Sezona božičnih praznikov je v polnem zamahu, novo leto se že smehlja z vsemi svojimi možnostmi, izzivi in prilikami. Lahko rečemo, da je to pravi čas za razmišljanje o novoletnih odločitvah. K večnim favoritom, kot so začetek diete ali vpisa v telovadnico, poskusite na letošnji seznam dodati tudi energetsko učinkovitost. Drugače rečeno, poskušajte svoj dom in življenje v njem izboljšati, pri tem pa pametneje izkoristiti energijo in razmisliti o okolju. Poskusite, saj je mnogo lažje, kot pa se zdi.

1. Zmanjšajte porabo energije
Gospodinjstva so eden izmed največjih porabnikov energije – gretje prostorov in vode, kuhanje, številne elektronske naprave, ki nam olajšujejo življenje, razsvetljava … Zato ne preseneča, da so računi za režije vse večji.

V letu 2019 začnite z majhnimi koraki in poskusite spremeniti navade: znižajte temperaturo v stanovanju za samo eno stopinjo in že ste naredili razliko. Oblecite se v skladu s sezono – saj res ni treba sredi zime po hiši hoditi v kratkih rokavih. Zmanjšajte število svetilk, stene v stanovanju prebarvajte v svetle barve. Pri izboru elektronskih naprav bodite pozorni na njihov energetski razred. Perilo sušite na zraku namesto v sušilnem stroju.

2. Pogasite luči v prostorih, v katerih ni nikogar
Eno izmed področij varčevanja je vsekakor razsvetljava, na katero v gospodinjstvih odpada 10 do 15 % skupnih stroškov električne energije. Priporoča se čim večja uporaba dnevne svetlobe, ugašanje razsvetljave v prostorih, v katerih ni nikogar, in klasične žarnice zamenjati z varčnimi. Včasih zadostuje, da dobro očistimo svetilke in lestence, saj nesnaga na svetilnih telesih lahko absorbira tudi do 50 % svetlobe.

3. Načrtujte proračun za izboljšanje življenjskega prostora
Vložite v pametno tehnologijo, kakršno je razvilo podjetje Schneider Electric: pametni programabilni termostati, ki jih je možno programirati na tedenski bazi, vam bodo omogočili ogrevanje ali hlajenje življenjskega prostora v skladu z dejanskimi potrebami in življenjskimi navadami vaše družine. Prihranite lahko tudi z uporabo regulatorja jakosti svetlobe (t. i. dimmer), vsekakor pa ne pozabite na detektorje (senzorje) gibanja, ki osvetljujejo vsak gib, ali na detektorje (senzorje) prisotnosti, ki imajo pomembno uporabo v kontroli osvetlitve javnih objektov vse bolj pa so v uporabi tudi v naših domovih –  npr. v garažah, hodnikih, stopniščih ipd.

Zahvaljujoč tehnologiji in senzorjem Internet of Things, ki jih lahko vgradimo v tradicionalne naprave, je omogočena komunikacijska povezanost in odprtost povsem novih možnosti za upravljanje z gospodinjstvom.

4. Zmanjšajte porabo vode
Povprečna štiričlanska družina dnevno porabi več kot 1.000 litrov vode. Zato najprej popravite pipe in kotličke za vodo in zaustavite iztekanje vode. Izberite tuširanje namesto kopanja v kadi. Med umivanjem zob zaprite pipo.  Za pranje posode uporabljajte programabilni merilnik časa, ki bo vključil stroj v času nižje tarife. Pri nakupu novega pralnega stroja se odločite za stroj višjega energetskega razreda učinkovitosti in čim več uporabljajte ECO program.

5. Izključite naprave, kadar jih ne uporabljate
V današnjih gospodinjstvih število elektronskih naprav vse bolj narašča. Zaradi varčevanja jih po prenehanju uporabe izključite, namesto da uporabljate funkcijo standby. Rešitve, kot so programabilna svetlobna stikala, ki so namenjena povečanju udobja in doseganja pomembnih prihrankov energije, so zanesljiva in enostavna za uporabo.

V prazničnih dneh mnogo več časa preživimo v kuhinji in za štedilnikom, zato ni odveč, če rečemo, da je kuhanje na plinu bolj ekonomično kot pa kuhanje na elektriko.