Maribor, 5. december 2018 - Mednarodni dan prostovoljcev 5. decembra izpostavlja velik vpliv posameznih prispevkov v prostovoljne družbene projekte. Henkel s svojim namenskim programom, v okviri MIT iniciative ("Ustvarimo lepši jutri") podpira svoje zaposlene in upokojene delavce v prostovoljnem delovanju, že več kot 20 let. Skupaj je podprlo več kot 14.000 dobrodelnih projektov v več kot 100 državah preko fundacije "Fritz Henkel Stiftung".

Od Azije in Severne Amerike do Bližnjega vzhoda in Afrike, Evrope in Južne Amerike: Henkel praznuje mednarodni dan prostovoljcev prostovoljnih projektov v vseh regijah tega dne - med njimi zbirka zimskih oblek za sirotišnice v Tajvanu, dejavnost donacije hrane v Rockyju Hill in Stamford, ZDA ali gradnja hiš za podporo družinam, ki so izgubile svoje domove po vulkanskem izbruhu v Gvatemali. To je le nekaj primerov, ki ponazarjajo ogromno število projektov, ki jih podpirajo Henkelovi zaposleni po vsem svetu. Njihovo prostovoljno angažiranje podpira ustanova Fritz Henkel Stiftung - ne le z materialnimi in finančnimi donacijami, temveč tudi s časom, saj se zaposlenim odobri plačan dopust, da bi se na tem področju razlikovali. »Zaposleni in nekdanji delavci podjetja so v središču MIT iniciative. Preseneča nas je njihova zaveza, duh in vpliv njihovih prispevkov,« pravi Nadine Frey, odgovorna za prostovoljno angažiranje Henkla. Letos obeležujemo 20. obletnico MIT iniciative. Ob tej priložnosti je Henkel formiral dodatno donacijo v višini 50.000 evrov za matere in otroke medicinskega centra v Nepalu.

Podpora angažiranosti zaposlenih kot del Henklove kulture podjetja
Z ustanovitvijo iniciative MIT leta 1998 je Henkel postal eno od prvih nemških podjetij, ki je prostovoljno socialno angažiranje svojih zaposlenih in upokojencev vključilo v poslovno filozofijo podjetja kot bistven element socialne odgovornosti. MIT je implementiran v vsa Henklova podjetja po svetu. Namen iniciative MIT je promoviranje socialne vključenosti Henklovih zaposlenih in upokojencev. S podpiranjem tovrstnega socialnega angažiranja Henkel vsestransko pridobiva; to se med drugim odraža kot boljše timsko delo, večja delovna motivacija ter globlje poistovetenje zaposlenih s podjetjem. Poleg tega imajo prostovoljci ključno vlogo pri povezovanju Henkla z njegovim socialnim okoljem; so Henklovi ''ambasadorji'' in ambasadorji kulture podjetja.

MIT iniciativa v Sloveniji
Leta 2001, smo v okviru MIT iniciative kot prvi projekt v Sloveniji podprli projekt ''Pomoč slepim in slabovidnim otrokom in mladostnikom ter njihovim staršem pri vključevanju v redne oblike vzgoje in izobraževanja''. Od takrat pa do leta 2018 smo v Sloveniji, ob pomoči naših prostovoljcev, podprli več kot 60 projektov. Med drugimi projekti smo letos podprli tudi projekt »Vodni agenti Podravja«, ki ga izvaja Društvo vodna agencija. V projektu, ki se prav te dni izvaja, sodeluje okrog 600 učencev 3. in 4. razredov ter 28 učiteljev iz 12-ih osnovnih šol iz območja Podravja.

Namen projekta Vodni agenti Podravja je izobraževanje o okolju in vodnih virih, osveščanje o nujnosti varovanja in odgovornega ravnanja z okoljem in vodnimi viri ter ozaveščanje racionalne rabe vode. Glavna cilja projekta sta povečati osveščenost učencev glede varovanja okolja ter vodnih virov in racionalizirati porabo vode. Projekt je zasnovan tako, da učenci z lastno aktivnostjo pridobivajo znanja, hkrati pa razvijajo zavedanje, da moramo prav vsi ravnati odgovorno z okoljem in vodnimi viri. Vsebinsko projekt obsega tri dele, merilnik porabe vode, spletno aplikacijo za vnos podatkov o porabi vode in mobilno vodno postajo, ki so združeni v izobraževalni paket.

Na fotografiji je prostovoljka Polona Jalovec-Borovnik, zaposlena v Henkel Mariboru kot vodja kakovosti.