Ljubljana, 28. julij 2020 – IBM napoveduje, da se bo več svetovnih bank pridružilo rastočemu ekosistemu finančnih institucij in več kot 30 tehnološkim ponudnikom, ki uporabljajo IBM-ov oblak za finančne storitve (IBM Cloud for Financial Services). Nameri se priključuje tudi banka BNP Paribas, ki je ena največjih evropskih bank. Ta novica – skupaj z vzpostavitvijo IBM-ove politike za finančne storitve v oblaku – obenem predstavlja tudi pomemben mejnik v IBM-ovem sodelovanju z Bank of America. IBM-ova politika za finančne storitve v oblaku vzpostavlja novo generacijo oblaka za podjetja ter prinaša skupna merila delovanja in poenostavljen okvir upravljanja s skladnostjo posebej za industrijo finančnih storitev. Vse to omogoča, da bo IBM-ov rastoči ekosistem finančnih storitev posloval na zaupanja vreden način.

IBM je prav tako napovedal oblikovanje svetovalnega sveta za finančne storitve v oblaku, ki bo podprl prizadevanja in svetoval pri prihodnjih korakih IBM-ove politike za finančne storitve v oblaku. V svetovalnem svetu bo družbo Bank of America zastopal Tony Kerrison, direktor za tehnologijo, svet pa bo vodil Howard Boville, SVP, IBM Cloud. Svetovalni svet bo osredotočen na povezovanje velikih finančnih institucij z namenom pospeševanja strateškega razvoja varnosti v oblaku v tem močno reguliranem sektorju.

»Z lastnim zasebnim oblakom, v katerem se trenutno izvaja večina naših tehnoloških rešitev, smo dosegli velik uspeh,« je povedal David Reilly, direktor za mednarodno bančništvo in trge, tveganja podjetij, finančne tehnologije ter ključno tehnološko infrastrukturo pri Bank of America. »Hkrati se trudimo opredeliti rešitev, ki bo omogočala finančne rešitve na ključ ter nudila enak nivo varnosti in ekonomičnosti kot naš zasebni oblak z izboljšano razširljivostjo. Zato smo se povezali z IBM-om, kajti v bančnem sektorju želimo ustvariti prvi oblak tretjega ponudnika, ki na prvo mesto postavlja zanesljivost, zasebnost ter varnost uporabniških podatkov.

Za razvoj je bilo ključno IBM-ovo sodelovanje z družbo Bank of America in IBM-ovo poslovno enoto Promontory, ki je vodilna na svetu na področju svetovanja o skladnosti s predpisi za finančne storitve. Družbi sta namreč skupaj vzpostavili nabor zahtev za zagotavljanje varnosti in nadzor skladnosti, kar predstavlja temelj politike, ki bo finančnim institucijam omogočila brezskrbno gostovanje ključnih aplikacij in rešitev. IBM-ova politika za finančne storitve v oblaku je tako odslej na voljo z namenom, da bi zagotovila nadzor IBM-ovega javnega oblaka v skladu s smernicami panoge, potrebnimi za varno delo z občutljivimi podatki bank v javnem oblaku. IBM, Promontory in svetovalni svet bodo tudi  v prihodnje sodelovali z namenom zagotoviti delovanje v skladu z najnovejšimi zahtevami finančnega sektorja.

BNP Paribas se pridružuje IBM-ovemu oblaku za finančne storitve
BNP Paribas se je zavezal, da se bo kot ključna evropska stranka in podpornik prvega tovrstnega oblaka, ki je skladen z GDPR, pridružil IBM-ovemu oblaku za finančne storitve. Pridružitev dodatno potrjuje, da je javni oblak, ki temelji na IBM-ovem bogatem strokovnem poznavanju finančne industrije, politikah za zagotavljanje nadzora in vodilnih zmožnostih varovanja podatkov, skladen s strogimi zahtevami te evropske banke. BNP Paribas bo uporabljal namenski oblak, ki ga je razvil in ga bo upravljal IBM, koristil pa bo IBM-ove tehnologije v javno dostopnem oblaku, vključno z možnostmi šifriranja Keep Your Own Key (KYOK). BNP Paribas bi tako lahko v prihodnje v ekosistem privabil tudi druge  bančne partnerje po vsej Evropi.

 »S tem, ko širimo sodelovanje s podjetjem IBM, spodbujamo inovacije v industriji finančnih storitev, obenem pa imamo s tem možnost sodelovati z rastočim ekosistemom ponudnikov tehnoloških storitev, ki vključujejo vse od majhnih start-upov do vodilnih podjetij v panogi. Za skupino BNP Paribas je to pomemben korak k pospešitvi transformacije in zagotavljanja skladnosti z evropskimi predpisi,« je dejal Bernard Gavgani, direktor za področje informatike pri BNP Paribas. »IBM-ov oblak za finančne storitve nam zanesljivo pomaga na poti transformacije k uporabi storitev v oblaku in prenosu kritičnih procesov v oblak. Pri vsem tem pa vemo, da izpolnjujemo regulatorne stadarde, uveljavljene v bančnem sektorju.«

IBM širi ekosistem finančnih storitev v oblaku
O uvedbi IBM-ovega oblaka za finančne storitve razmišlja tudi japonska banka MUFG Bank, ki bi z IBM-om tako nadaljevala in pospešila svojo digitalno transformacijo.

