Napovedi kažejo, da se bo globalni trg kolaborativnih robotov v prihodnjih letih strmo vzpel. Do leta 2025 se bo vrednost investicij strmo povečala, predvidoma več kot 20 krat – iz 373 milijonov dolarjev (323 milijonov €) na 12,3 milijard dolarjev (10,87 milijard €). Vrednost delnic narašča zaradi pomanjkanja kadra na trgu dela ter zaradi konstantne potrebe po avtomatizaciji procesa dela. Ta trend je lepo ponazorjen z analizo podjetja Markets and Markets.

Kolabrativni robot (cobot) je bistveno bolj raznolika in prilagodljiva rešitev od klasičnega industrijskega robota. Soustanovitelj podjetja Universal Robots, Esben Østergaard, je bil prvi, ki je že leta 2008 predstavil to novo kategorijo robotov. Želel je izdelati robotsko tehnologijo, ki bo dostopna za vsako podjetje, ne glede na njegovo velikost. S tem v mislih je razvil majhne, uporabniku prijazne, prilagodljive ter ekonomične robote, delavec pa lahko delo opravlja v njihovi neposredni bližini in to varno. Dandanes veliko podjetij uporablja robote za avtomatizacijo proizvodnega procesa. Mednarodno robotsko združenje (The internationa Robotics Federation – IFR) je kolaborativne robote označilo za enega pomembnejših tehnoloških trendov, ki bodo v prihodnosti krojili trg.

Zakaj so coboti tako zelo zaželeni? Za majhna in srednje velika podjetja predstavlja klasični robot preveliko investicijo in coboti predstavljajo različico, ki si jo podjetja lahko privoščijo. Coboti pa imajo še dodatne prednosti, saj so izjemno prijetni za uporabo in bistveno lažje jih je vpeljati v obstoječ delovni proces brez dragega poseganja v opremo delovnih prostorov. Vsekakor pa je ključnega pomena varnost pri delu s coboti, saj lahko delajo v neposredni bližini ljudi, ti pa se med tem lahko posvečajo bolj kreativnim nalogam.

“Kolaborativni roboti so rešitev, ki jo na področju industrijske avtomatizacije pogosto iščejo, to pa predvsem zaradi ugodno nizke nabavne cene, kar rešitev naredi dostopno majhnim in srednje velikim podjetjem. Dodatna prednost je tudi dejstvo, da se začetna investicija zelo hitro povrne“ razloži Pavel Bezucký, direktor prodaje za osrednjo ter vzhodno Evropo pri Universal Robots.

Rast deleža cobotov na trgu
Podjetje Markets and Market je pred nedavnim opravilo analizo; Ta predvideva nadaljnjo rast trga kolaborativnih robotov. Trg je bil lani vreden 710 milijonov dolarjev (627.21 milijonov €), podatki pa kažejo, naj bi njegova vrednost do leta 2015 narasla na 12,3 milijard dolarjev (10.87 milijonov €). Podatki kažejo, da področje kolaborativnih robotov beleži letno rast v višini 50,31%. Analitiki to neverjetno rast pripisujejo mnogim prednostim, ki jih uporaba cobotov prinaša, med drugim cenovna ugodnost in zaradi tega lahka dostopnost ter seveda dejstvo, da se naložba izjemno hitro povrne. To je ključnega pomena za majhna in srednje velika podjetja. Zanimanje za kolaborativno robotiko se pojavlja tudi zaradi avtomatizacije v vseh industrijskih panogah, to pa je neposredno povezano s tako imenovano industrijo prihodnosti, oziroma industrijo 4.0.

“Danes se coboti zanimivi za mnoge industrijske panoge, od prehranske industrije, skladiščnega managementa do navadne industrijske proizvodnje. Coboti so lahki, preprosto jih je premikati, zaposleni pa jih zlahka programirajo za predvidene naloge”, pove Pavel Bezucký. Trenutno stanje na trgu dela je eden glavnih faktorjev, ki spodbujajo avtomatizacijo in optimizacijo delovnega procesa. Po podatkih Statističnega urada republike Slovenije je brezposelnost v prvi četrtini tega leta v Sloveniji 4,8 odstotna, kljub temu pa primerne delovne sile na mnogih področjih primanjkuje. Ta težava je še toliko bolj izrazita v majhnih in srednje velikih podjetjih, ponekod pa jo rešujejo s honorarnim najemanjem občasnih sodelavcev za specifične zadolžitve.   

www.universal-robots.com


Nazaj