Ljubljana, 25. julij 2019 – Mastercard in SumUp sta danes oznanila novo partnerstvo, katerega cilj je povečati število lokacij, ki sprejemajo elektronska plačila v 27 evropskih državah. V naslednjih petih letih bosta Mastercard in SumUp omogočila uporabo kartic za transakcije z več milijoni mikro, malih in srednje-velikih podjetij (MSME) po celotni Evropi.

Mikro, malim in srednje velikim podjetjem bo partnerstvo omogočilo elektronsko plačevanje z uporabo SumUp čitalnikov kartic, kartic in ustrezno opremljenih digitalnih naprav, kot so pametni telefoni, pametne ure ali zapestnice. V svetu, kjer potrošniki pričakujejo izbiro in priročnost, bo partnerstvo malim podjetjem omogočilo bolje izpolnjevati potrebe svojih strank, ki bodo lahko uporabile svoj priljubljeni način plačila.

Jason Lane, izvršni podpredsednik za razvoj trga v Evropi, je dejal: »Presrečni smo, da smo vzpostavili partnerstvo s SumUp, inovativnim in vodilnim podjetjem pri zagotavljanju plačilnih naprav za majhna podjetja. To partnerstvo bo bistveno razširilo in pospešilo dostopnost elektronskih plačil v Evropi. Mikro, mala in srednje velika podjetja predstavljajo hrbtenico evropskega gospodarstva in ta pobuda jim bo pomagala bolje izpolnjevati potrebe svojih strank, ki bodo tako pridobile resnično izbiro glede načina plačevanja. Veselim se nadaljnjega razvoja tega partnerstva v prihodnosti.«

Gotovina še vedno predstavlja pomemben delež plačil v večjem delu Evrope, zlasti pri plačilih manjše vrednosti in pri transakcijah z malimi podjetji. Vendar pa gotovina še nadalje predstavlja neučinkovito in negotovo plačilno sredstvo. Skriti stroški za majhna podjetja so lahko precejšnji in med drugim vključujejo stroške prevoza, vprašanja glede zagotavljanja varnosti, dolgotrajno štetje denarja, poračunavanje ali goljufije ter ponarejene bankovce – poslovanje z gotovino resnično prinaša številne pomanjkljivosti. Mastercard in SumUp sta malim podjetjem zavezana pomagati pri premagovanju teh izzivov in zagotavljanju varnejših, lažjih in ugodnejših plačil z uporabo enostavnih in učinkovitih plačilnih rešitev. Inovativni pristop podjetja SumUp do mikro prodajnih točk (mPOS) in osredotočenost družbe Mastercard na ustvarjanje okolja, v katerem lahko takšne rešitve uspevajo, pomenita, da sta podjetji ustrezno postavljeni za doseganje tega cilja.

Sprejemanje elektronskih plačil lahko prinese tudi dodatne koristi. Uporaba elektronskega plačevanja dokazano pospešuje prodajo ter tako izboljša poslovne rezultate podjetja. Podatki podjetja SumUp razkrivajo, da lahko majhna podjetja z uvedbo plačil s karticami dosežejo do 60-odstotno rast. Podatki podjetja Mastercard medtem kažejo, da podjetja, ki uvedejo plačevanje s karticami, običajno dosežejo med 10 in 15-odstotno povečanje povprečne višine transakcij, posledica dejstva, da potrošniki niso več omejeni s količino gotovine v svojem žepu. Ta prednost pride še posebej do izraza za lastnike manjših podeželskih trgovin, kjer je dostop do gotovine in bankomatov lahko omejen. Elektronska plačila pa obenem spodbujajo denarni tok, omogočajo pravočasno odobritev sredstev z jamstvom za plačilo in odpravijo potrebo po izterjevanju neplačanih računov in dolgov.

Marcel Schneider, direktor SumUp za komunikacije in izvršni podpredsednik za Evropo je dodal: »Pri sprejemanju plačilnih kartic obstaja vrzel, ki jo je povzročilo pomanjkanje interesa tradicionalnih ponudnikov plačil za omogočanje takih storitev malim podjetjem. 10 % prebivalstva kjerkoli v Evropi bi moralo omogočati plačevanje z uporabo kartic, a ta delež znaša le 1 %. To vrzel želita s svojim partnerstvom zapolniti SumUp in Mastercard.«

Z uporabo plačilnega terminala podjetja SumUp se lahko lastniki malih podjetij osredotočijo na poslovanje, saj imajo tako na voljo način plačevanja, ki podpira rast njihovega poslovanja. To partnerstvo predstavlja dodaten primer zavezanosti podjetij Mastercard in SumUp k večji finančni vključenosti, ki bo v formalno ekonomijo prvič pripeljala na milijone mikro podjetij.

Več informacij


Nazaj