23. julij 2018 - Ste vedeli, da zaradi goljufij in kraj zaposlenih ameriška podjetja vsako leto izgubijo 40 milijard dolarjev, posledično se zmanjša tudi ugled podjetja in skrha zaupanje med zaposlenimi? V Evropi so številke sicer občutno manjše, saj se zaradi zaostrenih gospodarskih razmer zaposleni bojijo, da bi izgubili službo, a vseeno se vodje zavedajo, da morajo situacijo vzeti resno. In tukaj nastopijo detektivi. Strokovnjaki, ki jutri, 24. julija, praznujejo mednarodni dan detektivov.

Večina si jih še vedno predstavlja kot preiskovalce v dolgih plaščih, ki s fotoaparatom, skriti v grmovju, oprezajo za nezvestimi partnerji, a v realnosti ima večina detektivov takšnih primerov zelo malo. Direktorica Detektivsko-varnostne agencije Bernarda Škrabar (na fotografiji), edina, ki pri nas v pretežno moški panogi daje poudarek na ženske kvote, pravi, da na tem področju praktično ne delajo. »Preiskovalci v filmih najzapletenejše primere rešijo v dobri uri, kar je daleč od realnega življenja. Detektivski filmi so polni akcije in adrenalina, a v realnosti sta bistveni orodji detektiva opazovanje in sledenje. Naše delo je sicer kdaj tudi akcijsko obarvano, a v prvi vrsti je to delo resno in odgovorno. Specializirani smo za preiskovanje negativnih dejanj v podjetjih, predvsem notranjih kraj in prevar. Med drugim se ukvarjamo tudi z izvajanjem alkotestov, kontrolo in nadzori bolniških dopustov, reševanjem odtekanja informacij iz podjetji, disciplinskimi kršitvami, lažnim prikazovanjem potnih stroškov, iskanjem piscev anonimnih besedil, zbiranjem dokaznega gradiva, iskanjem dolžnikov in preverjanjem njihovega premoženjskega stanja in vročitvami. Primeri, ki jih obravnavamo, so iz leta v leto bolj zapleteni in za njihovo uspešno reševanje potrebujemo vedno več znanja, ustrezne opreme in predvsem izkušenj,« razloži.

Mednarodni dan detektivov po vsem svetu praznujejo na rojstni dan prvega znanega zasebnega detektiva Eugèna Françoisa Vidocqa, ob tem pa želijo, da bi čim več ljudi spoznalo njihov poklic, saj bi ga s tem bolje razumeli. Tudi zato se bo Bernardi Škrabar, ki je bila zahvaljujoč širokemu spektru referenc in dolgoletnim detektivskim izkušnjam kot edini slovenski detektiv sprejeta tudi v mednarodno združenje detektivov INTELLNET, v petek, 27. julija, na strelišču pridružila televizijska voditeljica Oriana Girotto. Da bi spoznala delo detektiva, bo del dneva spremljala  direktorico Detektivsko-varnostne agencije.

»Veselim se že, da iz prve roke izvem, kako je videti detektiv v akciji,« je priznala. Nad tem, da bo svoje delo lahko predstavila drugim pa je navdušena tudi Bernarda Škrabar, ki pravi, da ljubi svoj poklic. »Intelekt in intuicija sta mi že kot otroku dobro služila. Vedno sem hotela priti do srži nečesa, vztrajam do konca, sem natančna, na trenutke skoraj preveč redoljubna, samosvoja in nepopustljiva. Zdi se mi, da imam dobro razvito intuicijo in socialni čut, kar je zelo pomembno za moj poklic. Verjamem, da je pravi detektiv tisti, ki zna prisluhniti ljudem,« meni detektivka Škrabar.

Za poklic detektiva se tudi pri nas odloča vedno več ljudi. Pred sedmimi leti (leta 2011) smo imeli v Sloveniji 81 detektivov, od tega kar 65 moških in 16 žensk. Letošnje leto pa je detektivov 90. Tudi njihov delež po spolu se je močno spremenil – moških, ki opravljajo ta poklic, je 58, žensk pa 32. Med detektivi je tudi vse več primerov mednarodnega sodelovanja. »Detektivi za uspešno opravljeno delo vedno potrebujemo zadostno količino ustrezno zbranih informacij in v vsakem preiskovanju ključno vlogo odigra tudi široka mreža poznanstev,« za konec še doda direktorica Detektivsko-varnostne agencije Bernarda Škrabar.

Več informacij

Priložena zvočna izjava: Direktorica Detektivsko-varnostne agencije Bernarda Škrabar o delu detektivov.

Foto: Barbara Reya