Potem ko je lani najvišja Novartisova znanstvena nagrada prvič romala v Slovenijo, je letos to prestižno priznanje, ki ga Novartis podeljuje za izstopajoče in trajne znanstvene dosežke na področju raziskav in razvoja, ponovno prejel Lekov znanstvenik. Dr. Matej Horvat, vodja prediktivne analitike in modeliranja iz Razvoja bioloških zdravil Mengeš, je prejel najvišje Novartisovo znanstveno priznanje za uglednega znanstvenika (Distinguished Scientist Award). Poleg tega so nagrado za vodilne znanstvenike (Leading Scientist Award) prejeli še dr. Ivana Gazić Smilović, Andrej Bastarda in dr. Damjan Šterk, raziskovalci iz Razvojnega centra Slovenija.

Dr. Matej Horvat je prejel najvišje Novartisovo znanstveno priznanje za svoj prispevek na področju razvoja in proizvodnje bioloških in klasičnih zdravil. Uvedel je številne nove pristope, ki so Novartisu prinesli pomembne prednosti v procesih razvoja in proizvodnje zdravil ter so prepoznani tudi v širši znanstveni javnosti. Dr. Horvat je v Novartisu deloval kot pionir na področju podatkovnih znanosti, prediktivne analitike, računskega modeliranja ter razvoja in implementacije aplikacij za upravljanje z znanstvenimi podatki. Je glavni avtor metodologije »Quality by Design« (QbD) za razvoj generičnih zdravil, ki je bila prevzeta tudi v drugih enotah Novartisa in bila prav tako eksterno prepoznana kot vrhunski znanstveni dosežek. Njegovi prispevki na področju tehničnega in kliničnega razvoja podobnih bioloških zdravil so bili večkrat ključni pri odobritvi teh kompleksnih zdravil. Matej je eden izmed vodilnih Novartisovih sodelavcev, ki so sodelovali v diskusiji z ameriško Agencijo za hrano in zdravila (FDA) glede kriterijev za analitsko podobnost podobnih bioloških zdravil.

»Počutim se izredno počaščeno, da sem bil izbran v ta ekskluzivni krog. Ko sem se zaposlil v Leku, nisem bil popolnoma prepričan, ali mi bo to delo ustrezalo, saj sem pred tem delal na področju eksperimentalne fizike osnovnih delcev. Zame je bila to velika sprememba, tako na področju kot v načinu dela. A ker rad sprejemam izzive, sploh če so znanstvene narave, sem se hitro odločil, da se bom posvetil novim izzivom s prav takšno vnemo, kot sem se posvetil izzivom pred tem. Priznanje je zame dokaz, da delam dobro in da delam prave stvari. To ne velja samo zame, temveč za ves moj tim v prediktivni analitiki. Tam smo vsi na nek način vizionarji z visokimi kompetencami, v celoti predani iskanju inovativnih rešitev za naše podjetje. Imamo veliko idej in komaj čakamo, da dokažemo njihovo vrednost,« je povedal dr. Matej Horvat.

Dr. Ivana Gazić Smilović, Andrej Bastarda in dr. Damjan Šterk so prejeli Novartisovo znanstveno nagrado za izjemen prispevek k uspešnemu razvoju treh kompleksnih železovih zdravil, pomembnih za Sandozov portfelj. Za uspešen razvoj zdravil je bil njihov prispevek ključen predvsem z vidika sinteze in analitike. Njihovo delo na področju fizikalno-kemijske karakterizacije in testiranja tako zdravilne učinkovine kot zdravila ter njihova izjemna sposobnost inovativnega razmišljanja in interpretacije podatkov je pomembno doprineslo k uspešnemu razvoju. Vsi trije nagrajenci so priznani strokovnjaki na področju organske sinteze in analitičnih raziskav, lastniki patentov ter avtorji številnih znanstvenih člankov.

»Sem zelo vesela in ponosna, da je Novartis prepoznal in nagradil naš tim za dosežke pri razvoju kompleksnih železovih zdravil. Razvoj takšnih zdravil predstavlja veliki izziv za vsa vključena področja, saj na končni izdelek vpliva veliko različnih dejavnikov. Bilo je zelo zanimivo, do zadnjega dne tudi razburljivo in zelo sem ponosna na vse naše sodelavce, ki so bili vključeni v razvoj. Brez skupnih prizadevanj, izjemnega tima in dobre komunikacije bi bilo nemogoče razviti takšna zdravila,« je povedala dr. Ivana Gazić Smilović, raziskovalka v Razvojnem centru Slovenija.

Opis naslovne fotografije
- Dr. Matej Horvat (skrajno levo), vodja prediktivne analitike in modeliranja iz Razvoja bioloških zdravil Mengeš, je prejel najvišje Novartisovo znanstveno priznanje za uglednega znanstvenika (Distinguished Scientist Award).
- Dr. Damjan Šterk, dr. Ivana Gazić Smilović in Andrej Bastarda, raziskovalci iz Razvojnega centra Slovenija, so prejeli Novartisovo nagrado za vodilne znanstvenike (Leading Scientist Award).


Nazaj