Trgovinske napetosti med ZDA in EU se zopet nekoliko stopnjujejo, kar je bilo pričakovati po razglasitvi začasnega premirja s Kitajsko. Nobena skrivnost ni, da francoska pogajalska izhodišča ovirajo trgovinski dogovor na ravni EU, ki bi bil sprejemljiv za ameriško stran. Ameriški predsednik je jasno nakazal, da bo napadal subvencije Airbusu (ki mu v zadnjem obdobju gre precej bolje kot tekmecu Boeing), plinovod Severni tok 2 (povečana odvisnost od ruskih energentov), odločitve ECB (šibak evro proti dolarju pomeni večjo izvozno konkurenčnost evropskih družb na ameriškem trgu), odločitve Evropske agencija za varstvo konkurence ter francoske načrte za uvedbo digitalnega davka. Predlog osnutka francoskega zakona predvideva 3-odstotni davek na prihodek digitalnih družb, ki imajo več kot 750 milijonov EUR letnega prometa in najmanj 25 milijonov EUR v Franciji. Temu kriteriju primarno ustrezajo ameriške multinacionalke. Ustrezno temu je tudi ameriška stran napovedala možne sankcije proti francoskih družbam, kar znižuje verjetnost, da bo zakon v Franciji tudi potrjen.

Dogodki v naslednjem tednu: veliko objav v ponedeljek
V ponedeljek, 15. julija, bodo objavljeni podatki iz slovenske plačilne bilance v mesecu maju, ki naj bi pokazali dinamiko izvoza ključnih skupin storitev (potovanja in transport). Pri prvih tudi Banka Slovenije opravlja večletne revizije podatkov, kar pomeni, da se lahko podatki po državah ter v agregatu kar nekoliko spremenijo. Na isti dan bo razkrita tudi dinamika opravljenih gradbenih del (na nivoju EU-28 dva dni kasneje), podatki o transportu ter plačah (vse za maj 2019). Podatki o delovno aktivnem prebivalstvu bodo na voljo dan kasneje. V petek bo predstavljena junijska dinamika o gradbenih dovoljenjih za stavbe, od katere pričakujemo, da bo nakazala na nadaljnjo rast stanovanjske gradnje. Na mednarodni ravni bo veliko objav v ponedeljek (PMI indikatorji za glavna svetovna gospodarstva). V torek, 16. julija, se bomo seznanili z nemškim ZEW indikatorjem, ki kaže razpoloženje finančnikov ter kjer pričakujemo izboljšano vrednost glede na predhodni mesec. V petek, 19. julija, bo v ZDA še razkrit indikator razpoloženja potrošnikov Michigan, ki naj bi ostal na visoki vrednosti ter tako odražal dinamiko na trgu delovne sile.

Semafor napovedi
Napoved 1: 50-odstotna verjetnost, da cene sodčka nafte brent za kratek čas zopet preseže 80 USD za sodček v 2019 ( (NOVO).
Napoved 2: 50-odstotna verjetnost, da ECB zniža obrestno mero na vloge poslovnih bank s -0,4 % na -0,5 % do konca 2019 (nespremenjeno).
Napoved 3: 70-odstotna (dvig za 10 odstotnih točk) verjetnost za uvedbo ameriških sankcij na določene evropske proizvode do avgusta 2019 (nespremenjeno).

Več informacij je na povezavi.


Nazaj