25. november 2021 - Dogajanje na največjem letošnjem svetovnem dogodku – fascinantnem Expo 2020 – je v polnem teku. Svetovna razstava je izvrstna priložnost za slovenska podjetja, da stkejo nove poslovne priložnosti, se predstavijo veliko udeležencem in se podajo na nove trge po vsem svetu.

Slovenija ima na Expo 2020 svoj edinstven, zelen paviljon, in to na izjemni strateški lokaciji. Do danes se je v njem predstavilo že skoraj 30 slovenskih podjetij, do konca leta se jih bo še približno 10. Izkušnje podjetij so izredno pozitivne. »Z udeležbo na Expo 2020 smo dobili izjemno priložnost za ustvarjanje mednarodnih povezav in združevanje znanja na področju trajnostne mobilnosti, ki bo ob nenehnem tehnološkem razvoju pomembno prispevala k zmanjšanju vpliva prometa na okolje. Potencialnim tujim partnerjem smo na Expo 2020 predstavili tudi naše napredne tehnološke rešitve, ki so plod lastnega razvoja in ki bi jih lahko uspešno implementirali tudi na tujih trgih,« je poudaril Marjan Beltram, izvršni direktor za turizem in storitve mobilnosti pri podjetju Nomago, ki se je, kot dodaja sogovornik, za udeležbo na svetovni razstavi odločilo, ker je šlo za zelo dobro priložnost za sklepanje novih poznanstev in poslov v panogi, ki je ena izmed najhitreje rastočih v svetu. Ob tem je tudi dodal, da so jih k udeležbi dodatno prepričali tudi načrti in vizija, kako se bo Slovenija predstavila mednarodni skupnosti.

Tudi dr. Robert Agnič (naslovna fotografija), direktor podjetja Skaza, sodelovanje in predstavitev na svetovni razstavi ocenjuje kot odlično priložnost za predstavitev in izmenjavo dobrih praks ter kovanje novih poslovnih vezi. »S strani dubajskega partnerja, ki je po dogodku postal tudi naš uradni distributer za arabski svet, smo bili povabljeni k sodelovanju na mednarodnem okoljskem posvetu strokovnjakov. Na njem so bili prisotni tuji novinarji in predstavniki različnih držav, ki so se izkazali kot potencialni novi strateški partnerji. Zelo ponosni smo na predstavitev dokumentarnega videa 'Kako odpadek hrane postane vir novega življenja', ki se je predvajal na posvetu, posneli pa smo ga v dubajskem trajnostnem mestu Sustainable City. Dokumentarec prikazuje bistvo Skazinega modela krožnega gospodarjenja z biološkimi odpadki, s čimer smo svetovni javnosti sporočili, kako v praksi zasledujemo naše poslanstvo in skrbimo za lepši jutri,« je izpostavil Agnič.

V pol leta se bo sicer na slovenskem paviljonu skupno odvilo 11 tematskih sklopov. Z 20. novembrom se je pričel tematski sklop Tovarne prihodnosti in razvoj materialov, sicer pa so se že zvrstile naslednje tematike: podnebje in biotska raznovrstnost, vesolje ter razvoj mest in podeželja ter pametne zgradbe. Vse do marca prihodnje leto bodo sledili naslednji tematski sklopi: digitalizacija in umetna inteligenca, potovanja, povezovanje in mobilnost, trajnostni razvoj, zelene tehnologije in les, zdravje in dobro počutje, prehrana in kmetijstvo, kulturne in kreativne industrije ter voda. Ob pričetku vsakega sklopa slovenski paviljon obišče nova poslovna delegacija in več podjetij iz Slovenije.

Na Expu 2020, ki bo trajal vse do 31. marca prihodnje leto in kjer pričakujejo rekordnih več kot 25 milijonov obiskovalcev, je skupno 192 udeleženk, a le 83 jih ima samostojni paviljon, ostale so si prostor najele. Slovenija se v Dubaju predstavlja z geslom Slovenia: Green and Smart Experience. S tem poudarjamo trajnostno, sodobno in ustvarjalno plat našega značaja.


Nazaj