Luksemburško-slovenski poslovni klub (LSBC) je 10. oktobra organiziral prvi meet-up na temo tehnologije blockchain, ki je potekal v Kreativnem centru Poligon Ljubljana. LSBC je povabil strokovnjake s področja blockchain tehnologij iz Slovenije in Luksemburga, da bi razpravljali o potencialu uporabe blockchain tehnologije na različnih področjih. Ključni vidiki so bili predstavitev uspešnih poslovnih zgodb iz Luksemburga in razprava o prihodnosti blockchain-a v Sloveniji. Dogodek je privabil več kot 100 udeležencev iz privatnega in javnega sektorja.

Osrednji govorniki so bili Wim Stalmans, ustanovitelj The Blockchain Academy® z 15-letnimi izkušnjami s področja vodenja naložb, Marco Houwen, vodja projekta Infrachain, ustanovitelj LuxCloud S.A. – vodilnega ponudnika storitev posredovanja v oblaku in soustanovitelj cDatacenter Luxembourg S.A., EuroDNS, e-Brand Services, VoipGate in Rok Gornik, vodja marketinga in komunikacij v podjetju SunContract, edinstveni platformi za trgovanje z energijo, delujočo na tehnologiji blockchain.

Okrogla miza, ki je sledila osrednjemu delu, je razjasnila vprašanja kot so trenutne tehnološke omejitve, izzivi v zakonodaji za nacionalne in globalne operacije ter poskušala napovedati bodoče uspešne poslovne modele. Na okrogli mizi, katero je moderiral Zenel Batagelj (Valicon), so povabljeni govorniki razpravljali o priložnostih, ki se ponujajo Sloveniji da postane vodilna destinacija na področju blockchain-a.

Panelisti, Patrick Houtsch (član uprave Infrachain, namestnik direktorja IT oddelka luksemburške, Nejc Novak, (pravni strokovnjak iz Odvetniške pisarne Novak Rutar), Vasja Zupan (Bitstamp) in Darko Muženič, (Ministrstvo za finance), so ugotovili, da ima Slovenija velik potencial, da postane pomemben igralec, vendar se mora poslovno okolje v državi spremeniti in poiskati ustrezne rešitve s strani zakonodaje.

V naslednjih letih ne bomo več razpravljali za in proti blockchain-u, temveč o nastajajočih poslovnih modelih. Čeprav Blockchain omogoča sledljivost bo država igrala pomembno vlogo pri upravljanju pogodb in zagotavljanju izvršljivosti le-teh. Najboljši način za krepitev tehnologije blockchain kupovanje kriptovalut, vendar pa ne smemo pozabiti, da je regulativa pravilno urejena le za Bitcoin in Etherum.

Marco Houwen je komentiral dogodek: "Za majhne države, kot sta Slovenija in Luksemburg, je zelo pomembno, da sodelujejo na tako pomembnih temah, kot je blockchain. Glede na veliko število udeležencev današnjega dogodka verjamem, da obstaja veliko zanimanje za tematiko in možnosti sodelovanja. Kot vodja projekta Infrachain sem bil zelo vesel povabila, da se aktivno pridružim dogodku in se obenem veselim sodelovanja z različnimi potencialnimi partnerji v Sloveniji.«

Iztok Petek, predsednik LSBC, dodaja: "V zadnjem času smo v Sloveniji priča neverjetni dinamiki javnih razprav na temo kripto valut in tehnologiji blockchain, na kateri bazirajo le-te. Prav tako je jasno, da so to dinamiko povzročili številni zgodnji uporabniki. To kaže na inovativno – kreativni potencial Slovenije, da postane gonilna sila razvoja te revolucionarne tehnologije. Vendar pa nam očitno še zmeraj manjka odločnosti in pragmatične gibčnosti odločevalcev in ustvarjalcev politik. Iz Luksemburga smo pripeljali pobudo Infrachain, kot izkušnjo in dobro prakso, da bi pokazali kako naj se država pozicionira in katere konkratne korake lahko naredi za zagotavljanje hitrejšega in proaktivnejšega poslovnega okolja in realne prednosti pred drugimi državami.

Na vprašanje glede pomena srečanja je g. Petek komentiral: »Veseli nas, da je naš dogodek že sprožil majhen potres v javnih razpravah o možnostih upravljanja blockchain tehnologije in mi bomo vsekakor nadaljevali s pritiski na odločevalce, da naredijo potrebne korake in omogočijo Sloveniji biti vodilna država pri uvajanju tehnologije blockchain.«

Več informacij