Slovenija bo tudi letos prisotna na največjem kitajskem uvoznem dogodku China International Import Expo – CIIE, ki se 5. novembra 2019 prične v Šanghaju. Z nacionalnim in zimskim paviljonom ter s stalno razstavo izdelkov slovenskih podjetij se bo kitajski poslovni javnosti predstavljala kot dežela visokih tehnologij, inovativnih izdelkov in storitev ter kot odlična partnerica pri učinkoviti pripravi na izvedbo zimskih olimpijskih iger 2022 v Pekingu in razvoju zimskega športa na Kitajskem.

China International Import Expo – CIIE bo letos potekal že drugič in velja za prestižni gospodarski dogodek, namenjen tako predstavitvi izdelkov široke potrošnje kot tudi visokih tehnologij. Z dogodkom želi Kitajska podpreti liberalizacijo trgovine in gospodarsko globalizacijo, predvsem pa odpreti kitajski trg. Lani se je na dogodku na 30.000 m2 razstavnih površin predstavljalo 3000 podjetij iz 130 držav, obiskalo pa ga je več kot 150.000 kitajskih kupcev. Otvoritve letošnjega dogodka se bo udeležil tudi kitajski predsednik Xi Jinping.

Na dogodku se bo Slovenija predstavila kot dežela visokih tehnologij, inovativnih izdelkov in storitev ter kot partnerica pri učinkoviti pripravi na izvedbo zimskih olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu in razvoju zimskega športa na Kitajskem. Po besedah Ajde Cuderman, direktorice SPIRIT Slovenija, si Slovenija želi izravnati negativno blagovno menjavo s Kitajsko in vidi priložnost za povečanje blagovne menjave ravno v nišnih industrijah in tehnologijah, ki jih kitajski proizvajalci težko kopirajo. »Z aktivno pripravo na CIIE 2019 smo pričeli pred slabim letom z javnim pozivom slovenskim podjetjem, ki bi se ga želeli udeležiti. Na dogodku bomo predstavili nekaj slovenskih tehnoloških presežkov, v luči prihajajočih zimskih olimpijskih iger v Pekingu leta 2022 pa bomo izpostavili tudi slovensko znanje in slovenska podjetja v industriji zimskih športov. Za začetek poslovanja na Kitajskem je potrebna tako vidnost, ki jo slovenskim podjetjem zagotavljamo s paviljonom kot tudi pridobitev ustreznega poslovnega partnerja. Ti se praviloma pojavljajo skupaj z odločevalci prav na takšnih dogodkih. Sicer pa Slovenija na različnih sejemskih dogodkih s svojimi paviljoni, ki jih koordinira SPIRIT Slovenija, vidno odstopa od drugih držav in s tem udeleženim podjetjem zagotavlja najboljšo vidnost in prepoznavnost.« Ker je za slovenska podjetja vstop na kitajski trg zelo specifičen, bo agencija skupaj z vodjo Konzulata RS v Šanghaju, Milošem Prislanom, pripravila tudi priročnik z opisom vseh postopkov za učinkovit vstop na ta trg, je še dodala.

Slovenija je bila na dogodku CIIE prisotna že lani, ko se je na nacionalnem paviljonu pod sloganom »Slovenia – Your High Tech Innovative and Winter Sport Partner« predstavljalo šest slovenskih podjetij (Alpina, Elan, Elan Inventa, Slatnar, Elaphe in Pipistrel). Vodilna tema predstavitve je bila zastavljena v luči ponudbe visoko tehnoloških rešitev na področju zimskih športov, električne avtomobilske in električne ultra lahke letalske industrije.

V ospredju letošnje predstavitve Slovenije na dogodku CIIE 2019, ki jo organizira SPIRIT Slovenija, je ponudba visoko tehnoloških rešitev na področju zimskih športov, električne ultra lahke letalske industrije, avtomatizacije proizvodnih procesov in ostalega. Predstavitev 20 slovenskih podjetij in organizacij bo potekala na dveh lokacijah v sklopu sejma CIIE 2019 in dodatni lokaciji s stalno razstavo, in sicer:
- v nacionalnem paviljonu na površini 136m2,
- v zimskem paviljonu na površini 200m2,
- v G-Hubu (showroom – stalna razstava v Sodobnem poslovnem središču).

V nacionalnem paviljonu, ki je prvotno namenjen mednarodni blagovni izmenjavi, bo Slovenija predstavljala visoko tehnološke dosežke in inovacije, ki so plod slovenskega znanja. Svoje izdelke, inovativne rešitve in storitve bo predstavljalo 11 podjetij: Arctur, d. o. o., Arhel, d. o. o., Instrumentation Technologies, d. o. o., Istenič, d. o. o., KF Finance, d. o. o., Mare Santo, d. o. o., Mikropis Holding, d. o. o., Pipistrel, d. o. o., Steklarna Hrastnik, d. o. o., Unior, d. d. in ZkotZ, d. o. o. Privlačna vizualna zasnova nacionalnega paviljona se navezuje na koncept paviljona, s katerim se bo Slovenija predstavila na Expo Dubaj 2020. Na ta način želi država vizualno povezati oba dogodka ter s tem povečati prepoznavnost Slovenije in hkrati že na CIIE 2019 vzbuditi zanimanje za predstavitev Slovenije v Dubaju prihodnje leto ter zainteresirano politično in gospodarsko javnost povabiti k ogledu slovenskega paviljona. Po napovedih organizatorjev naj bi svetovno razstavo v Dubaju obiskalo več kot 25 milijonov obiskovalcev, od tega samo 30 % lokalnih, ostali pa naj bi prišli iz držav udeleženk, zaradi bližine si obetajo še posebej veliko število azijskih.

