11. maja 2020 – V Sloveniji po prvomajskih praznikih spet oživljamo del trgovskih in drugih storitev, ki potekajo izven spleta. Vsekakor splet danes igra veliko vlogo pri poslovanju tako fizičnih kot spletnih trgovin, zato mora postati njihov zaveznik ne glede na vrsto poslovanja.

Koronavirus: znanilec in ne vzrok trenutnih trendov
Tudi pred pojavom novega koronavirusa so bile napovedi svetovnih trendov spletnega v primerjavi s »tradicionalnim« nakupovanjem močno v prid prvega, saj naj bi se leta 2040 po nekaterih napovedih kar 95 % vseh nakupov v nekaterih delih sveta opravilo na spletu. Navedeni trend nekateri označujejo celo za apokalipso tradicionalnega trgovanja, saj naj bi se zaradi prevlade spletnega nakupovanja zaprle številne fizične trgovine ali vsaj korenito spremenile svoje poslovanje. Novi koronavirus je te trende le bolj skristaliziral in morda pospešil tek dogodkov, ki se je odvijal že pred njim. Trgovci in ponudniki storitev, ki delujejo v fizičnem svetu, pa morajo vsekakor izkoristiti priložnosti, ki jim jih pri trženju njihovih storitev lahko ponudi splet.

Bistvena je dobra spletna vidljivost
Če sodobnega potrošnika nekaj zanima, pričakuje takojšnjo odzivnost, k čemur lahko prištejemo tudi to, da so iskane informacije o trgovini vključno z njeno lokacijo in odpiralnimi časi na dosegu roke. Tovrstni podatki igrajo veliko vlogo tako pri ohranjanju obstoječih kot pridobivanju novih strank. Zato je odlična ideja vključitev vaše trgovine v mobilne plačilne aplikacije – s tem namreč pridobite dodatno brezplačno oglaševanje njihovim uporabnikom.

Kaj se lahko naučimo od nakupovanja mlajših generacij
Nove tehnologije ter ekonomske in druge posledice različnih pojavov, kot je novi koronavirus, prinašajo spremembe še hitreje, kot smo pričakovali. Od mlajših generacij, na primer milenijcev, se lahko marsičesa naučimo ne le na tehnološkem področju, temveč tudi od njihovega dojemanja sveta. Zaradi hitrega razvoja dogodkov so v življenju doživeli že precej sprememb; to velja tako za svet zaposlovanja kot gospodarstva in investicij; zavedajo se, da je na vseh navedenih področjih ključna prilagodljivost, zato pogosto tudi kombinirajo najrazličnejše priložnosti. Digitalni svet je osrednji del njihovega vsakdanjika, zato so naklonjeni tudi spletnemu poslovanju in digitalnim valutam.

Kako povečati spletno vidljivost fizične trgovine
· razmislite o tem, ali bi fizični dejavnosti ali trgovini lahko dodali še spletno (npr. prodajo izdelkov);
· redno posodabljajte družbene medije; raziskave kažejo, da imajo trgovine z družbenimi mediji lahko kar 32 % več prometa od tistih, ki na njih niso prisotne:
· dodajte novo možnost plačevanja; s tem lahko pridobite nove stranke, postanete pa tudi vidnejši na spletu;
· uporabniki spletnih strani in družbenih medijev so zelo naklonjeni vizualnim vsebinam: verjetnost deljenja je večja, v primeru videov pa se organski promet lahko poveča tudi za 157 %.

V podjetju Eligma smo razvili GoCrypto, rešitev, ki fizičnim in spletnim trgovinam omogoča sprejemanje plačil nove generacije – kriptovalut. Trgovinam na ta način omogočamo dostop do kar 10 milijonov uporabnikov kripto denarnic. Vaša trgovina je objavljena na naših družbenih medijih, v kripto denarnici Elly in na spletni strani GoCrypto.com. Trgovinam in ponudnikom storitev s sistemom Gocrypto občasno pomagamo doseči večjo prepoznavnost tudi z brezplačnimi promocijskimi videi. V Sloveniji sistem GoCrypto sprejema več kot 900 trgovcev in ponudnikov storitev, med drugim Burger King, Tuševi supermarketi, A1, prodajalne Žita, Big Bang, skupina Kaval Group, hotel Four Points by Sheraton in številni drugi.


Nazaj