24. oktober 2019 - Z ogorčenostjo, predvsem pa z zaskrbljenostjo spremljamo današnje medijske napovedi o morebitni menjavi uspešne uprave Petrola na čelu s Tomažem Berločnikom, ki je dosegla rekordne poslovne rezultate v zgodovini Petrola in v devetih letih zagotovila 1500 novih delovnih mest.

Z morebitnim rušenjem uspešnega vodstva, bi tisti, ki ga želijo odstaviti, oz. vladajoča politika posredno sporočili, da jim je malo mar za družbeno blaginjo in dobrobit največjega slovenskega podjetja, s tem pa za več kot 5.000 ljudi oziroma, da so jim pomembni le lastni, parcialni in politični interesi. Zato v Združenju Manager ostro nasprotujemo morebitni menjavi vodstva iz političnih razlogov, s tem pa tudi političnim igricam, ki prepogosto delajo škodo gospodarstvu in družbi.

Vodenje je odgovoren poklic. Ljudi, ki imajo znanje, sposobnosti in pogum za vodenje tako velikega poslovnega sistema, kot je Petrol, v Sloveniji ni veliko. Zato je potrebno upravljanje in vodenje takšnega podjetja izvajati s potrebno skrbnostjo in odgovornostjo.

Nenazadnje: kakšno sporočilo dajemo družbi, če ekipo, ki je podjetje povedla v rast in pomembno dvignila ustvarjeno dodano  vrednost, odstavljamo? V Združenju Manager opozarjamo na demonstracijski učinek takšne morebitne poteze in pričakujemo skrben razmislek pri odločanju ter upoštevanje gospodarskih in širše družbenih ciljev razvoja Slovenije. 

Združenje Manager je letos priznanje Manager leta podelilo mag. Tomažu Berločniku zato, ker je od leta 2011 uspešno preobrazil Petrol, ki danes ni več le naftni trgovec, ampak družba, ki razvija rešitve in postavlja nove trende na področju energetike, trgovine in mobilnosti. To mu je uspelo z opolnomočenjem zaposlenih, ki med njegovimi najmočnejšimi točkami izpostavljajo vizionarstvo in težnjo k napredku, pogum in odprtost ter predanost in vztrajnost. Zavzetost zaposlenih se redno dviguje, kar potrjujejo njihove redne letne raziskave.

V osmih letih je Tomaž Berločnik z ekipo povečal čiste prihodke od prodaje za 92 odstotkov. Leto 2018 je bilo celo najboljše poslovno leto v zgodovini Petrola, saj je imela skupina 5,4 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 20 odstotkov več kot leto prej, za 13 odstotkov višji čisti poslovni izid, in sicer v višini 91,8 milijona evrov, EBITDA je bila 171,5 milijona evrov, dodana vrednost na zaposlenega pa 63.800 evrov, kar je 43 odstotkov več od povprečja slovenskega gospodarstva.

Zaradi naštetega upamo, da bo prevladal glas razuma in bodo interesi podjetja ter njegovih zaposlenih pomembnejši od interesa vladajoče politike.

Foto: Shutterstock


Nazaj