Na IEDC – Poslovni šoli Bled je včeraj potekal tradicionalni Mednarodni Predsedniški forum, ki so se ga udeležili voditelji iz 18-ih držav. Forum sta otvorila mag. Zoran Poznič, minister za kulturo Republike Slovenije in prof. dr. Danica Purg, predsednica in dekanja IEDC-Poslovne šole Bled. Minister Zoran Poznič je v svojem uvodnem govoru poudaril pomen povezanosti znanosti in umetnosti in povedal, da mora Slovenija postati na področju umetne inteligence na samem vrhu.

Osrednji govorec na dogodku je bil dr. Dominique Turcq (naslovna fotografija), avtor uspešnice “Delo v post-digitalnem obdobju. Kakšno bo delo v letu 2030?” in svetovno znan strokovnjak za nevroznanost in umetno inteligenco, ki je predstavil izzive post-avtomatizirane prihodnosti, vpliv nevroznanosti in biologije na naše življenje in nujnost voditeljev da se pripravijo na takšne spremembe. Dr. Turcq opozarja, da je digitalizacija zdaj že naša »nova normalnost« in umetna inteligenca le orodje, ki nam olajša odločitve s pomočjo svojih predvidevanj. Pomembnejši vpliv v naslednjih desetletjih bosta na življenja in poslovanje imela nevroznanost in biologija. Nevroznanost bo prinesla številne spremembe na področju učenja, zbranosti in sprejemanja odločitev. Naši možgani so namreč organ, v katerem se oblikujejo kognitivne sposobnosti ljudi in vplivajo na kognitivno inteligentnost celotne organizacije. »Ali veste, da največji napredek v 20. stoletju ni bil telefon, nuklearna energija, letala ali internet, ampak  biologija. Brez cepiv in antibiotikov nas danes ne bi bilo 8 milijard, ampak le 2 in dobršen del naše populacije niti ne bi bilo rojene.« je pojasnil dr. Turcq. »Pojavile se bodo nove rastline in nove živali, imeli bomo nove načine zdravljenja s posegi v genetiko. Soočali se bomo s še večjimi nepravičnostmi, etičnimi, pravnimi in ekološkimi izzivi.«

Vse to bo vplivalo tudi na podjetja in predstavilo nove izzive voditeljem, ki bodo morali prilagoditi svoje delovanje na vseh področjih. Podjetja bodo morala ustvarjati nove vrednosti s pomočjo tehnologije in umetne inteligence.  Voditelji pa bodo morali biti manj tehnični in bolj človeški. Postali bodo prevajalci in obraz tehnologije s pomočjo katere bodo vodili svoje zaposlene v iskanje novih etičnih in družbeno odgovornih vrednosti. Najpomembnejša vloga voditeljev pa je, da v svetu, v katerem vsi želimo najti smisel in imeti čustveno izpolnjeno življenje, ustvarjajo pogoje za kreativno delo, dobro počutje in zaupanje znotraj svojih timov.  

Na forumu so o svojih izkušnjah in izzivih prihodnosti na področju vodenja razpravljali tudi ugledni mednarodni poslovni voditelji: Manfred Stern, regionalni vodja Yaskawe Europe, Nebojša Bjelotomić, generalni direktor, Saga New Frontier Group iz Srbije in Mark Pleško, ustanovitelj in direktor družbe Cosylab.

IEDC-Poslovna šola Bled, ki je bila ustanovljena pred 33. leti kot prva poslovna šola te vrste v srednji in vzhodni Evropi, je ena vodilnih mednarodnih institucij za razvoj menedžmenta v Evropi. Z zagotavljanjem inovativnega pristopa na področju razvoja menedžmenta slovenske in tuje voditelje ter poslovneže spodbuja k osvajanju znanj o novih in ustvarjalnejših načinih pri soočanju z izzivi vodenja.


Nazaj