Ljubljana, 7. avgust 2019 – Mastercard je sporočil, da je sklenil sporazum o prevzemu večinskega deleža poslovnih storitev podjetja Nets, vodilnega evropskega ponudnika na področju plačilnih tehnologij, v vrednosti 2,85 milijarde EUR (okoli 3,19 milijarde USD).

Prevzem obsega klirinške storitve in storitve takojšnjega plačila ter rešitve za e-obračunavanje oddelka Nets za poslovne storitve. Tehnologija in osebje Nets dodatno krepijo zmogljivosti družbe Mastercard na področju transakcij iz računa na račun (A2A). Po zaključenem prevzemu bo Mastercard ponudba na področju plačil v realnem času najboljša v razredu ter bo zagotavljala neprekosljive zmogljivosti na treh glavnih področjih:
- Infrastruktura – prevzem dopolnjuje obstoječe tehnologije podjetja Mastercard, naslavlja potrebe širše baze kupcev ter izkorišča dodelana, izjemno razširljiva in prilagodljiva sredstva podjetja, ki jih je enostavno namestiti
- Aplikacije za pomoč končnim uporabnikom – plačilo računov in storitve odprtega bančništva, bodo dostopne še hitreje in v večjem obsegu
- Storitve z dodano vrednostjo – analiza podatkov in zaščita pred goljufijami

»Globalne priložnosti za plačila v realnem času naraščajo vse hitreje,« je dejal Michael Miebach, direktor za področje izdelkov in inovacij pri družbi Mastercard. »Ta nakup krepi naš edinstven položaj ponudnika rešitve 'vse na enem mestu' za vse plačilne potrebe bank, trgovcev ali vlad. V povezavi z obstoječimi sredstvi Mastercard, kot so Vocalink, Transfast in Transactis, tako ponujamo resnično raznovrstne plačilne zmogljivosti, inovacije in strokovno znanje v realnem času.«

V zadnjih letih je Mastercard razvil in pridobil zavidanja vreden komplet zmogljivosti za naslavljanje poslovnih priložnosti na področjih B2B, P2M in P2P. V povezavi z že obstoječimi karticami, Mastercard svojim strankam zagotavlja edinstveno in zmogljivo storitev, ki obsega različne plačilne toke ter naslavlja potrebe podjetij, vlad in potrošnikov. Prednosti za gospodarstvo so višja hitrost plačil, medtem ko lahko banke podjetjem in potrošnikom ponujajo nove, varne in preproste aplikacije ter storitve.

»Smo večtirno podjetje in ta prevzem še dodatno dokazuje ustreznost naše strategije, s katero ostajamo korak pred spreminjajočim se okoljem in obenem ponujamo dejansko izbiro za banke, podjetja in potrošnike,« je dodal Miebach.

Prevzem večinskega deleža poslovnih storitev podjetja Nets dodaja novo globino in obseg Mastercard tehnologijam Send in Transfast, ki zagotavljata čezmejna plačila z uporabo bančnih računov, mobilnih denarnic in kartic. Zmogljivosti in strokovno znanje podjetja Mastercard na področju A2A se tako širijo v celinsko Evropo ter podjetjem iz tega dela sveta omogočajo enake zmogljivosti, kot jih uživajo podjetja v Veliki Britaniji, Severni in Južni Ameriki, Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Prevzem obenem tudi dopolnjuje edinstvena tehnična sredstva in partnerje, ki jih je Mastercard pred kratkim pridobil s prevzemom podjetja Transactis.

Plačila v realnem času omogočajo pametnejšo in hitrejšo alternativo tradicionalnim avtomatiziranim klirinškim hišam, gotovini in čekom. Bankam pomagajo izboljšati učinkovitost poslovanja, strankam prinašajo boljšo uporabniško izkušnjo ter kakovost storitev ter hkrati nižajo stroške obravnave izjem. Prevzem storitev podjetja Nets predstavlja še en pomemben korak pri Mastercard strategiji, ki temelji na nedavnem partnerstvu s P27, za omogočanje plačil v realnem času in paketnih plačil za nordijske trge.

Oddelek za poslovne storitve podjetja Nets upravlja z vodenimi storitvami in licencami za programsko opremo na več evropskih trgih. Vzpostavil je tudi uveljavljeno in zelo uspešno storitev plačevanja računov na Norveškem in Danskem, ki temelji na regionalni inovacijski dediščini podjetja in njegovi novi rešitvi za odprto bančništvo za banke, finančna tehnološka podjetja ter zunanje obdelovalce. Mastercard s prevzemom podjetja podpira in krepi poslovanje ter prinaša dodaten poudarek glede inovacij za stranke v nordijski regiji.

»V preteklih petih letih je Nets ustvaril trdno platformo za plačila iz računa na račun in tudi priložnosti za globalno rast. Vendar pa za popoln izkoristek svojega potenciala za rast na mednarodnem trgu, ki presega trenutni odtis podjetja, Nets potrebuje zmogljivosti in sredstva vodilnega in uveljavljenega svetovnega ponudnika,« je dejal Bo Nilsson, izvršni direktor skupine Nets. »S svojimi viri in globalnim dosegom Mastercard zaseda edinstveni položaj za omogočanje doseganja potenciala podjetja Nets na področju plačil iz računa na račun,« je dodal Nilsson.

Prevzem, ki se bo po pričakovanjih zaključil v prvi polovici leta 2020, je podvržen odobritvi s strani regulatorjev in ostalim običajnim pogojem sklepanja sporazumov. Mastercard pričakuje, da bo prevzem prinesel korekturne posledice vsaj še 24 mesecev po njegovem zaključku, predvsem v zvezi z računovodskimi stroški in stroški, povezanimi z integracijo.


Nazaj