Tilen Petrič, Arctur, d. o. o.: »CIIE 2019 je izjemna priložnost, da milijardnemu trgu predstavimo SmukAPP, našo IoT aplikacijo za alpsko smučanje. Na Kitajskem, ki bo gostila naslednje zimske olimpijske igre, že sedaj vlada prava evforija in računamo, da se bomo na dogodku srečali s partnerji, ki bi nam pomagali, da našo aplikacijo razvijemo do konca, vzpostavimo serijsko proizvodnjo in uredimo vse potrebne prilagoditve za ta trg. Na zimskem paviljonu bomo v živo demonstrirali našo rešitev in obiskovalci bodo lahko sami preizkusili, kako zabavno je vijuganje med koli s pomočjo naše aplikacije. Predstavili bomo tudi AISense Gamma, edini ročni lokator gamma sevanja na svetu, plod slovenskega znanja. Ker so kupci v glavnem državne ustanove kot so letališča, pristanišča, gasilci in podobno, potrebujemo strateškega lokalnega partnerja.«

Na zunanjem delu razstavišča bo komercialna razstava, ki bo namenjena promociji zimskih športov ter izdelkov in tehnologij s tega področja, posebej povezanih z organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu. Ker ima Slovenija na tem področju velik potencial, se bo v tem delu predstavila s privlačno zasnovanim zimskim paviljonom velikosti 200 m2. Inovativne izdelke in rešitve na področju alpskega smučanja, smučarskih skokov in teka na smučeh bodo predstavljali: Alpina, d. o. o., Arctur, d. o. o., AND by Andraž, d. o. o., ArtRebel9, d. o. o., Elan, d. o. o., Sandi Murovec s. p., Slatnar, d. o. o., Sherpa, Smučarska zveza Republike Slovenije in Olimpijski komite Republike Slovenije ter ZkotZ, d. o. o. Predstavljeni bodo tudi ključni akterji zimskih športov v Sloveniji po posameznih panogah ter prihajajoča svetovna prvenstva, katerih organizacijo je prevzela Slovenija (FIS svetovno prvenstvo v smučarskih poletih Planica 2020, IBU svetovno prvenstvo v biatlonu Pokljuka 2021, FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju Planica 2023 in Pokal Vitranc, AUDI FIS Ski World cup Kranjska Gora 2020).

Matic Švab, Olimpijski komite Slovenije: »Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez se je za sodelovanje na sejmu CIIE 2019 v Šanghaju odločil zaradi prihajajočih olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu. Priložnost za predstavitev Slovenije kot države, ki gosti številna pomembna zimska športna tekmovanja, je še toliko bolj pomembna zaradi Slovenske hiše, ki jo bomo čez tri leta organizirali tudi med olimpijskimi igrami v prestolnici Kitajske. Pričakujemo, da bomo na dogodku poglobili sodelovanje z obstoječimi kitajskimi poslovnimi partnerji in pridobili nove, obenem pa spoznali slovenska podjetja, ki imajo poslovne cilje povezane s Kitajsko.«

Poleg tega bo v neposredni bližini dogodka CIIE 2019, v prostorih sodobnega poslovnega središča Greenland Global Commodity Trading Hub oziroma »G-Hub« potekala stalna enoletna razstava slovenskih izdelkov. Slovensko središče v G-Hubu predstavlja pomembno poslovno platformo za slovenska in kitajska podjetja, poslovna združenja in organizacije ter bo pomemben instrument za olajšanje stikov med obema poslovnima skupnostima. V središču bodo organizirane redne predstavitve in promocije različnih slovenskih industrij, podjetij, njihovih izdelkov in storitev. Ena najpomembnejših dejavnosti bo tudi zagotavljanje ustreznih informacij za kitajske uvoznike in izvoznike ter potencialne vlagatelje iz obeh držav. SPIRIT Slovenija želi s tem čim večjemu številu slovenskih podjetij omogočiti kakovostno predstavitev izdelkov in storitev potencialnim kitajskim partnerjem.

Promocija Slovenije na sejmu CIIE 2019 bo podkrepljena s promocijsko kampanjo Green. Creative. Smart., ki je zasnovana v podporo promociji slovenskega gospodarstva v tujini in katere namen je dvig prepoznavnosti in ugleda Slovenije v mednarodnem okolju. Ključno sporočilo kampanje je, da je slovensko gospodarstvo trajnostno naravnano in usmerjeno k uporabniku, ponuja kreativne, inovativne in dostopne rešitve za ljudi ter za dolgoročen razvoj družbe. Slavnostne otvoritve dogodka CIIE 2019 5. 11. 2019 se bo udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki bo naslednji dan, 6. 11. 2019, slavnostno odprl stalno razstavo slovenskih izdelkov v Sodobnem poslovnem središču v G-Hubu.

Ob tej priložnosti je SPIRIT Slovenija pripravil tudi predstavitveno brošuro udeleženih slovenskih podjetij.

Foto: SPIRIT Slovenija, javna agencija


Nazaj