Ljubljana, 29. junij 2018 – Danes, ob 17. uri se bodo v Centru Inovativnega Podjetništva v Ljubljani javnosti prvič predstavila mladinska podjetja, ki so svojo pot začela pod okriljem Ustvarjalnika. Večina izmed njih svoje produkte že uspešno ponuja na tujih trgih. Mednarodna komisija vlagateljev pa bo izbrala »Naj mladinski startup 2018«.

»Ne bojim se prihodnosti, ker si jo bom ustvarila sama« je po zmagi na lanskem tekmovanju za naj mladinski startup povedala Sara Hrašar, ki zdaj študira na Univerzi Watson, eni najbolj cenjenih podjetniških univerz v Združenih državah Amerike. Devet inovativnih podjetij najstnikov z obeh strani oceana bo postavilo ogledalo tistim, ki govorijo o izgubljenih milenijcih.

Podobna miselnost je skupna devetim najbolj izstopajočim najstniškim ekipam, ki bodo svoja uspešna podjetja predstavile na tradicionalni konferenci Ustvarjalnika ob koncu šolskega leta. Povsem upravičeno, saj je večina od njih razvila inovativne produkte ter uspešno pričela s prodajo. Konferenca se zaključuje z izborom naj mladinskega startupa 2018, a organizatorji poudarjajo, da je bolj pomembno sporočilo zelo uspešnih podjetniških idej, ki se predstavljajo.

»Čisto vse produkte, ki se bodo predstavili danes, si brez težav predstavljam na prodajnih policah. Nekateri sklepajo posle, ki so zagotovo odskočna deska do zelo uspešnih podjetij,« pojasnjuje Matija Goljar, ustanovitelj Ustvarjalnika. Dodaja, da je to najboljši dokaz, da moramo verjeti v sposobnosti generacije, ki trenutno odrašča, saj si »nekdo, ki se ta hip pogaja za milijonsko distribucijsko pogodbo, pač ne zasluži nalepke izgubljen najstnik!«

Namen konference je, da se podjetniške zgodbe mladih predstavijo kot pozitiven zgled in alternativa prepričanju, da je vsaka naslednja generacija slabša. Inovativnosti in znanj mladim ne manjka. V kolikor so deležni ustrezne opore in podpore, bo večina svoje ideje tudi uresničila.

Fundacija za ustvarjalne mlade
Ustvarjalnik bo na dogodku predstavil Fundacijo za Ustvarjalne mlade, ki jo ustanavlja skupaj s skupino najbolj uglednih slovenskih podjetij. Njen namen bo štipendirati in mentorsko podpirati mlade, ki se ukvarjajo z izstopajočimi obšolskimi projekti. Ob začetku prihajajočega šolskega leta bo podelila prvih deset štipendij za tiste, ki si jih bodo najbolj želeli uresničiti.

Podjetja, ki se bodo predstavila na Ustvarjalnikovi konferenci:
DEAR COLLEGE (ZDA) – Izobraževalna platforma kot alternativa univerzam
LED (HUN) – Z upravljanjem oprimkov prek telefona do pametne plezalne stene
HESTIJA (SLO) – Srednješolska avtorica štirih literarnih del ustanovila založbo za mlade
grEAT (HUN) –  Skener deklaracij, ki v infografiki prikaže sestavine prehranskega izdelka
LAY OF THE LAND (ZDA) – Opolnomočenje domačih obrtnikov skozi 3d tiskanje
SKILER (SLO) – Naprava, ki ljudem z Downovim sindromom omogoča smučanje
SHARE ONE LOVE (ZDA) – Agencija za zaposlovanje mladih, ki so zapustili zapor
PROTOCAMEL (SLO) – Prehranska dopolnila za povečanje hitrosti dirkalnih kamel

Govorniki:
GEORGE DERISO, Apple, Gartner, Unreasonable Institute
PRIMOŽ ZUPAN, mBills, Halcom
JENNA O'BRIEN, Watson University

Ustvarjalnik mlade uči, kako se preživljati z delom, ki jih veseli. Skozi enoletni program podjetniških krožkov srednješolcem pomagamo, da izpeljejo svoj prvi projekt. Na tak način pridobijo znanja, veščine in poznanstva, ter izkušnjo zaradi katere lahko to storijo tudi v bodoče. S tem jih pripravlja na prihodnost. Vizija Ustvarjalnika je svet, v katerem nihče ni omejen s svojimi okoliščinami, ker si zna priložnosti ustvariti sam.

POVEZAVA DO LIVESTREAMA