14. januar 2019 - Od januarja 2019 dalje bo Danone kot prvo podjetje v Sloveniji postopoma in prostovoljno uvajalo model Nutri-Score na svojih svežih mlečnih izdelkih. Nutri-Score je znanstveno zasnovan model označevanja prehrambne kakovosti živil na embalaži izdelka. Z uvedbo te petstopenjske barvne lestvice Danone ponuja potrošnikom orientacijo za bolj uravnoteženo nakupovalno izkušnjo. Nutri-Score je preprosto razumljiv model označevanja in je v skladu s cilji podjetja Danone za spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad.

Model Nutri-Score sestavlja barvna lestvica in črke - od temno zelene (črka A) do rdeče (črka E). Na podlagi te lestvice lahko kupec na jasen način odčita hranilno vrednost proizvoda. Pri tem model Nutri-Score ocenjuje celotno prehransko vrednost - od energijske vsebnosti, sladkorja, nasičenih maščob, natrija, vlaknin, beljakovin do odstotka sadja in zelenjave v izdelku.

Model označevanja Nutri-Score sta razvila neodvisna znanstvenika[1] in je preprost ter lahko razumljiv. Izračun temelji na osnovi 100 gramov živila, kar omogoča, da so izdelki med sabo primerljivi. Kot dokazujejo razpoložljive študije, model Nutri-Score spodbuja potrošnike, da se pri nakupovanju odločajo za živila z boljšimi hranilnimi vrednostmi[2]. Študije so tudi pokazale, da je Nutri-Score najbolj prepoznaven in razumljiv model označevanja za potrošnike[3].

Na pobudo francoske vlade se model Nutri-Score že eno leto uporablja v Franciji. Na prostovoljni bazi je označevanje uvedlo  85 trgovskih podjetij, vključno z Danone (glej Santé publique France). Na prostovoljni osnovi model Nutri-Score uvaja tudi Belgija.  V Švici, Avstriji in Nemčiji je Danone prav tako že napovedal, da bo model Nutri-Score postopoma uvajal z začetkom leta 2019.

Danone prinaša Nutri-Score kot prvi v Sloveniji
Uvedba modela označevanja Nutri-Score na mlečnih izdelkih je nadaljevanje strategije podjetja Danone za prispevanje k  bolj uravnoteženi prehrani. Danone si za izboljšanje tega področja prizadeva s zavezo Danone Nutrition Commitments 2020, kjer so si zadali konkretne cilje glede vsebnosti surovin v izdelkih, predvsem sladkorja in maščobe. Obenem je to del njihove dolgoročne vizije podjetja ''One Planet, One Health''.

»Za nas je pomembno, da s pomočjo Nutri-Score potrošnikom omogočimo boljšo orientacijo, ki bi vodila k bolj zdravi nakupovalni košarici. Poleg tega aktivno delamo na tem, da našim izdelkom zmanjšujemo vsebnost sladkorja, maščob in energijske vsebnosti. V prihodnosti bomo na trg prinesli še več inovacij, z namenom, da bi potrošnikom ponudili več možnosti za uravnoteženo prehrano in prispevali k zdravemu prehranjevanju«, je dejal Karim Chaouch, direktor družbe Danone Avstrija.

[1] Prof. Rayner je razvil sistem ocenjevanja, Rayner-lestvico, za britansko Agencijo za živilske standarde (Food Standards Agency). Prof. Hercberg pa je na podlagi Rayner-Lestvice, po naročilu francoskega ministra za socialne zadeve in zdravstvo, ustvaril barvno lestvico za Francijo, tako imenovan Nutri-Score.
[2] Crosetto, P., Lacroix, A., Muller, L., and Ruffieux, B. Modification des achats alimentaires en réponse à cinq logos nutritionnels. Cah Nut Diet, 2017; 52, 3, 129-133.
[3] CREDOC FFAS. Les enquetes complémentaires Etudes quantitatives. Evaluation ex ante de systèmes d’étiquetage nutritionnel graphique simplifié, 2017.