Kljub trenutni situaciji je Skupina Kofola uspela obdržati oba ključna kazalnika na enaki ravni kot lani. Prihodki so bili le za 0,1 % nižji, EBITDA pa je celo zrasel za 0,6 %. Kofola je dosegla odličen rezultat kljub zapletom, ki so jih povzročili ukrepi proti širjenju epidemije COVID-19 na vseh tržiščih, kjer Skupina deluje, in so močno vplivali na celotno pijačarsko industrijo. Vodstvo Skupine navaja, da je družba na prihodnje mesece dobro pripravljena, tudi v primeru počasnega gospodarskega okrevanja.

"Dobri rezultati v prvem četrtletju so posledica več dejavnikov," pravi Jannis Samaras, generalni direktor skupine Kofola, in nadaljuje: "Ob močni rasti na začetku leta so bile razmere na trgu za nas ugodne. Vendar nam je pomagalo tudi delo, ki smo ga v Kofoli opravili v preteklih letih. Kofola je vedno gradila na močnih lokalnih blagovnih znamkah, zvestih kupcih in predanih zaposlenih. V preteklih letih smo veliko sredstev in energije vlagali tudi v diverzifikacijo našega portfelja za lažje premagovanje nihanj v posameznih tržnih segmentih. Poleg tega so nas vse prejšnje krize naučile pozorno poslušati in nemudoma reagirati na spremembe v vedenju strank. "

Tako kot v prejšnjih četrtletjih je Adriatic regija letos nadaljevala z močno rastjo. Prihodki te regije so narasli za 0,9 %, kar je delno nadomestilo za 0,8 % manjše prihodke na češkoslovaškem trgu. Uspešne blagovne znamke v tem obdobju so bile Jupí sirupi, energetske pijače Semtex in celoten vodni portfelj skupine Kofola – zlasti izvirska voda Rajec na Češkem in Slovaškem ter mineralni vodi Radenska in Studenac v Adriatic regiji. To je bil dober začetek tudi za mineralno vodo Klaštorná Kalcia, ki so jo po uspehu na Slovaškem z letošnjim letom predstavili tudi češkim kupcem. Nenazadnje se je Skupini obrestovala tudi naložba v zeliščne čajne mešanice blagovne znamke Leros, katerih prodaja je spodbudno rasla predvsem v lekarnah.

Mineralni vodi Korunní in Ondrášovka, ki sta postali del portfelja Skupine aprila 2020, sta v prvem četrtletju letošnjega leta poslovali dobro in beležili dvomestno rast. Naslednji cilj Skupine je izkoristiti potencial teh tradicionalnih mineralnih voda in jih z drugim četrtletjem ustrezno vključiti v Skupino.

Po drugi strani nekaj slabih novic prihaja iz segmenta HoReCa, kjer ima skupina Kofola v zadnjih letih zelo močen položaj. V povezavi s tem so trenutno v pripravi aktivnosti, ki bo ob sproščanju ukrepov za preprečevanje epidemije COVID gostinskim lokalom pomagale pri ponovnem oživljanju tega segmenta. Kofola je sodelovala tudi v pobudi "Reši lokal" na češkem in slovaškem trgu, v Sloveniji pa je v oporo gostincem lansirala akcijo #ZASKUPAJ. Omejitve zaradi pojava novega koronavirusa so imele največji vpliv na blagovno znamko UGO, ki vključuje 79 lokalov »Fresh&Herbs«, ki so bili v veliki večini več kot dva meseca popolnoma zaprti.

O pričakovanjih za prihodnost Jannis Samaras pravi: "Seveda ne vemo, kaj bodo prinesli prihodnji meseci, vendar verjamemo, da se lahko z novo realnostjo dobro spopadamo, saj smo doslej naredili vse, kar je v naših močeh. Zahvaljujoč novo sprejetim varčevalnim ukrepom, močnemu letu 2019 in uspešnemu začetku letošnjega leta, imamo tudi ustrezno finančno zaledje. To pomeni, da smo pripravljeni ne le na kritično drugo četrtletje, temveč tudi na možnost počasnega gospodarskega okrevanja. Verjamemo pa, da je najhujše za nami in da bomo v prihodnjih mesecih vsi skupaj lažje zadihali."


Nazaj