BIA Separations je sprejela sklep, da bo tudi navadne upnike iz prisilne poravnave (po Seznamih 221p in 61 člen ugotovljenih terjatev) poplačala 100-odstotno z 1-odstotno obrestno mero, kar  je višje od zaveze 80-odstotnega poplačila brez obresti iz potrjene prisilne poravnave. Enako poplačilo sicer velja za ločitvene upnike.  

Sklep velja kot pravna zaveza podjetja in se nahaja tudi v sodnem spisu prisilne poravnave. Poplačilo bodo izvršili najkasneje v roku, ki ga določa prisilna poravnava, odločitev podjetja pa pojasnjuje dr. Aleš Štrancar, direktor podjetja BIA Separations: »Plan podjetja je bil, da bomo navadne upnike poplačali v juniju 2019. Žal poplačilo zaradi presenetljive in nestrokovne odločitve višjega sodišča v Ljubljani, ki bistveno posega v plane podjetja, ni bilo realizirano. Podjetje se bo zato navadnim upnikom oddolžilo s poplačilom celotnega zneska z 1-odstotno obrestno mero.«

BIA Separations sicer posluje daleč nad plani načrta iz prisilne poravnave. V drugi polovici letošnjega leta bodo rezultati vsaj za 50 % boljši, kot so bili v prvem polletju letošnjega leta, v podjetju pa kot načrtovano sledijo planom širitve. »Naročila za letos so v primerjavi z 2018 podvojena, zato bomo v tem letu skupno zaposlili vsaj deset novih sodelavcev. Do naslednjega leta načrtujemo 5-kratno povečanje obsega proizvodnje, do leta 2023 pa 30-kratno. Čakamo le še na gradbeno dovoljenje za 5-kratno širjenje proizvodnje v Ajdovščini, ki mora biti končana do jeseni naslednje leto. Investicija je vredna okrog 3 milijone evrov,« še izpostavljajo v podjetju BIA Separations.

O podjetju BIA Separations
BIA Separations je vodilni svetovni proizvajalec monolitnih kromatografskih kolon CIM® (Convective Interaction Media) za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških učinkovin. Podjetje ima v Sloveniji raziskovalne in proizvodne obrate ter prodajne pisarne in distributerje po vsem svetu. Naloga BIA Separations je razvoj in izdelava monolitnih kolon CIM® najvišje kakovosti in zagotavljanje vrhunskih raziskav in storitve razvoja metod za čiščenje in analizo biomolekul. Poleg tega si podjetje prizadeva zagotoviti edinstvena orodja za boljše razumevanje in nadzor bioprocesov.


Nazaj