Ljubljana, 3. september 2019 – Sodelavec Instituta »Jožef Stefan« dr. Matjaž Humar (naslovna fotografija) je uspel pridobiti projekt na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta za raziskovalce, ki začenjajo svojo samostojno raziskovalno kariero. Dr. Humar je evalvacijski panel za fiziko trdne snovi navdušil s svojim pionirskim znanstvenim predlogom in za svoj petletni projekt »Celični laserji: povezovanje optičnih resonanc z biološkimi procesi« pridobil skoraj 1,5 milijona evrov. Za Institut »Jožef Stefan« je to že drugi raziskovalni ERC projekt. 

Evropski raziskovalni svet je danes, 3. septembra 2019, objavil rezultate svojega razpisa za raziskovalce, ki začenjajo svojo samostojno raziskovalno kariero (ERC Starting Grant 2019). Z veseljem objavljamo novico, da je ERC izmed  3062 obravnavanih projektnih predlogov z vseh znanstvenih področij izbral za financiranje 408 projektov, med njimi tudi projekt sodelavca Instituta »Jožef Stefan« dr. Matjaža Humarja. Dr. Humar je tako uspel ne le v evropski, ampak kar svetovni konkurenci, saj so na tem razpisu sodelovali prijavitelji iz 51 držav.

Dr. Matjaž Humar, vodja Laboratorija za biointegrirano fotoniko in sodelavec Odseka za fiziko trdne snovi Instituta "Jožef Stefan", je tako na razpisu evropskega raziskovalnega sveta (ERC) pridobil prestižen ERC Starting Grant v vrednosti 1,5 milijona evrov. Cilj projekta z naslovom »Celični laserji - povezovanje optičnih resonanc z biološkimi procesi« je študij interakcij med laserji, vstavljenimi v posamezne celice, in biološkimi procesi v celicah. Humar je pred kratkim kot prvi pokazal laser znotraj žive celice. V vseh dosedanjih raziskavah je bilo pokazano, da laserji delujejo znotraj celic, ne pa tudi kako je delovanje laserjev povezano z biofizikalnimi in biokemijskimi procesi znotraj celic.

Uporaba mikro laserjev namesto fluorescenčnih barvil predstavlja preboj na področju proučevanja celic. Zaradi ozke spektralne širine, dobre koherence, velike intenzitete in zelo nelinearnih optičnih lastnosti laserji odpirajo številne možnosti za senzoriko znotraj celic, multipleksanje in mikroskopijo. Cilj projekta »Celični laserji« je študij teh povezav, vključno s silami, ki delujejo v celicah, kemijskimi procesi in lastnostmi naravnih lipidnih kapljic. Spektralne pozicije laserskih vrhov se ne spreminjajo, če svetloba potuje skozi medij, ki absorbira in siplje svetlobo.

Zato bodo razvite metode v prihodnosti uporabne tudi za senzorsko lokalizacijo in sledenje celicam, ki so globoko znotraj tkiv. Projekt »Celični laserji« bo laserje znotraj celic, ki so trenutno le znanstvena zanimivost, dolgoročno spremenil v močno tehniko, ki bo omogočala študij biofizikalnih in biokemijskih procesov znotraj posameznih celic, ki ima aplikacije v raziskavah in medicini. Za Institut »Jožef Stefan« je to že drugi raziskovalni ERC projekt.

Na istem razpisu sta ERC Starting grant prejela še dva Slovenca: dr. Nejc Hodnik s Kemijskega inštituta s področja fizikalne in analizne kemije, s področja znanosti o vesolju pa dr. Andrii Tykhonov z Univerze v Ženevi, ki je 2013 doktoriral na Univerzi v Ljubljani in v tistem času tudi pridobil slovensko državljanstvo.