Bled, 6. junij 2018 – Jutri in pojutrišnjem bo na Bledu tradicionalni Blejski vodni festival, na katerem bodo prisotni številni domači in tuji strokovnjaki s področja voda, predstavniki vladnih organizacij, gospodarstva, gostincev in umetnikov. Vrhunca prvega dne festivala bosta okrogla miza z naslovom Nove dimenzije vode in degustacija slovenskih voda.

Namen dogodka Blejski vodni festival je nagrajevati in povezati različne organizacije, mednarodne strokovnjake, aktiviste, filmske ustvarjalce, gospodarstvo, politiko, šole in širšo javnost. V okviru letošnjega dogodka bo nagrajenih več revolucionarnih izdelkov, dobrih idej ter primerov dobrih praks. Prijavitelji projektov se bodo potegovali za nagrade, kot so nagrada za najbolj drzen projekt v različnih kategorijah, nagrada za najboljši ekološki film pa tudi nagrado za najbolj okusno vodo v Sloveniji. Blejski vodni festival v sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo (SPZ) organizira tudi nagrado za naj podvodno ekološko akcijo.

Okrogla miza želi vodi dati konkretno zgodbo
Okrogla miza z naslovom Nove dimenzije vode bo vodi iz pipe dala konkretno zgodbo in jo povezala s hrano ter umetnostjo. O temu, kako Slovenija in tujina ceni vodo in kakšno ceno dejansko ima voda, se bodo na okrogli mizi pogovarjali dr. Peter Frantar (Agencija RS za okolje), Miha Murn (Atelje Art Murn International), Niko Slavinč (In Your Pocket) ter predstavniki gostinskih storitev.

»V Sloveniji imamo zelo kakovostno vodo, zato je pogosto ne znamo dovolj ceniti. Vodi, tudi tisti, ki teče iz naših pip, bi zato morali dati zgodbo, ki ji pripada,« meni Mario Gajić, organizator in ustanovitelj neprofitne organizacije Bled Water Festival.

Degustacija slovenskih voda
Svečani otvoritvi dogodka bo sledila degustacija vode. Organizatorji bodo zagotovili preizkušanje vode iz desetih vplivnih in visoko ocenjenih slovenskih restavracij iz različnih regij v Sloveniji. Najboljši slovenski vodni vir bo nagrajen, saj bo poleg degustacije potekalo tudi ocenjevanje – voda z največ prejetimi glasovi udeležencev bo razglašena za Najbolj okusno vodo leta 2018.

Več informacij