Podoba zelene in v objemu gora ter morja ležeče destinacije, ki jo naša država uživa med tujimi turisti, je v preteklih nekaj letih pomagala privabiti rekordno število obiskovalcev. Da se tujci odločijo obiskati Slovenijo, je zagotovo pripomoglo rekordno visoko vlaganje v promocijo, kar je naš biser pod Alpami postavilo na seznam držav, vrednih obiska.

Poleg promocije pa so njeno prepoznavnost povzdignili tudi prenovljeni in atraktivni turistični produkti, pridobljeni nazivi kot sta »Slovenija, prva zelena destinacija na svetu« in »Ljubljana, zelena prestolnica Evrope«, varnost, ki jo naša domovina zagotavlja, številni dosežki športnih kolektivov in posameznikov in navsezadnje tudi prva dama ZDA Melania Trump.

Vlaganje v razvoj turizma tako veča zadovoljstvo tujih turistov in v njih pušča boljši vtis na Slovenijo od pričakovanega. Posledično iz leta v leto število turistov v Sloveniji narašča, vzporedno to velja tudi za dobiček. Zaradi nenehnega izpopolnjevanja turistične ponudbe in izkušnje se zato zdi malce nelogično, da upravljavci turističnih destinacij včasih potožijo, da se je iz danes na jutri zgodil neobvladljivi množični turizem in da takšnega navala ni bilo mogoče napovedati. Vendar pa to ne drži popolnoma, saj so naše top turistične destinacije, kot sta Bled in Portorož, prenatrpane in neobvladljive pogosto ravno zaradi slabega upravljanja z velikim številom obiskovalcev.

Pred nami je poletna sezona, ki tradicionalno pomeni nov priliv turistov iz vsega sveta. Poraja se vprašanje, kaj smo se iz preteklih izkušenj naučili, kaj lahko izboljšamo in morda tudi, kako lahko kljub stalnemu povečevanju števila turistov Slovenijo še vedno ohranimo unikatno in domačinom prijazno državo? Zato je potrebno veliko znanja, ki jih lahko zainteresirani osvojijo tudi brezplačno – na webinarju DOBA Fakultete, ki bo potekal 4. junija 2018, na njen pa bo svoje videnje razvoja in upravljanja turizma predstavila tudi dr. Doboviškova.

Več informacij o Online Summitu DOBA Fakultete in ostale teme le-tega so na voljo na povezavi.

Foto: Fraport AG/Aerodrom Ljubljana d.d.