LJUBLJANA - Tehnologija spreminja svet in z digitalizacijo se spreminja tudi trg dela. Pojavljajo se nova delovna mesta, nova delovna okolja in oblike podjetij, s tem pa tudi novi načini komuniciranja z delodajalci in iskanja novih kariernih priložnosti. V svetu postajajo vse bolj priljubljeni online karierni sejmi, ki ležijo predvsem mladim generacijam, ki na trg dela šele prihajajo.

Vendar so online karierni sejmi odlična priložnost tudi za zaposlene, ki imajo redno in dobro plačano službo, saj lahko na ta način brez izpostavljanja preverijo ponudbo delovnih mest in tudi svojo vrednost na trgu dela. Iskanje novih delovnih priložnosti je zato na ta način za vse generacije manj stresno, saj je ljudem zagotovljena anonimnost, poleg tega pa imajo tudi več časa za premislek pri klepetanju s potencialnimi delodajalci.

“Iskalci zaposlitve imajo ta trenutek več ponudbe delovnih mest, kar pomeni, da si marsikdo lahko privošči, da išče nove priložnosti kljub dobri zaposlitvi. Tak način iskanja službe kandidatom prinaša anonimnost, da imajo v enem ali nekaj dnevih možnost osebnega kontakta z izbranim podjetjem in morda širijo interes za potencialno zaposlitev v prihodnje, na kar do sedaj morda sploh niso bili pozorni, pravi dr. Eva Boštjančič, izredna profesorica za psihologijo dela in organizacij na Filozofski fakulteti Univerzne v Ljubljani. Sogovornica sicer vsem udeležencem online kariernega sejma svetuje, da s potencialnimi delodajalci komunicirajo profesionalno, torej da klepetajo slovnično pravilno in spoštljivo, hkrati pa poskrbijo tudi, da bodo njihovi profili na družbenih omrežjih, ki so morda dosegljivi delodajalcem, odražali njihovo celostno podobo.

“Pomembno je, da smo iskreni in avtentični in hkrati tudi, da si po razgovoru vzamemo čas za razmislek in na ponudbe ne reagiramo impulzivno. Gre namreč za dolgoročne odločitve, ki lahko spremenijo naše življenje, svetuje dr. Boštjančičeva, ki prav tako poudarja, da je komunikacija z delodajalcem na online kariernem sejmu le prva stopnička, ki ji bo sledil tudi razgovor v živo v podjetju v kolikor si bosta iskalec zaposlitve in kadrovik med online klepetom postala zanimiva. Online karierni sejem torej predstavlja najlažjo pot do zaposlitve in novih delovnih priložnosti za vse generacije, od študentov in dijakov do aktivnih upokojencev, ki so lahko mentorji, in tudi tistih, ki študirajo ali delajo v tujini, pa bi se morda radi vrnili in karierno pot nadaljevali
v domovini.

Online karierni sejem je zasnovan tako, da prva dva dni poteka v živo, kar pomeni, da se imajo v tem obdobju zaposlovalci in iskalci zaposlitve priložnost spoznavati v online klepetalnicah, nato pa imajo kandidati še tri dni časa za premislek in prijavo na prosta delovna mesta oziroma vpis v bazo življenjepisov, ki jih bodo zbirali delodajalci. Obisk sejma je brezplačen, z internetno povezavo pa se ga bo moč udeležiti tako rekoč kjerkoli in z vseh naprav, računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Udeleženci se bodo lahko “sprehodili” med virtualnimi stojnicami delodajalcev, kot so Spar Slovenija, Cosylab, Gorenje, Mercator, Zavarovalnica Triglav, Gostol-Gopan, Lidl Slovenija, Krka, Aviat, Dewesoft, KLS Ljubno, Intralighting, Adria Mobil in številnimi drugimi.

Takšen sejem se prihodnji teden obeta tudi pri nas. Med 22. in 26. januarjem 2020 ga bo že drugič po vrsti organiziralo podjetje Optius moja zaposlitev, ki orje ledino v digitalnem povezovanju zaposlovalcev in iskalcev zaposlitve oziroma novih kariernih priložnosti. Prijave na sejem za obiskovalce pa so že dostopne tukaj.


Nazaj