Ljubljana, 8. maj  – Združenje slovenskih pivovarn je počaščeno, da se je evropska stanovska organizacija Brewers of Europe odločila zaupati organizacijo največjega strokovnega srečanja  evropskih pivovarjev prav Sloveniji in slovenskemu združenju. To bo od 14. do 18. maja, z organizacijskim središčem v Cankarjevem domu.

Več kot 460 strokovnjakov ne le iz Evrope, z vsega sveta, bo imelo v okviru 46 delovnih skupin preko 100 strokovnih predstavitev. Za slovenske ljubitelje piva bo vrhunec dogajanja delavnica Zgodba o slovenskem hmelju in pivu v torek, 16. maja, za mednarodno uveljavitev slovenskega piva pa je pomembna predstavitev Pivovarne Laško Union in 18 malih pivovarjev.

Združenje slovenskih pivovarn bo 14. do 18. maja gostitelj 36. EBC kongresa. Gre za bienalno srečanje evropskih pivovarjev Brewers of Europe, ki prav letos praznuje 70-letnico organiziranega delovanja.

V Bruslju predstavlja močan glas evropskih pivovarjev. Od ustanovitve dalje, od leta 1997, je njihov član tudi Združenje slovenskih pivovarn, ki je pravkar praznovalo 20-letnico. To bo prvo srečanje evropskih in svetovnih pivovarskih strokovnjakov v Sloveniji. Gostitelji v Ljubljani pričakujejo okoli 460 strokovnjakov z vsega sveta, poleg EU tudi z Japonske, Singapurja, Brazilije, Mehike, ZDA.  Osrednje strokovno dogajanje bo v Cankarjevem domu, gostje pa bodo deležni obiska tudi nekaj drugih slovenskih krajev ter pivovarn.

Domači gostitelji so ob podpori največjega pokrovitelja dogodka Pivovarne Laško Union (PLU), pripravili pester program gostoljubja, ki se prične z dobrodošlico v nedeljo, 14. maja, srečanjem v Pivovarni Union v ponedeljek, zaključnim večerom v Narodni galeriji v sredo ter obiskom Pivovarne Laško, Instituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, pivovarskega muzeja v Žalcu ter znamenite Fontane piv Zeleno zlato v četrtek.

Za slovenske ljubitelje piva bo v času kongresa Združenje slovenskih pivovarn, ob sponzoski pomoči PLU, pripravilo izjemno zanimivo delavnico Zgodba o slovenskem hmelju in pivu. Šest izvrstnih domačih strokovnjakov bo predstavilo zgodbo nastajanja domačega piva skozi zanimive predstavitve, ki se bodo zaključile z degustacijo domačih piv. Delavnica bo v torek, 16. maja, od 17h do 20h, v klubu Cankarjevega doma in je odprtega tipa. Vstopnice po simbolični ceni 10 evrov so na voljo v CD in preko sistema Moje karte, udeleženci pa bodo prejeli tudi darilo organizatorjev.

Že januarja pa je Združenje slovenskih pivovarn preko javnega natečaja izbralo grafično rešitev za »slovenski« kozarec 36. EBC kongresa. Kozarec so izdelali v steklarni Ritzenhoff, z zmagovalnim  potiskom Romana Ražmana, univ. dipl. oblikovalca vidnih sporočil, pa so ga do konca oblikovali v Steklarni HRASTNIK 1860. Zmagovalna grafična in tekstualna rešitev je »We call it pivo«.

Sodelujoči pivovarji na 36. EBC kongresu iz Slovenije
Pivovarna Laško Union, glavni pokrovitelj

Mali slovenski pivovarji na slovenskem »craft otoku: Adam Ravbar, Vizir, Volk Turjaški, Hopsbrew, Rezervoir dogs, Štajerc (Pivovarna B&B), Tektonik, Mali grad, Človeška ribica (Human Fish), Maister pivovarna, Komunajzer, Gastro Ptuj, Lobik, Carniola, Mister, Lukovica-Rokovnjač, Hopster in Green Gold

Naročite se na Novičnik Združenja slovenskih pivovarn. Dodatne informacije najdete tudi v priponki.


Nazaj