Murska Sobota, 07. 6. 2018; Na novo zgrajeni obrat je bil umeščen v podjetju Skupine Saubermacher, imenovanem Redux Recycling, v Bremerhavnu (Nemčija). Podjetji Saubermacher in Redux sta že vrsto let skupno raziskovali in razvijali številne procese in tehnologije za razvoj in odprtje imenovanega obrata za reciklažo litij-ionskih baterij. Obrat je tako danes sposoben predelati vse vrste litij-ionske baterij in ima letno zmogljivost kar 10.000 ton. Inovativni proces bo podjetju Redux omogočil, da doseže stopnjo recikliranja, ki je kar 40 % nad predpisanimi ciljnimi vrednostmi. Raven naložbe v obratu je bila označena na okoli tri milijone evrov.

Ekstrakcija surovin 2.0. V njihovi sestavi so litij-ionske baterije zelo heterogene in imajo visoko energijsko vrednost tudi ob koncu življenjske dobe. To dejstvo naredi recikliranje še posebej zapleteno in zahteva visoke standarde varnosti. Prav zaradi tega uporabljata podjetji Saubermacher in Redux zamuden in večstopenjski proces, ki vključuje sortirno linijo in mehansko obdelavo. Proces, ki ga je razvilo podjetje Saubermacher s pomočjo intenzivnih raziskav. "V primerjavi z drugimi metodami dosegamo višje stopnje recikliranja, danes tako že okrog  60 % do 70 %, "pojasnjuje Gerhard Ziehenberger, vodja CO Saubermacher AG. Proces regenerira pomembne sekundarne surovine, kot so nerjavno jeklo, aluminij, baker, plastika in aktivni materiali. Energija, pridobljena iz baterij v procesu praznjenja, pa se napaja v svojo mrežo Reduxa.

Svetovni trg rasti. Količine litij-ionskih baterij (za enkratno uporabo in ponovno polnjenje) naraščajo izredno skokovito, toda stopnja povrnjenih starih baterij še zmeraj ostajajo zelo nizke. "Pričakujemo od 2.000 do 3.000 ton starih baterij letno v prihodnjih letih," pojasnjuje Ralf Mittermayr, predstavnik odbora in CMO Saubermacher AG.

"Objekt ima letno zmogljivost 10.000 ton, zato smo dobro pripravljeni na količine, ki jih pričakujemo iz vsega sveta," pojasnjuje Hans Roth, predsednik nadzornega sveta in lastnik Saubermacherja.

Sinergije in logistične prednosti so bile bistvene za vzpostavitev omenjenega obrata na lokaciji  Bremerhaven. Omenjena lokacija pa se je prehodno ukvarjala predvsem s predelavo konvencionalnih baterij. V celoti je podjetje Saubermacher v zadnjih dveh letih vložil več kot deset milijonov evrov v recikliranje baterij.

Ekstrakcija surovin 4.0. Pot od ideje do modela in realizacije obrata je trajala šest let. Potrebno je bilo dodatni dve leti, da bi dejansko realizirali obsežen obrat. Toda tisti pravi cilj je še vedno oddaljen. "Naša vizija na dolgi rok še naprej ostaja 100 % stopnja recikliranja," nadaljuje Ziehenberger.

S sodelovanjem s tehnološkimi partnerji, kot je AVL List GmbH, se notranja raziskovalna in razvojna skupina ukvarja z različnimi pristopi za dosego omenjene vizije. Eden od teh je recimo uporaba baterijskih sistemov kot medijev za shranjevanje, kjer gre za idejo, ki je spomladi osvojila Saubermacherjevo nagrado Energy Globe Austria.

Foto 1: Ralf Mittermayr, predsednik Izvršilnega odbora, CMO Saubermacher, Hans Roth, ustanovitelj družbe in predsednik nadzornega sveta podjetja Saubermacher, Gerhard Ziehenber, član izvršnega odbora, COO Saubermacher, (od leve proti desni).
Foto 2: Naprava za recikliranje litij-ionskih baterij v Bremerhavnu.

www.saubermacher.si