(Maribor 19. julij) Zavod za turizem Maribor Pohorje, Zavod za turizem Šaleške doline in RRA Koroška so sklenili dogovor o sodelovanju. Cilj povezovanja treh destinacij je vzajemna turistična promocija, izmenjava izkušenj in dobrih praks, ob tem pa načrtujejo tudi razvoj skupnih turističnih produktov. Kot prvi korak k sodelovanju so letos Zavod za turizem Maribor Pohorje, Zavod za turizem Šaleške doline in RRA Korošk a že izvedli srečanje informacijskih centrov in izmenjavo promocijskega materiala, ki je odslej turistom na voljo v turistično informacijskih centrih vseh treh destinacij.

»Veseli me, da smo s partnerji našli skupne točke, predvsem pa, da smo skupaj prepoznali potencial povezovanja na področju turistične ponudbe. Sodelovanje je šele v začetni fazi, sem pa prepričana, da bomo skupaj oblikovali zanimive produkte, ki bodo zadovoljile različne ciljne skupine turistov,« je povedala Doris Urbančič Wi ndisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje.

»Zavedamo se, da je povezovanje med turističnimi destinacijami priložnost in nuja za uspeh na vse bolj zahtevnem trgu. Na podlagi že dobro delujočih sodelovanj s sosednjo Avstrijo ter z destinacijo Maribor Pohorje si obetamo novo uspešno skupno zgodbo tudi s sosednjo Šaleško dolino. Letos začenjamo z malimi koraki, verjamem pa da bomo kmalu turistom ponudili tudi skupna butična 5 zvezdična doživetja,« je povedal Primož Vodovnik, projektn i vodja RRA Koroške.

»Veseli smo inovativnega in ustvarjalnega povezovanja s Koroško in Mariborom. Spodbujamo razvoj novih turističnih produktov in n aša skupna naloga je, da povečamo dodano vrednost v t urizmu ter s tem dosežemo cilje,” je povedala Adna Lainšček, predstavnica Zavoda za turizem Šaleške doline.

RAZVOJ SKUPNIH TURISTIČNIH PRODUKTOV
Zavodi že načrtujejo razvoj skupnih produktov, eden prvih, ki naj bi zaživel kmalu, bo enodnevni izlet 'Doživetje za skupine', ki bo vključeval izbrane turistične točke v vseh treh regijah. Produkt, s katerim je Velenje vključeno v 'Doživetje za skupine je t. i. retro sprehod doživetje pol pretekle zgodovine in zabavno obujanje spominov na otroštvo in življenje v času tovarištva. Koroška se bo predstavila z doživetjem v mestnem jedru Slovenj Gradca, Maribor pa z obiskom Hiše Stare trte.

»V skupni produkt enodnevnega izleta za skupine, v katerem bodo turisti v enem dnevu doživeli vse tri destinacije, se Maribor vključuje z ogledom najstarejše trte na svetu in obiskom Hiše Stare trte,« pojasnjuje Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje.

Sicer pa zavodi načrtujejo še druge skupne turistične produkte, eden bo predvidoma 'Luxury Paket' za zahtevnejše goste, rdeča nit pa je kulinarična ponudba vseh treh destinacij. Vsi trije deležniki bodo namreč, ob razvoju produktov za turiste, posebno pozornost posvetili kulinaričnim doživetjem, saj bo Slovenija prihodnje leto Evropska gastronomska regija 2021.

“V naš skupen produkt, ki je namenjen indidualnim gostom, bomo vključili 5-zvezdično doživetje – Velenje Underground, ki je ravno prejšnji teden prejelo znak Slovenia Unique Experiences. Zelo smo ponosni in hkrati veseli, da lahko uresničujemo obljubo zelene butične Slovenije. Dogodek odraža lokalno identiteto, saj je postavljeno v rudarsko okolje in promovira lokalno kulinariko. Kulinarična pustolovščina pod zemljo je doživetje, kjer goste 160 m pod zemljo v Muzeju premogovništva čaka vrhunska kulinarika Vile Herberstein,” je povedala Adna Lainšček, predstavnica Zavoda za turizem Šaleške doline.

»Vrhunsko 5-zvezdično doživetje Koroške je ogled Podzemlja Pece – turističnega rudnika v Mežici – s kajakom. Gre za eno od prvih devetih doživetij, ki jim je Slovenska turistična organizacija v začetku letošnjega leta podelila znak Slovenia Unique Experiences,« vabi Primož Vodovnik, projektni vodja RRA Koroške.

»V Mariboru bomo zahtevnejšim gostom ponudili 5-zvezdično doživetje vina in Stare trte 'Big guy's wine tour experience', za katerega smo prejeli znak Slovenia Unique Experiences. Ultimativno doživetje za vsakega pravega vinoljuba, pot po eni najlepših vinskih cest Slovenije, v znamenito srce med vinogradi, srečanje z vinarji, ki spadajo v špico evropskih biodinamičnih vinarjev, doživetje Vinagove kleti in najstarejše trte na svetu, z zasebnim vodstvom lokalnega vodnika in sommelierja,” dodaja Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje.

V načrtu so še oblikovanje in razvoj druge skupne ponudbe, tudi za družine, posameznike, rekreativce in za ljubitelje dobre hrane in vina.

AKTUALNA PONUDBA DESTINACIJ
Koroška in Šaleška dolina: Štrekna bus
K povezovanju med destinacijami prispevajo tudi aktualni projekti na področju mobilnosti. Primož Vodovnik, projektni vodja RRA Koroške: »Letos smo vzpostavili Štrekna bus (30-sedežni avtobus s prikolico za kolesa), ki dnevno omogoča prevoz ob kolesarski povezavi Štrekna. Vozi na relaciji med Velenjem in Lavamündom na avstrijski strani. Tako kot že lani pa ponovno vozi »poletni kolesarski vlak« med Mariborom in avstrijskim Pliberkom, ki je še posebej primeren za podporo kolesarskim izletom po Dravski kolesarski poti.«

Adna Lainšček, predstavnica Zavoda za turizem Šaleške doline: »V podporo Štrekna Busu smo pristopili z brezplačnim kolesarskim vodenjem, ki ga organiziramo vsako soboto v juliju in avgustu, saj si želimo pridobiti nove goste in tako še bolj povezati Velenje, Mislinjsko in Dravsko dolino ter Labot. Kolesarji so deležni enournega vodenja, ki jih pripelje do popularne Velenjske plaže. Na Velenjskem jezeru in v okolici je možnosti za preživljanje prostega časa veliko: kopanje, jadranje, SUP-anje, surfanje, kampiranje, igranja nogometa, odbojke na mivki, mini golfa, košarke, tenisa, jezdenje, vadbe golfa ali vožnje s pletno.«

Maribor: Mariborska vinska in kulinarična pot
»Naj k temu dodam še aktualno ponudbo za destinacijo Maribor, ki je tudi mesto z najstarejšo trto na svetu, kjer lahko goste povabimo na odlično kulinarično in vinsko doživetje. Paketa Mariborska vinska pot in Mariborska kulinarična pot, ki vodita po ključnih postojankah s ponudbo odličnih štajerskih vin in značilnih jedi, sta že od lani v redni turistični ponudbi Maribora. Opažamo, da so jo gostje z navdušenjem sprejeli,” še dodajajo na Zavodu za turizem Maribor - Pohorje.


Nazaj