Ljubljana, 27. junij 2018 - Na največjem evropskem energetskem in solarnem dogodku InterSolar 2018 v Münchnu, pretekli teden, je bila evropski in svetovni javnosti predstavljena prva in trenutno edina inovativna rešitev na svetu - slovenska platforma SunContract, ki že danes podpira izvajanje EU Direktive o obnovljivih virih energije na področju samooskrbnih energetskih skupnosti na lokalnem in državnem nivoju.

Platforma SunContract je rezultat domačega znanja in predstavlja stičišče potrošnika in proizvajalca električne energije. Platforma omogoča nov način trgovanja z obnovljivimi viri energije - povezuje obnovljive vire energije ter usklajuje ponudbo in povpraševanje na maloprodajnem trgu.

Velik interes za platformo na največjem dogodku za sončno energijo
»Platformo smo predstavili več kot 100 ključnim predstavnikom iz energetskega sektorja, vključno s predstavniki Evropske komisije in vodilnimi predstavniki SolarPower Europe ,« je poudaril Gregor Novak soustanovitelj in direktor platforme SunContract ter izpostavil, da so izkoristili priložnost za osebno predstavitev projekta in načrtovanih inovacij tudi podpredsedniku Evropske komisije za energetsko unijo Marošu Šefčoviču.

Blockchain tehnologija – tehnologija prihodnosti tudi na področju energetike Nove tehnologije, omejenost določenih virov energije in trajnostno naravnano okolje prinašajo, skladno z Direktivo za obnovljive vire energije, korenite spremembe tudi na trg električne energije, v katerega je vpeto prav vsako gospodinjstvo, podjetje. Ključno je, da tehnologija potrošniku v vsakem trenutku omogoča pregled nad porabo, kar lahko pri potrošnikih vpliva na prilagoditev porabe električne energije. »Naša platforma z Blockchain tehnologijo omogoča razvoj progresivnih tehnologij, ki prinašajo popolnoma nove storitve pri trgovanju z električno energijo. Platforma, ki je zaživela v aprilu 2018, že danes ponuja to, kar želi doseči Direktiva za obnovljive vire energije, in sicer samooskrbne energetske skupnosti na lokalnem in državnem nivoju. Prav zato je zanimiva ne le za slovenske odjemalce, ampak širše. Gre za edinstveno rešitev na maloprodajnem trgu v svetovnem merilu, ki je rezultat domačega znanja,« je poudaril Gregor Novak ter dodal: »Prek platforme lahko trgujejo gospodinjstva in podjetja med seboj na način, da uporabniki sami določajo nakupno in prodajno ceno električne energije.«

Zadovoljni prvi slovenski uporabniki platforme, cilj je prodor na tuje trge Platforma je živa, saj jo razvijalci redno nadgrajujejo s ciljem ponuditi uporabnikom ne le cenovno ugodno, ampak tudi pozitivno uporabniško izkušnjo. Platforma ima trenutno za velikost povprečne slovenske vasi uporabnikov, cilj je do konca leta 2018 povečati število uporabnikov na nivo povprečnega slovenskega mesta. V prihodnje načrtujejo prodor tudi mednarodni energetski trg v EU in po svetu. Pogovori že potekajo.

Evropa vlaga v raziskovalne in inovacijske projekte, povezane z baterijami Hranilniki energije bodo imeli v prihodnosti pomembno vlogo pri zagotavljanju stabilnosti oskrbe oz. (nad)gradnji novih energetskih sistemov. Kako pomembne so rešitve na področju baterij, dokazuje tudi stališče Maroša Šefčoviča, podpredsednika Evropske komisije za energetsko unijo na dogodku, ki je pretekli konec tedna potekal v Nemčiji, Intersolar and Electrical Energy Storage Europe 2018 event, kjer je poudaril pomen raziskav in inovacij na tem področju. Platforma SunContract že danes podpira tudi trgovanje z energijo, shranjeno na baterijah.