Lukovica, 6. junij 2019: Pri podjetju HOFER so se s projektom »Embalaža na HOFER misiji: Zmanjšaj. Ponovno uporabi. Recikliraj.« strateško lotili reševanja problematike embalaže na treh ravneh ravnanja z odpadki:
- ZMANJŠAJ: do konca leta 2025 bodo celotno količino embalaže izdelkov lastnih blagovnih znamk zmanjšali za 15 %*;
- PONOVNO UPORABI: od leta 2018 spodbujajo k (ponovni) uporabi trajnostne vrečke iz Fairtrade bombaža in hkrati v juniju 2019 iz prodaje umikajo plačljive klasične plastične vrečke;
- RECIKLIRAJ: do konca leta 2025 bo vso embalažo izdelkov lastnih blagovnih znamk mogoče 100 % reciklirati.

Podjetje HOFER deluje trajnostno naravnano in družbeno odgovorno, zato so se, upoštevajoč slovenske razmere, pridružili strategiji optimizacije pakiranja na ravni celotne skupine ALDI Süd in oblikovali projekt »Embalaža na HOFER misiji: Zmanjšaj. Ponovno uporabi. Recikliraj«.

ZMANJŠAJ
Do konca leta 2025 bodo celotno količino embalaže izdelkov HOFERjevih lastnih blagovnih znamk zmanjšali za 15 %*.
Nekaj primerov zmanjšanja embalaže pri podjetju HOFER:
- Pri BIO Fairtrade bananah ne uporabljajo embalažne folije že od aprila 2018, od takrat so prihranili več kot 4 tone embalažnega filma oz. odpadne embalaže.
- Testno so pričeli s t.i. natural brandingom oz. laserskim označevanjem sadja in zelenjave, na primer: BIO avokado - deklaracija z uporabo embalažne folije ali nalepk tako ni več potrebna.
- Številne izdelke OMBIA (dezodorant, lak za lase, pena za britje) so kupcem ponudili v priročni, stisnjeni embalaži, ki pa imajo enako učinkovitost kot izdelek običajne velikosti. Tako se porabi manj potisnega plina in embalaže, manj prostora pri transportu in s tem nastane tudi manj škodljivega CO2.

* Sorazmerno s prodajo.

PONOVNO UPORABI
Od leta 2018 spodbujajo k uporabi trajnostne vrečke iz Fairtrade bombaža »Manj je v(r)eč«, v juniju 2019 pa iz prodaje umikajo tudi plačljive klasične plastične vrečke.
Nekaj primerov ponovne uporabe pri podjetju HOFER:
- Namesto transportnih kartonov, kjer je le mogoče, za prevoze kruha, peciva, sadja in zelenjave iz skladišča do trgovin uporabljajo transportne zaboje (IFCO zaboje) za večkratno uporabo. Slednji tudi ščitijo izdelke, hkrati pa se v primeru poškodbe lahko 100 % reciklirajo.
- Kot prvi večji slovenski trgovec so v svojo redno ponudbo že na začetku leta 2018 uvrstili trajnostno vrečko »Manj je v(r)eč« iz trpežnega 100 % Fairtrade bombaža, ki je obstojna veliko dlje od klasične nakupovalne vrečke. Obenem 5 centov od vsake prodane vrečke »Manj je v(r)eč« namenjajo projektu Očistimo vode.

RECIKLIRAJ
Do konca leta 2025 bo vso embalažo izdelkov lastnih blagovnih znamk mogoče 100
% reciklirati.
Nekaj primerov recikliranja pri podjetju HOFER:
- Kjer se embalaži vseeno ni mogoče izogniti, so pozorni na uporabo recikliranih materialov in kasnejšo možnost recikliranja.
- Veliko HOFERjevih PET plastenk že vsebuje reciklirane materiale (izbrani detergenti, mineralna voda Lissa, itd). Tako je na primer tudi embalaža detergenta Tandil Eco iz 100 % recikliranega PET materiala.
- V trgovinah HOFER reciklirajo odpadno embalažo. Stopnja recikliranja odpadne embalaže (papir, folija, karton) v trgovinah v letu 2018 je bila 100 %.

Sicer pa pri podjetju HOFER na številnih področjih skupaj z dobavitelji že optimizirajo embalažo in zmanjšujejo njeno količino, omenjena strategija pa to področje ureja še bolj celostno in ciljno. Strategija za zmanjšanje embalaže je hkrati naslednji korak po naznanilu o junijskem umiku plačljivih klasičnih plastičnih vrečk v vseh 85 trgovinah HOFER in napovedi, da do konca 2019 umikajo tudi vatirane palčke s plastičnim delom in plastične izdelke za enkratno uporabo.

Več informacij o HOFERjevi lastni iniciativi Danes za jutri.


Prenesi

Nazaj