Britansko-slovenska gospodarska zbornica je v sodelovanju z Novo KBM, Britanskim veleposlaništvom v Ljubljani in SPIRIT Slovenija organizirala regijski dogodek Čaj z razlogom, ki je odprl forum za razpravo o posledicah COVID-a in Brexita za slovensko gospodarstvo in bilateralne odnose.

Lokalni dogodek Britansko-slovenske gospodarske zbornice, ki je potekal včeraj na spletni platformi je med publiko poslal več pozitivnih sporočil o prihodnosti trgovanja, tudi po Brexitu in v času pandemije COVID-19. Goste sta nagovorila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman in član uprave Nove KBM Matej Falatov.

Poslovni skupnosti se je prvič predstavila nova britanska veleposlanica Tiffany Sadler, ki je v svojem intervjuju izrazila zadovoljstvo nad velikim potencialom slovensko-britanskega gospodarskega sodelovanja, zlasti na področju digitalizacije in prehoda na zeleno gospodarstvo. Dotaknila se je tudi britanskega izstopa iz Evropske unije in pozvala podjetja, naj pozorno spremljajo potek dogajanja ter se primerno in pravočasno pripravijo tako, da sledijo informacijam na britanskih vladnih spletnih straneh. Tiffany Sadler je dejala: »Kot ekonomistka v naslednjih letih vidim zares veliko dobrih priložnosti za dinamično in vse obsežnejše ekonomsko partnerstvo med Slovenijo in Združenim kraljestvom. Kratkoročno pa pozivam vsa slovenska podjetja, naj se seznanijo z novimi pravili poslovanja ter se nanje tudi pripravijo. Kampanja na naših spletnih straneh je zasnovana tako, da bo podjetja vodila skozi celoten postopek.«

Pozivu britanske veleposlanice k pripravljenosti na spremembe se je pridružil vodja slovenske gospodarske diplomacije Iztok Grmek, ki je poudaril pomembnost ohranjanja tesnih stikov z drugim največjim gospodarstvom v Evropi. Predstavnik Nove KBM Jon Locke je dejal, da v banki skrbno spremljajo razvoj pandemije COVID-19 in sprejemajo odločitve v smeri, da bodo njihove stranke, zaposleni in širša družba občutili čim manj neugodnih posledic. Po nedavni združitvi Nove KBM in Abanke, ki je največja bančna združitev v zgodovini Slovenije, ostajajo predani viziji postati najboljša banka v Sloveniji.

Gosti panela, ki so se ga udeležili tudi Ana Stanič (E&A Law), Gregor Benčina (EBS Group), Jon Locke (Nova KBM) in John Arnold (Iskraemeco) so izpostavili pomembnost tesnega sodelovanja med državama in sklenitev trgovinskega sporazuma, ki bo koristil podjetjem pri čezmejnem sodelovanju in krepitvi dobavnih verig, ob upoštevanju visokih okolijskih standardov.

Foto: Delphine Poggianti/AdobeStock


Nazaj