Waterloo, 6. junij 2018 – Mastercard je oznanil novo vrsto storitev, ki bodo pripomogle k preobrazbi v industriji, kjer se partnerji že pripravljajo izkoristiti novo direktivo PSD2. Zaupanje in varnost sta temeljni vrednoti v ekosistemu odprtega bančništva, zato bodo nove storitve podjetja Mastercard bankam in zunanjim ponudnikom olajšale sodelovanje in omogočile razcvet odprtega bančništva.

Z odpiranjem finančnih podatkov bodo zaupanja vredne tretje osebe dobile dostop do podatkov, ki jih hranijo banke. To bo ne samo omogočilo tretjim osebam in uveljavljenim bankam, da nudijo izboljšane in prilagojene izdelke in storitve, temveč jim bodo omogočile tudi, da v nekaterih primerih uvedejo plačila v imenu podjetja ali potrošnika.

Medtem ko lahko industrija preoblikuje potencial, da popolnoma spremeni, kako potrošniki in podjetja komunicirajo s finančnimi storitvami, bo Mastercardova nova ponudba storitev prinesla praktične odgovore na resnične izzive, ki tvegajo zaviranje odprtega bančništva pri doseganju vsega svojega potenciala.

- Ustvarili bodo vseevropski seznam zunanjih ponudnikov, ki bo pomagal bankam zagotoviti, da so osebe, ki iščejo dostop do strankinega računa, verodostojne.
- Nove storitve bodo vključevale tudi prefinjeno storitev za odkrivanje goljufij (razvita na podlagi obširnih varnostnih rešitev podjetja Mastercard), kar bo omogočilo bankam boljšo oceno tveganja, povezanega z določeno tretjo osebo.  
- Nudili bodo tudi poseben mehanizem za reševanje nesoglasij, ki zajema jasno določen seznam pravil in komunikacijsko platformo na podlagi obširnih izkušenj reševanja sporov v današnji industriji plačilnih kartic.
- Vodili bodo tudi komunikacijsko središče, ki bodo pomagalo tretjim osebam vzpostaviti in voditi komunikacijo z bankami.

Ta sklop storitev bo prispeval k grajenju zaupanja v novem ekosistemu odprtega bančništva med potrošniki, bankami, prodajalci in tretjimi osebami, hkrati pa pomagal poenostaviti interakcije med njimi.

»Menimo, da te storitve nagovarjajo obstoječe ovire pri ustvarjanju živahnega in uspešnega bančnega ekosistema,« je dejal Jason Lane, izvršni podpredsednik tržnega razvoja za Evropo. »Zavedamo se, da se težave z zaupanjem pojavljajo na obeh straneh: po eni strani morajo imeti tretje osebe dostop do podatkov in infrastrukture, ki so pod nadzorom bank, po drugi strani pa morajo banke zaupati verodostojnosti tretjih strank, ki zahtevajo dostop do podatkov.«

»S temi rešitvami želimo pomiriti banke in tretje osebe, da lahko ti svoj čas in napor vlagajo tja, kjer lahko dodajo največ vrednosti – v ustvarjanje naprednih uporabniških izkušenj. Izziv ustvariti zaupanje pa ni edini: že zdaj izboljšujemo uporabniške izkušnje v okolju odprtega bančništva pri plačevanju in dostopu do podatkov, ki jih z razvojem ekosistema nameravamo uvesti v obliki novih storitev,« še dodaja.

Nove storitve podjetja Mastercard bodo najprej predstavljene v pilotnem obdobju v začetku leta 2019, prioritetno v Združenem kraljestvu in na Poljskem, kasneje pa na območju celotne Evrope.

Foto: MasterCard Europe