Ljubljana, 20. julij 2020 –  Jutri na Slovaško odhaja delegacija 15 slovenskih podjetij in institucij s področja zelenih tehnologij in inovacij, ki se bo tam mudila ob robu uradnega obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Bratislavi. V času obiska bo v sredo, 22. julija 2020, v Bratislavi potekal slovensko slovaški poslovni forum z individualnimi poslovnimi srečanji med udeleženci obeh držav ter obisk nekaterih slovaških podjetji.

Tako Slovenija kot Slovaška pripisujeta velik pomen trajnostnemu razvoju, s poudarkom na zeleni agendi in digitalizaciji. Zato bo obisk delegacije osredotočen na področja krožnega gospodarstva, pametnih tehnologij, e-mobilnosit ter umetne inteligence. Slovenska podjetja si bodo s slovaškimi izmenjala poglede na prebojne rešitve na teh področjih.

V torek, 22. julija 2020, bo v Bratislavi za udeležence gospodarske delegacije organiziran obisk slovaških podjetij s predstavitvijo organizacije tamkajšnjega podpornega okolja ter slovaških prebojnih rešitev na zgoraj omenjenih področjih. Popoldne bo pod okriljem SPIRIT Slovenija in SARIO potekal slovensko-slovaški poslovni forum, ki ga bosta otvorila predsednica Slovaške republike Zuzana Čaputová in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Na njem bodo poleg poslovnih okolij obeh držav, predstavljeni tudi trendi tehnološkega razvoja z vseh štirih vsebinskih področij Slovaške in Slovenije ter sodelujoča podjetja in institucije, sledila pa bodo individualna poslovna srečanja med udeleženci. Predstavniki slovenske delegacije se bodo na predvečer glavnega dogodka srečali tudi z vodstvom in člani tamkajšnjega Slovaško - slovenskega poslovnega kluba. Na srečanju bo prisoten tudi minister Zdravko Počivalšek.

Slovaška stabilna makroekonomska politika, strateška lega in izobražena delovna sila so dejavniki, ki na slovaški trg privabljajo številne tuje izvoznike in vlagatelje. Slovaška je že več let na prvem mestu v regiji po številu neposrednih tujih naložb. Privlačna je zaradi razmeroma poceni in kvalificirane delovne sile ter ugodne geografske lege v središču Srednje Evrope. Njeno gospodarstvo je majhno in odprto ter izvozno orientirano, temelji pa predvsem na izvozu avtomobilov in elektronike. Priložnosti za vzpostavitev sodelovanje in okrepitev blagovne menjave med državama je veliko.

Delegacijo skupaj organizirata SPIRIT Slovenija in SARIO, Slovaška agencija za spodbujanje investicij ob sodelovanju Ministrstva RS za zunanje zadeve.


Nazaj