Ob dnevu ekološkega dolga 29. julija je Schneider Electric, vodilno podjetje na področju digitalne transformacije upravljanja in avtomatizacije energije, napovedalo svojo zavezanost k spodbujanju združljivosti z enim-planetom kot nujnega predpogoja za dolgoročno poslovno uspešnost. Inovativni White Paper[1] podjetja Schneider Electric predstavlja podroben pristop in zagotavlja dopolnilno meritev za doseganje združljivosti z enim-planetom in blaginjo človeške vrste. Razvit je bil v sodelovanju z Omrežjem za globalni ekološki odtis, mednarodno organizacijo, ki se ukvarja z vprašanji trajnosti in je prvič predstavila koncept ekološkega odtisa.

Dan ekološkega dolga je dan, ko človeško povpraševanje po hrani, lesu in absorpciji ogljika (globalni ekološki odtis) presega količino bioloških virov, ki jih zemeljski ekosistemi lahko obnovijo v enem letu (globalna biološka zmogljivost). Po podatkih Omrežja za globalni ekološki odtis je Dan ekološkega dolga letos najbolj zgodaj v zgodovini, 29. julija. To pomeni, da človeštvo porabi biološke vire 1,75-krat hitreje, kot se lahko narava regenerira, kar poslabša ekološki primanjkljaj štiri mesece na leto, in črpa naravni kapital Zemlje. Rečemo, da človeštvo "porabi" 1,75 planeta. Emisije ogljika predstavljajo 60% celotnega ekološkega odtisa. Odkar je svet v zgodnjih sedemdesetih letih padel v ekološki dolg, se Dan ekološkega dolga na koledarju premika. Pred tridesetimi leti je bil oktobra in pred dvajsetimi leti konec septembra. Po nedavni upočasnitvi se je hitrost gibanja na koledarju v zadnjih dveh letih, zaradi povečanih emisij ogljika, ponovno pospešila.

Trend je reverzibilen
Združljivost z enim planetom zahteva vračanje Dneva ekološkega dolga vsaj na 31. december ali prej. Dekarbonizacija gospodarstva močno vpliva na premik datuma. Po podatkih Omrežja za globalni ekološki odtis bi z zmanjšanjem emisij ogljika za polovico, premaknili datum za tri mesece. V zadnjih dveh letih je Schneider Electric sodeloval z Omrežjem za globalni ekološki odtis pri iskanju rešitev. Njihove raziskave so pokazale, da če bi bilo 100% obstoječih stavb in industrijske infrastrukture opremljeno z razpoložljivimi tehnologijami energetske učinkovitosti in obnovljive energije Schneider Electrica in njegovih partnerjev ter brez spreminjanja človeških navad, bi se lahko datum Dneva ekološkega dolga premaknil za najmanj 21 dni. Z drugimi besedami, že sama rekonstrukcija energetskega sistema bi lahko premaknila datum za tri tedne. Če pogledamo iz druge perspektive, če Dan ekološkega dolga premaknemo za pet dni vsako leto, bomo dosegli združljivost z enim planetom do leta 2050, kot je bilo predvideno v Pariškem sporazumu o podnebnih spremembah.

»Vodilno podjetje, kot je Schneider Electric, katerega korporacijska strategija temelji na upravljanju energije in učinkovitem razpolaganju z viri, uporablja koristi od naprednega poslovnega modela, ki temelji na ideji o odpravi ekološkega dolga človeštva,« je dejal ustanovitelj Omrežja za globalni ekološki odtis, Mathis Wackernagel. 

»Združljivost z enim-planetom mora postati novo merilo pri opredelitvi, ali posamezna poslovna strategija podjetju pomaga pri premikanju Dneva ekološkega dolga ali ne,« je dejal Xavier Houot, višji podpredsednik za Globalno varnost, okolje in premoženje pri podjetju Scheider Electric. »Takšna metoda merjenja nujno vključuje potrebo po opazovanju zunanjega poslovanja in introspekcije: Ali naše podjetje deluje v mejah enega planeta? Ali naše ponudbe strankam pomagajo pri opaznem zmanjšanju ekološkega dolga? Če so odgovori pozitivni, je doseganje dolgoročne blaginje veliko bolj verjetno. Biti del rešitve postaja vse bolj pomembno v očeh vlagateljev, trgov ... in milenijcev!«

Implikacije za poslovanje
Leta 2019 sta se Schneider Electric in Omrežje za globalni ekološki odtis združila in povabila vodilne poslovne ljudi, da ugotovijo, kako bi lahko strategija združljivosti z enim planetom pomagala razlikovati in povečati tržno vrednost. Podjetja enega-planeta so podjetja, katerih blago in storitve prispevajo k uskladitvi zahtev človeštva z možnostmi zemeljskega ekosistema. Natančneje, podjetja, katerih poslovni modeli hkrati prispevajo k večji blaginji ljudi in varnosti virov (glej Sliko 2), bodo dolgoročno verjetno bolj ekonomsko uspešna kot podjetja, katerih poslovanje je nezdružljivo s porabo enega planeta, ki se bo neizogibno moralo soočati z zmanjšanim povpraševanjem in povečanim tveganjem.

V skladu z dokumentom White Paper je merilo za ocenjevanje poslovnih strategij določeno z dvema ključnima vprašanjema: "Ali poslujem znotraj meja enega planeta?" In "Ali moja ponudba pomaga strankam, da odpravijo ekološki dolg?". White Paper pod naslovom "Poslovni argumenti za prosperiteto z enim planetom" predstavlja strategije za zagotavljanje dolgoročne vrednosti več podjetjem z različnih področij, kot so energetika, prehrana, zdravstveno varstvo in ravnanje z odpadki.

O Omrežju za globalni ekološki odtis
Omrežje za globalni ekološki odtis, ki je prvo uvedlo računovodstvo ekološkega odtisa, je mednarodna organizacija, ki se ukvarja z vprašanji trajnosti in pomaga svetu, da živi v skladu z viri Planeta Zemlja in se spopada s podnebnimi spremembami. Od leta 2003 v sodelovanju z več kot 50 državami, 30 mesti in 70 globalnimi partnerji si prizadevamo za razvoj znanstvenih spoznanj, ki so vplivala na politiko in naložbene odločitve na visoki ravni. Skupaj gradimo prihodnost, v kateri bomo lahko napredovali v mejah našega enega planeta. 

www.schneider-electric.si

[1] Schneider Electric in Omrežje za globalni ekološki odtis bosta predstavila White Paper "Poslovni argumenti za blaginjo, združljivi z enim-planetom" na odprtem Tweet-Chatu, kjer lahko sodelujete na #SEMoveTheDate, ob 16:00 po srednjeevropskem času, 22. julija


Nazaj