Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani smo mlade moči povezali z energijo slovenskih poslovnežev ter predstavnikov slovenskega političnega vrha. Najbolj prodorne ideje so bile predstavljene Predsednici vlade Republike Slovenije, Alenki Bratušek, ki je vse udeležene pozvala k iskanju konkretnih iniciativ. C:F Business Forum 2013 je bil zasnovan po načelu t.i. “crowd innovation”, kjer so vsi udeleženci aktivno vpeti v dogajanje. Jedro letošnjega soustvarjanja je bilo vprašanje: “Kaj lahko storim z milijardo evrov za preboj slovenskega gospodarstva”. Najbolj prodorne ideje so bile predstavljene ministru za gospodarstvo, Slavku Stepišniku.

Med zanimivejšimi predlogi za oživitev slovenskega gospodarstva smo slišali ideje o tem, da bi Slovenija morala delovati kot stičišče zdravstvenih storitev, saj ima vso potrebno infrastrukturo. Sledile so ideje o inovativnem ravnanju z odpadki, investiranju v izobraževanje, razvoju malih in srednjih podjetij ter zagonu strt:up podjetij. Predvsem pa so bili enotni v tem, da ni potrebna milijarda evrov, temveč sprememba zavesti ljudi v Sloveniji.

So-organizatorji poslovnega foruma so bili TEDx Ljubljana, Združenje Manager - Sekcija Mladih managerjev, AmCham Slovenija, InCo gibanje ter gostitelj foruma, Ekonomska fakulteta v Ljubljani. Dogodek sta podprla partnerja A.T.Kearney in Zavarovalnica Triglav ter mnogi drugi. Med udeleženci je bilo poleg vidnih predstavnikov slovenskega političnega vrha, mladih slovenskih inovatorjev, mladih slovenskih managerjev, nosilcev priznanja Gazela in najuspešnejših TEDx govornikov tudi 80 mladih talentov iz 35 držav sveta, ki so v okviru Challenge:Future tekmovanja v preteklem letu že dosegli vidne rezultate na področju odpravljanja brezposelnosti mladih.

Challenge:Future je v Sloveniji ustanovljena inovacijska platforma za globalno aktiviranje mladih, ki je s 35.000 registriranimi člani iz več kot 200 držav v samo štirih letih ustvarila globalno prepoznavno blagovno znamko, kar potrjujejo tudi nagrade v tujini. Namen C:F projekta je oblikovanje odprtega globalnega prostora, kjer mladi lahko, s strokovno podporo izkušenih, soustvarjajo rešitve za ključna globalna in lokalna vprašanja, kjer so njihove ideje slišane, upoštevane in v veliki meri podprte tudi v fazi izvedbe. Skozi prodorne projekte in njihova spoznanja s C:F globalnim plemenom soustvarjamo temelje nove civilizacije.

S sodobnimi spletnimi orodji in upravljanjem lastne globalne mreže v 81 državah so organizatorji C:F v letošnjem letu pritegnili k aktivnemu sodelovanju 10.150 študentov iz 963 fakultet in poslovnih šol. Mladi so s 1.398 projekti tekmovali in sodelovali pri oblikovanju rešitev za izjemno pomembne in aktualne izzive:
- boj broti brezposelnosti mladih v sodelovanju z združenjem poslovnih šol CEEMAN in UN PRME;
- dvig konkurenčnosti gospodarstva Vzhodne Evrope v sodelovanju z družbo A.T. Kearney;
- prestrukturiranje izobraževanja glede na potrebe in izzive prihajajočega desetletja v partnerstvu z Univerzo v Mariboru in organizacijo RAZ:UM.

Cilj vseh partnerjev in podpornikov Challenge:Future je, kot je povedala ustanoviteljica Challenge:Future, mag. Andreja Kodrin, “prenesti v Slovenijo globalno energijo ustvarjalnosti ter vzpodbuditi slovenske mlade in poslovneže k globalnem povezovanju in preboju pri konkretnih iniciativah in projektih”.

Vzporedno s tekmovanjem C:F je družba A.T. Kearney med 600 mladimi tekmovalci iz Vzhodne Evrope izvedla raziskavo o tem, kako mladi vidijo prihodnost Vzhodne Evrope in njeno konkurenčnost. »Znanje in razvoj je odgovor mladih na današnjo ujetost Vzhodne Evrope med bolj produktivno Zahodno Evropo in cenejšim daljnim vzhodom. So optimisti in vidijo napredek v Vzhodni Evropi. Tri četrtine sodelujočih načrtuje svojo kariero v Vzhodni Evropi; najraje bi delali v razvoju, finančnih institucijah in turizmu. Kot ključne spremembe za uspeh vidijo manjše vpletanje vlad v gospodarstva, boljše sodelovanje v regiji, boljšo prepoznavnost regije ter vlaganje v izobraževanje mladih in razvoj podjetništva,« je zaključke raziskave in tekmovanja komentiral Branko Žibret, partner v A.T. Kearney-u.

“Sekcija mladih managerjev pri Združenju Manager je že drugo leto zapored partner tega izjemnega dogodka, ki na enem mestu združi najbolj inovativne mlade s celega sveta. To je odlična priložnost za izmenjavo različnih pogledov med poslovno javnostjo in mladimi, ki ponudijo drugačen pogled na rešitve,” je potrdila pomembnost dogodka dogodek Tjaša Kolenc Filipčič, predsednica Sekcije mladih pri Združenju Manager.

“Glavno gonilo globalnih TED in lokalnih TEDx dogodkov so ideje, vredne širjenja. Na Challenge Future Business Forumu so se tokrat ideje namesto z odra, ustvarile in širile kar iz publike. Pri izvedbi vsaj nekaterih od njih pa bo, upamo, v pomoč tudi vlada,” je dodal Matej Golob, predsednik TEDxLjubljana .

Ajša Vodnik, direktorica AMCham Slovenija je v svojem uvodnem nagovoru izpostavila:” Edina sila, ki prinasa uspeh in sreco je sodelovanje. Ohranimo strast za spremembe in komunicirajmo za prihodnost.”

Izsledke raziskave in globji pogled mladih na prihodnost naše regije lahko najdete na naslednji povezavi:
http://www.challengefuture.org/static/upload/uploads/ATK_The_Quest_for_Eastern_Europe_competitiveness.pdf

Več o: A.T. Kearney je eno izmed vodilnih svetovnih svetovalnih podjetij v segmentu svetovanja top-managementu. S 57 pisarnami v 39 državah po svetu pomaga vodilnim svetovnim gospodarskim družbam pridobiti in ohraniti svojo konkurenčno prednost ter jih privesti do konkretnih in otipljivih rezultatov. A.T. Kearney verjame, da z rastjo ne smemo pozabiti na skupnost, iz katere prihajamo in v kateri delujemo. Z velikostjo prihaja priložnost in dolžnost, povezovanja poslovnega dobrega s splošnim dobrim, ne le v njihovem podjetju temveč tudi pri vseh  naročnikih, s katerimi sodelujejo.

Challenge:Future je v Sloveniji ustanovljena inovacijska platforma za globalno aktiviranje mladih, ki je s 35.000 registriranimi člani iz več kot 200 držav v samo 4 letih ustvarila globalno prepoznavno blagovno znamko, kar potrjujejo tudi nagrade v tujini.

tekst in foto: Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani
www.ef.uni-lj.si
Nazaj