»MUFG že leta preusmerja svoje informacijsko-tehnološke procese v oblak, pri čemer daje velik poudarek zagotavljanju varnosti podatkov in zmanjšanju operativnih tveganj na tej novi in ​​hitro spreminjajoči se tehnološki platformi. Verjamemo, da bo IBM-ov oblak za finančne storitve v tem obdobju nove normalnosti pomagal japonskim finančnim institucijam pri prizadevanjih, da obstoječe sisteme usmerijo na pot digitalne transformacije. Veselimo se nadaljevanja pogovorov o našem strateškem partnerstvu z IBM-om, s čimer želimo najboljšo tehnologijo na trgu uporabiti pri naših ključnih procesih, obenem pa spodbuditi digitalno transformacijo banke MUFG,« je dejal Hiroki Kameda, direktor za področje informatike v izvršni skupini za upravljanje korporativnih zadev v banki MUFG.

IBM je prav tako razširil rastoči ekosistem neodvisnih prodajalcev programske opreme (Independent Software Vendors, ISVs), ki sedaj vključuje več kot 30 partnerjev. Ti ponudniki tehnoloških rešitev so se zavezali k razvoju storitev za IBM-ov oblak za finančne storitve, ki bodo pomagale nasloviti zahteve po večji varnosti, zanesljivosti in skladnosti s predpisi, hkrati pa bodo pospešile poslovanje s finančnimi institucijami.

»Z večjimi finančnimi institucijami in tehnološkimi partnerji, ki se pridružujejo našemu oblaku finančnih storitev, IBM širi zaupanje v panogi in po vsem svetu, da je njegov javni oblak, opremljen z vodilnimi zmogljivostmi šifriranja, primeren poslovni oblak za vse visoko regulirane panoge – vključno s finančnimi storitvami, zdravstvom, telekomunikacijami, letalskimi družbami in drugimi,« je dejal Howard Boville, višji podpredsednik, IBM Cloud. »IBM ustvarja platformo s ciljem, da institucije za finančne storitve naslovijo svoje regulativne zahteve, hkrati pa ustvarijo skupni ekosistem, ki bankam in njihovim ponudnikom omogoča varno poslovanje.«

Nov laboratorij za inovacije storitev v oblaku poslovne enote IBM Research ter inovativne varnostne zmogljivosti za stranke
Osrednjo vlogo pri tehnološki podpori IBM-ovega oblaka za finančne storitve je imel IBM Research, saj je ubral celovit pristop k varnosti in skladnosti, ki zajema infrastrukturo, platformo, podatke in potek dela razvijalcev. V sodelovanju s poslovno enoto IBM Research bo tako IBM na primer predstavil Center za varnost in skladnost v oblaku (IBM Cloud Security and Compliance Center), ki bo strankam omogočil, da neprekinjeno spremljajo in nadgrajujejo svojo varnost in skladno delovanje med izvajanjem procesov. Hkrati pa bo zagotavljal tudi enostavno, avtomatizirano in prilagodljivo izvajanje postopkov za izboljšanje varnosti v oblaku. Po nedavnem prevzemu podjetja Spanugo bo IBM-ov center za varnost in skladnost v oblaku razvijalcem nudil možnost samodejnega preverjanja varnosti in skladnosti.

Od avgusta letos, ko bo IBM-ov center za varnost in skladnost v oblaku na voljo, bodo globalne banke in neodvisni prodajalci programske opreme, ki izvajajo procese v IBM-ovem oblaku za finančne storitve, lahko določili svoje profile skladnosti in upravljanje nadzora. Poleg tega bodo lahko vzdrževali obsežno podatkovno sled za revizije ter izvajali neprekinjen nadzor skladnosti v realnem času v svoji celotni organizaciji. Poslovna enota Promontory pa bo uporabnikom IBM-ovega oblaka za finančne storitve še naprej zagotavljala prilagodljive svetovalne storitve za informacijska tveganja.

Da bi strankam, ki uporabljajo finančne storitve, in partnerjem v ekosistemu omogočili koristi in vpliv na razvijajoče se tehnologije v oblaku, bo IBM avgusta 2020 vzpostavil laboratorij za inovacije storitev v oblaku (IBM Research Cloud Innovation Lab). Naročniki in partnerji iz panoge, ki uporabljajo ali še bodo uporabljali IBM-ov oblak za finančne stotitve, bodo lahko premierno spoznali novosti iz laboratorija. Na voljo pa jim bo tudi možnost hitrega preizkušanja ter poglobljenega vpogleda v tehnologijo in funkcionalnost novih rešitev v oblaku, pri čemer vse skupaj zaokrožuje še izmenjava idej. Več informacij o laboratoriju IBM Research Laboratory Innovation Lab in centru IBM Cloud Security and Compliance Center najdete tukaj.

IBM-ov oblak za finančne storitve je zasnovan v IBM-ovem javnem oblaku, ki ga poganja ista vodilna zaupna računalniška zaščita, kot jo najdemo v arhitekturi IBM Z. Varnost zagotavljajo storitve IBM Hyper Protect Services, ki so opremljene z možnostmi šifriranja "Keep Your Own Key" in nudijo najvišjo stopnjo varnostnega certificiranja na trgu. S tem IBM-ov javni oblak predstavlja najvarnejši odprt javni oblak za poslovanje v panogi.

Več informacij

Foto: IBM

*Izjave o prihodnjih usmeritvah in namenih IBM-a se lahko spremenijo ali prekličejo brez predhodnega obvestila in predstavljajo zgolj namere in cilje.


Nazaj