Oslo, 7. november  2019 – Direktor Instituta “Jožef Stefan” prof. dr. Jadran Lenarčič in direktorica največjega norveškega inštituta SINTEF Alexandra Bech Gjørv sta podpisala Dogovor o sodelovanju med obema institucijama, v katerem se zavezujeta še povečati sodelovanje v korist obeh držav. Institut sicer z znanstvenimi institucijami na Norveškem sodeluje v skupno 51. projektih, med njimi v desetih z inštitutom SINTEF. 

Dogovor o sodelovanju med največjima norveškim in slovenskim znanstvenim inštitutom je svojo protokolarno podobo dobil v okviru državniškega obiska predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja na Norveškem, kamor ga je povabil norveški kralj Harald V., in poslovno-znanstvenega dogodka na temo umetne inteligence, krožnega gospodarstva in trajnostne mobilnosti, ki poteka v prostorih inštituta SINTEF. Direktor Instituta “Jožef Stefan” prof. dr. Jadran Lenarčič in direktorica SINTEF Alexandra Boch Gjørv sta dogovor tako podpisala v družbi norveškega kralja Haralda V. in predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja, dogodka pa se je udeležilo tudi večje število slovenskih in norveških gospodarstvenikov ter predstavnikov izobraževalnih ustanov.

Dogovor o sodelovanju se dotika področij umetne inteligence, krožnega gospodarstva, trajnostne mobilnosti in naprednih materialov. Obe instituciji bosta v prihodnje skušali še povečati obseg sodelovanja v korist obeh držav, pri čemer se bosta trudili določiti programe, s pomočjo katerih bi lahko pridobili sredstva iz prihajajočega programa Horizon Europe (9. okvirni program) in ostalih programov. Dogovor je bil sklenjen za nadaljnja tri leta in se lahko podaljša.

SINTEF je ena največjih evropskih neodvisnih raziskovalnih organizacij. Z 2.000 zaposlenimi vsako leto izvede več tisoč projektov na področjih tehnologije, naravoslovnih znanosti, medicine in  družbenih ved. Z Institutom “Jožef Stefan” že sodeluje v desetih projektih, največ na področju umetne inteligence, kar predstavlja petino vseh projektov, ki jih ima Institut »Jožef Stefan« sklenjenih z različnimi institucijami na Norveškem (skupno 51 projektov).

Foto: Nebojša Tejić/STA


Nazaj