Medijske trende znotraj digitalnega okolja bosta nato razkrila Eamonn Byrne, lastnik in poslovni direktor britanske družbe The Byrne Partnership, ter Guy Abrahams, globalni direktor marketinga v komunikacijski mreži ZenithOptimedia Worldwide.

Znotraj drugega programskega sklopa, ki ga bo vodil Rok Hrastnik, direktor podjetja iPROM, se bosta temi interneta in spletnega oglaševanja posvetila Bella E. Papp, vodja poslovne skupine za oglaševanje in splet, odgovoren za Srednjo in Vzhodno Evropo pri Microsoftu, ter Andrew Felbert,
komercialni direktor, odgovoren za regijo EMEA pri raziskovalni družbi Nielsen Online iz Velike Britanije. E. Papp bo spregovoril o prihodnosti oglaševanja in medijev, kot jo vidijo pri Microsoftu, torej z aktivno udeležbo blagovnih znamk, Felbert pa bo o spletnem znamčenju predaval še nekoliko
bolj poglobljeno. Pogovor o tem, kako naj blagovne znamke skupaj in za potrošnike ustvarijo dodano vrednost, bo zaključila direktorica marketinške aktivacije za Srednjo in Vzhodno Evropo v srbski podružnici podjetja Coca-Cola Company Nataša Djudjević.

O povezovanju medijskih kanalov in številnih priložnosti, ki jih ti ponujajo, bodo spregovorili Tom Bowman, podpredsednik za globalno strategijo in prodajne aktivnosti v BBC Worldwide, Blaž Bolcar, partner in svetovalec v družbi Sportelement, ki se bo posvetil marketingu iz zasede, ter Helen McGee, vodja aktivacije na družbenih omrežjih pri OMD International. Da bi lahko bili oglaševalci, mediji in agencije pri svojem delu uspešni, morajo biti v tesnem stiku z najbolj aktualnimi medijskimi in komunikacijskimi trendi. Urad za interaktivno oglaševanje IAB je družba, ki v Evropu poseduje zajeten delež tovrstnih podatkov iz poglobljenih raziskav, ki razkrivajo digitalne medijske trende. Podatke o učinkovitosti digitalnega oglaševanja bo razkril predsednik in direktor urada Alain Heureux.

Za zaključek plodnega dne je programski svet zasnoval okroglo mizo »Kako nizko se lahko še spustimo«, ki se bo posvetila vprašanju, kakšna je prihodnost medijske agencije v prostoru, kjer se vsi poznajo med seboj in kjer vsakdo, ki bere časopis in gleda televizijo, meni, da pozna značilnosti
medijskega prostora. Pogovor bo vodila Iva Biondić, predstojnica oddelka za novinarstvo iz hrvaške Univerze VERN, z njo pa bodo kresali mnenja Eduard Bočkaj, vodja spletne prodaje v češki družbi Central European Media Enterprises, Timotej Gala, direktor Httpoola na območju EMEA, Polona Javornik, direktorica slovenskih podružnic OMG in OMD medijske mreže Omnicommediagroup, Barbara Modic, direktorica medijske agencije Pristop Media, Leo Oblak, direktor medijske družbe Infonet media, in nenazadnje Jovan Stojanović, direktor srbske medijske agencije Direct Media.

Morda je najbolj težko pričakovani trenutek prvega dne Sempla svečana podelitev prestižnih medijskih nagrad Sempler. Takrat bodo naznanjeni zmagovalci šestih tekmovalnih skupin, ki bodo prejeli zlate semplerje, in prejemnik velikega semplerja, ki je zasnoval najboljšo medijsko strategijo
tekmovalnega obdobja. Strokovna žirija tekmovanja Sempler je na prvem krogu žiriranja izbrala 24 finalistov. V ožji izbor so prišla dela iz Slovenije, Hrvaške in Srbije.

O organizatorjih: Sempl že od leta 1998 dalje nastaja pod okriljem in v organizaciji enega največjih zakupnikov medijskega prostora v Sloveniji, družbe Media Pool, ki je bila ustanovljena s strani večjih oglaševalskih agencij z namenom natančnega spremljanja dogajanja na medijskem trgu in zagotavljanja transparentnosti poslovanja. Izkušnje strokovnjakov ter celovita ponudba ugodnih pogojev na medijih zagotavljajo dobre pogoje in visoko kakovost storitev.

Media Pool vseskozi skrbi tudi za razvoj stroke: poleg Sempla izvaja tudi raziskavo poslušanosti radijskih programov Radiometrija, pripravlja Mediaskop - celovit pregled slovenskega medijskega trga – ter številne druge, manjše projekte. V letu 2011 so Sempl predali v izvajanje podjetju Medijski partner, ki izdaja tudi revijo Marketing magazin, ki bo skupaj z njimi poskrbel za organizacijo in program 14. konference Sempl. Marketing magazin je edina specializirana marketinška revija v Sloveniji. Izhaja že od leta 1981. Sprva je utirala, zdaj pa spremlja pot slovenskega oglaševanja, marketinga in medijev.

O Semplu: Seminar medijskih trendov Sempl je mednarodno priznan izobraževalni dogodek, ki je namenjen predstavitvi aktualnih medijskih trendov v jadranski regiji ter analizi tuje in domače dobre prakse. Namenjen je vsem, ki delajo v medijih, z mediji ali za medije in vsem tistim, ki krojijo medijske trende in se po njih ravnajo.

O Semplerju: Na tekmovanju Sempler medijski strategi, naročniki in mediji predstavijo svoje najboljše projekte in se potegujejo za šest zlatih semplerjev, nagrad za medijske presežke leta, in glavno nagrado veliki sempler, ki nagradi najboljšo medijsko strategijo preteklega leta. Lanske nagrajence si lahko ogledate tukaj.

O zgodovini tekmovanja Sempler: V zadnjih treh tekmovanjih (Sempl 11, 12 in 13) je bilo skupno podeljenih 20 nagrad., od tega trije veliki semplerji, ki so vsi odšli v Slovenijo, in 17 zlatih semplerjev. 11 zlatih semplerjev so prejele slovenske medijske akcije, 5 hrvaške, enega pa si je prislužila srbska akcija. V celotni zgodovini tekmovanja je bilo podeljenih 9 velikih semplerjev. Od tega so jih osem dobile slovenske agencije, en pa je odšel v hrvaške roke. Prvi veliki sempler je bil podeljen na 5. Semplu leta 2002, ko je bilo tekmovanje prvič na sporedu. Prejela sta ga agencija Pan in oglaševalec Porsche Slovenija.

Najuspešnejša agencija zadnjih treh let je ZenithOptimedia, ki je sama ali v sodelovanju z drugimi prejela kar 5 nagrad (dva velika semplerja). S po tremi torpedi ji sledijo Futura DDB, Luna\TBWA (od tega en veliki sempler) in Pristop (od tega en veliki sempler). Najuspešnejši hrvaški agenciji sta Digitel medijski servisi in Imago, obe sta prejeli po dve nagradi. Med oglaševalci je boj še precej bolj razgiban. V zadnjih treh letih sta namreč samo dva oglaševalca prejela več kot eno nagrado. To sta Unicef in Si.mobil, oba s po enim velikim in enim zlatim semplerjem. Poleg obeh omenjenih so skupaj s svojimi agencijami veliki sempler na polico postavili še naslednji oglaševalci: Fructal, Microsoft, Zavarovalnica Triglav, Wrigley, Rdeči križ Hrvaška, Plesna šola Kazina in Porsche Slovenija.

tekst in foto: MM - Marketing Magazin
www.sempl.si
Nazaj