20. junij 2019 - Kaj lahko storite, če vam stranke iz tujih držav ne plačajo? Še pred nekaj leti bi se odgovor na to vprašanje glasil, da boste morali v izterjavo dolgov vložiti veliko truda in časa, po vsej verjetnosti pa na koncu ne bo uspeha.

»Včasih so bili postopki za mednarodno izterjavo dolgov zapleteni in zamudni. Najprej je bilo potrebno poiskati lokacijo dolžnika in lokalnega partnerja, ki bi lahko primer prevzel. Potem smo mu morali po pošti poslati celotno dokumentacijo, ki jo je bilo pred tem potrebno prevesti v lokalni jezik. Skratka, potrebnega je bilo veliko truda, uspeh pa ni bil zagotovljen,« opisuje Natalija Zupan (naslovna fotografija), direktorica podjetja EOS KSI, enega vodilnih podjetij za izterjavo dolgov v Sloveniji, ki je del skupine EOS. V zadnjih letih pa so se stvari precej spremenile. Povpraševanje za izterjavo mednarodnih dolgov se je bistveno povečalo. Sprva se je to najbolj pokazalo v B2B (prodaja poslovnim kupcem) sektorju, med drugim tudi pri mednarodnih transportnih podjetjih in trgovskih družbah, pri katerih je likvidnost v večjem delu odvisna tudi od izterjanih terjatev v tujini. Prav tako se je povečalo število primerov izterjave fizičnih oseb/potrošnikov. Eden od razlogov za to so vse številčnejše migracije ljudi. Tipičen primer tega je, ko se zaposleni po opravljenem delu vrnejo v domovino in za seboj pustijo neporavnane obveznosti za mobilne telefone ali neplačane račune za elektriko. Vprašanja, ki se porajajo ob tem, so, kam jim poslati opomin in kateri so naslednji koraki, ki jih lahko naredimo v matični državi, če ne prejmemo plačila.

Mednarodna izterjava – prek meja, brez meja
Izboljšale so se tehnološke možnosti za uveljavljanje hitrejših zakonitih zahtevkov za izterjavo na mednarodni ravni. »Danes lahko podjetja s pomočjo skupine EOS in njene svetovne partnerske mreže vložijo zahtevek za izterjavo dolgov v več kot 180 državah. Imamo več kot 80 partnerjev, nekateri izmed njih pa istočasno sodelujejo z več različnimi državami,« opisuje Natalija Zupan. Skupina EOS preko Globalne informacijske platforme omogoča, da lahko lokalni partnerji upnikov naložijo vse ustrezne informacije, ki jih potrebujemo pri izterjavi. Vse od zneska dolga in pripadajočih obresti, do naslova in celotne dokumentacije ter vseh računov in opominov. Mnogi EOS-ovi partnerji uporabljajo vmesnike, s katerimi neposredno povežejo platformo z lastnim sistemom izterjave, kar pomeni, da lahko stranke spremljajo potek posameznega primera v

realnem času. »Številni zunanji partnerji potrjujejo, da je ta platforma najbolj profesionalna od vseh, ki jih podjetja, ki se ukvarjajo z izterjavo dolgov, omogočajo,« pravi direktorica podjetja EOS KSI.

70.000 primerov v enem letu
Samo lani so EOS-ovi partnerji obravnavali 70.000 primerov mednarodnih terjatev po vsem svetu. Skupina EOS tudi svetuje in izobražuje svoje in zunanje partnerje, in sicer prek spletnih seminarjev, v sklopu delavnic, usposabljanj na terenu in srečanjih na dogodkih, kot je denimo letna konferenca Zveze evropskih nacionalnih združenj za izterjavo (FENCA).


Nazaj