V ponedeljek se bo v Parizu pričel sejem EUROSATORY, na katerem bo vse do 15. junija 2018, pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija na skupnem razstavnem prostoru svoje izdelke in storitve s področja obrambne industrije predstavljala skupina 18 slovenskih podjetij in institucij. Sejem, ki se odvija vsako drugo leto, velja za vodilnega na svojem področju v Evropi in je namenjen predstavitvi izdelkov in storitev s področja varnosti in obrambe.

Eurosatory je najpomembnejši sejem s področja obrambe, varnosti in zaščite v Evropi, zato je prisotnost slovenskih podjetij, ki delujejo na tem področju izjemnega pomena. V letu 2016 se je na sejmu predstavilo več kot 1.500 razstavljavcev iz 57 držav s 36 nacionalnimi paviljoni, obiskalo pa ga je več kot 57.000 obiskovalcev iz 143 držav ter 212 uradnih delegacij iz 87 držav. Več informacij o sejmu je na voljo na spletni strani: www.eurosatory.com SPIRIT Slovenija, skupinske predstavitve na tem sejmu kontinuirano izvaja že od leta 2010, letošnja bo tako že peta po vrsti.

SPIRIT Slovenija je marca letos objavil javno povabilo podjetjem za udeležbo na skupinskem sejemskem nastopu na omenjenem sejmu. Tako bo na skupnem razstavnem prostoru velikosti 156 m2 (sejemska hala št.: 6, št. razstavnega prostora: J250) pod okriljem agencije svoje izdelke in storitve predstavilo 18 slovenskih podjetij in institucij, in sicer: Arex, d. o. o., Armas, d. o. o., BIJOL, d. o. o., C-Astral, d. o. o., DAT-CON, d. o. o. Elan, d. o. o.,  EM.Tronic, d. o. o., Guardiaris, d. o. o., MIL Sistemika, d. o. o., MVM TEL, d. o. o.,Predilnica Litija, d. o. o., Prevent & Deloza, d. o. o., Timtec, d. o. o., TRIMO MSS; d. d.,  Trival Antene, d. o. o., Valhalla Turrets, d. o. o. ter Ministrstvo za obrambo RS (MORS) in Grozd obrambne industrije Slovenije.

Uroš Kravos, C-Astral, d. o. o.: »Naše podjetje se tega sejma udeležuje že od leta 2014 dalje, saj je naš namen biti viden, postati razpoznaven in kredibilen v tej industriji. Prisotnost na tem sejmu več let zapored v obrambni in vojaški industriji kaže kredibilnost podjetja, ki je izjemnega pomena za prodajo v tem segmentu. Skupinska udeležba ima zagotovo številne prednosti, predvsem z vidika stroškovne učinkovitosti skupne organizacije pri postavitvi stojnice in sami organizaciji dogodka. Organizacija s strani SPIRIT nam prihrani veliko časa, in seveda tudi stroškov. Predstavili bomo celoten naš prodajni program in premierno pokazali novo izvedbo brezpilotnega letalnika za vojaške namene. Ker je interes slovenskih podjetij za ta sejem zmeraj večji, ugotavljamo, da bi morda v prihodnje veljalo razmisliti o večji razstavni površini za slovenski paviljon.«

Matjaž Seražin, MVM TEL, d. o. o.: “ Na sejmu se bomo letos predstavili prvič, pričakujemo, da bomo imeli možnost spoznati morebitne nove in srečati stare poslovna partnerje. Sejem EUROSATORY je na področju, ki ga pokriva, največji. Pričakujemo obisk iz vsega sveta in to s strani poznavalcev in odločevalcev. Na sejmu bomo predstavil telekomunikacijski sistem za izredne razmere APM-40 in njegovega naslednika FTS-40, ki je bolj namenjen segmentu »Defense«. Gre sicer za telefonski sistem, ki se v civilni sferi uporablja takrat, ko vsi ostali sistemi (telekom omrežja, TETRA omrežje, električno omrežje) odpovedo. Tipične aplikacije so tako v naravnih nesrečah, nesrečah v nuklearnih centralah, poljskih bolnišnicah, varovanje meje, begunski centri, podzemne komunikacije….in seveda vojaške aplikacije.«

Boštjan Gašperšič, Elan, d. o. o.: “Prednost skupne udeležbe je optimizacija stroškov; v primeru nastopa na sejmu Eurosatory pa je za nas dejstvo, da na trgu vojaško/obrambno industrije nimamo veliko izkušenj in je zato skupinski nastop zagotovo prednost. Kot ponudnik izdelkov za vojaško in obrambno industrijo je naše podjetje novinec, zato je ta sejem pomemben kanal za našo predstavitev in navezovanje stikov. Pri nastopih na sejmih je pravilo, da se predstavljajo novosti, pridobivajo koristni stiki, ki naj bi obrodili sadove v prodaji, namen pa je tudi ogled sejma in seznanitev s trendi  in smermi razvoja, pridobivanje novih idej, pregled konkurence, … Sami bomo tokrat predstavili revolucionaren izdelek - zložljivo vojaško turno smučko Karakorum Tactix in iskali nove koristne stike.

Javna agencija SPIRIT Slovenija bo jeseni organizirala še 4 skupinske sejemske nastope na mednarodnih sejmih v tujini, seznam je objavljen na www.izvoznookno.si. Gre za sejem IBA (15. Do 20. september 2018 v Münchnu, Nemčija), METSTRADE (13. - 15. november 2018 v Amsterdamu, Nizozemska), MAISON&OBJET (7. do 11. september 2018 v Parizu, Francija) in BIENNALE INTERIEUR (18. - 22. oktober 2018 v Kortrijku, Belgija).