Briarcliff Manor, NY, ZDA in Bled, Slovenija, 25. oktober – Na IEDC – Poslovni šoli Bled se je zaključila konferenca „Odgovorno voditeljstvo v rastočih gospodarstvih“, na kateri so se zbrali najvplivnejši raziskovalci s področja managementa iz 45 držav. IEDC – Poslovna šola Bled je dogodek organizirala pod pokroviteljstvom največjega svetovnega združenja profesorjev menedžmenta, Academy of Management. Osrednja tema konference je bila pomembnost odgovornega voditeljstva v kontekstu hitro spreminjajočega se sveta, zlasti v rastočih gospodarstvih.

"Zelo smo počaščeni, da smo lahko organizirali konferenco Academy of Manangement na IEDC – Poslovni šoli Bled. To je izjemen dosežek, saj je to druga konferenca, ki jo je AOM organiziral izven Združenih držav Amerike in smo ja zdaj prvič gostili v Evropi. Naša šola je bila izbrana med 38 kandidati, univerzami na svetu!," je o konferenci povedala prof. dr. Danica Purg, dekanja in predsednica IEDC - Poslovne šole Bled in predsednica združenja CEEMAN. "Na konferenci smo raziskovali različne načine s pomočjo katerih lahko akademski svet, ki se osredotoča na razvoj voditeljstva, sodeluje s podjetji, politiki, nevladnimi organizacijami, mediji in drugimi zainteresiranimi stranmi za bolj odgovorno voditeljstvo in trajnostne inovacije. S pomočjo iniciativ kot je CEEMAN Manifesto se zavzemamo za razvoj odgovornih voditeljev in za njih izvajamo relevantne raziskave."

Na konferenci sta pomembnost sprejemanja odgovornosti na področju  študijskih raziskav predstavila tudi dva svetovno priznana akademika prof. Anne Tsui iz Univerze Notre Dame, ZDA in prof. Peter McKiernan iz Univerze Strathclyde, Škotska, ustanovna člana gibanja »Responsible Research in Business and Management«, ki ima vizijo, da bodo leta 2030 vse poslovne šole na svetu cenjene zaradi njihovega prispevka k družbeni blaginji.

V svojem nagovoru je prof. McKiernan podal ostro kritiko trenutnemu stanju na področju raziskav: »Koliko poslovnih raziskav se ukvarja z izzivi 21. stoletja, kot so umetna inteligenca, tehnologija, prihodnost dela? Zelo malo. Ali veste, da 780 šol, ki ima akreditacijo AACSB letno porabi skoraj 4 milijarde dolarjev za izvedbo raziskav, ki pogosto niso relevantne? Prišel je čas za spremembe, zato moramo postati odgovornejši in dati svoj prispevek družbi s pomočjo kredibilnih in uporabnih raziskav.«

Številni profesorji, strokovnjaki in doktorski študenti so na konferenci predstavili svoje znanstvene prispevke o odgovornem voditeljstvu v rastočih družbah. Med udeleženci so bili tudi uredniki šestih najbolj cenjenih revij Academy of Management (AMD, AMJ, AMLE, AMP, ANNALS, AMR), ki redno objavljajo izjemne študije s področja menedžmenta. Leta 2017 je bil v reviji Academy of Management Review objavljen članek o IEDC-Poslovni šoli Bled: Why Art in Management Education? Questioning Meaning, avtorjev prof. Danice Purg dr. Iana Sutherlanda.

O odgovornem voditeljstvu in nujnosti sprememb na področju trajnostnega razvoja so govorili strokovnjaki iz sveta politike, gospodarstva in akademije: dr. Danilo Türk, nekdanji predsednik Slovenije in pomočnik generalnega sekretarja OZN, Therese Noorlander, direktorica za trajnostni razvoj, Coca-Cola Evropa, prof. dr.  Danica Purg, predsednica in dekanja IEDC-Poslovne šole Bled, prof. Mollie Painter, vodja Coca-Cola katedre za trajnostni razvoj na IEDC, prof. Arnold Smit, Poslovna šola Univerze v Stellenboschu (USB), Južna Afrika, Frank Barz, direktor 400 malih podjetij, ki delujejo v okviru Nemškega Telekoma, Nemčija in Liangrong Zu, iz ILO (Mednarodna organizacija dela) ter dr. René Schmidpeter, generalni sekretar, Svetovnega inštituta za trajnostni razvoj in etiko (WISE).  

»Velika podjetja imajo pomembno vlogo na področju trajnostnega razvoja, saj lahko uporabijo svojo znamko in vpliv pri promociji odgovornega poslovanja. Coca-Cola se tega zaveda in se zavzema za izvedbo projekta  'World Without Waste' (Svet brez odpadkov), da bo leta 2050 vsa embalaža 100% reciklirana.«, je povedala Therese Noorlander. Poslovni in akademski svet in politika moramo sodelovati in začeti sprejemati odgovorne odločitve za spremembe za boljši jutri! Trajnostni razvoj lahko omogočimo ljudje, raziskovalci in profesorji, politiki in poslovneži, je bilo sporočilo vseh sodelujočih.

Foto: Tine Eržen


Nazaj